Nyhed

Ny efterforskningsenhed er ikke løsningen på kredsenes kvaler

Det bliver ikke den nye nationale efterforskningsafdeling, som er en del af flerårsaftalen, der løser kredsenes udfordringer med at holde takt med de mange anmeldelser om økonomisk kriminalitet. Det forudser flere kredse, der tværtimod frygter at miste dyrebare økonomiske efterforskere til den ny enhed.

it-kriminalitet

Af Karina Bjørnholdt

Der er fuld damp på kedlerne i Rigspolitiet for at få den nye nationale efterforskningsenhed klar, som er en del af den seneste flerårsaftale, og som skal ”styrke indsatsen mod den komplekse kriminalitet”, som det hedder i aftaleteksten.

Men det bliver ikke dén, der vil dæmme op for politikredsenes problemer med at følge med inden for efterforskningen af den økonomiske kriminalitet. Det forudser flere af de efterforskere, tillidsfolk og ledere, som DANSK POLITI har talt med.

Som Lars Wolsgaard, formand for Vestegnens Politiforening, udtrykker det:

- Måske tager de nogle af de større og profilerede sager, men vores opgavepukkel bliver ikke mindre, for den it-relaterede økonomiske kriminalitet er en uudtømmelig kilde. Da SEØ i sin tid blev oprettet, fik vi her i kredsen ikke færre bande- eller narkorelaterede sager, der blev bare efterforsket flere sager samlet. Det er godt for borgerne og samfundet, men ikke for vores arbejdsmiljø, siger Lars Wolsgaard.

I enheden samles SØIK, SEV, SEØ, Grænsecenter Øresund, LCIK samt store dele af NEC, NC3 og NKC.

Til årsskiftet skal ledelse og personalet være på plads, og der arbejdes i skrivende stund i 11 forskellige projektgrupper for at finde de opgavemæssige snitflader mellem kredsene og den nye enhed.

Frygter at miste dyrebare kræfter

Flere kredse frygter faktisk, at de kommer til at miste dyrebare økonomiske efterforskningskræfter til den nye enhed. I hvert fald i en periode. Kredsene kommer godt nok ikke til at afgive folk til den nationale efterforskningsenhed, idet der bliver tale om turnusstillinger. Derfor vil der hele tiden være et flow af efterforskere mellem kredsene og den nye enhed, og efterforskerne vil returnere til kredsene med ny viden og flere kompetencer.

Men det er ikke ensbetydende med, at kredsene ikke kommer til at mangle særlige efterforskningsmæssige kompetencer inden for økonomisk kriminalitet i en periode – hvilket i forvejen er en mangelvare flere steder.

- Det tør jeg slet ikke at tænke på, når vi i forvejen er udfordret af et generationsskifte, siger Lars Jensen, der er formand for Nordsjællands Politiforening.

Læs hele temaet - se links i højre side.