Nyhed

Behov for forebyggelse og prioritering

Man kan hverken organisere eller sagsbehandle sig ud af den enorme vækst, der er i sager om økonomisk kriminalitet. Det er den generelle holdning i kredsene. Herfra efterlyses – udover flere ressourcer – også et større politisk fokus på forebyggelse og en stillingtagen til, om der burde være en bagatelgrænse for, hvilke sager politiet skal bruge kræfter på.

øko-krim

Af Karina Bjørnholdt

Gør det vanskeligere at snyde og bedrage og overvej en bagatelgrænse.

Sådan lyder opfordringen til politikerne fra flere tillidsfolk og ledere fra landets politikredse, som DANSK POLITI har talt med. Udover flere ressourcer til en generel opnormering af kredsenes efterforskningsafdelinger for økonomisk kriminalitet, er forebyggelse og prioriteringer vejen frem, hvis politiet skal have mindre åndenød inden for denne kriminalitetstype, er den gængse holdning.

- Jeg kunne personligt godt tænke mig, at det ikke var så nemt at starte et firma. To klik med musen, og så kan du groft sagt oprette det ene stråmandsselskab efter det andet og begynde din momssvindel i milliardklassen, siger tillidsrepræsentant Kim Lundager fra Københavns Politis Efterforskningsenhed.

Nogle ønsker en bedre ”borgeropdragelse”, så færre lader sig snyde, når de eksempelvis handler på nettet, mens andre efterlyser en bagatelgrænse for, hvad politiet skal efterforske. I dag skal alle sager i princippet efterforskes, også selvom der er tale om bedrageri for 20 kroner.

- Det ville være fantastisk, hvis politikerne tør prioritere på den måde, selvom det nok kan stride mod befolkningens retsbevidsthed, men den knækker også, hvis en sag om økonomisk kriminalitet venter i fire år på en opklaring. Jeg tror desværre ikke, at vi kan opklare os ud af den eksplosive vækst i de her sager, siger Morten Bramsnæs, der er afdelingsleder i Anmeldelse, Visitation og Afgørelse i Midt- og Vestsjællands Politi.

Politikere ser på prioriteringer

Tilsyneladende er der da også en politisk prioritering på vej i nogle typer af økonomisk kriminalitet. I den seneste flerårsaftale for politi og anklagemyndighed hedder det i hvert fald, at:

”Aftaleparterne er enige om, at politiet og anklagemyndigheden skal have nye værktøjer til at prioritere sager om it-relateret økonomisk kriminalitet”. Det uddybes i flerårsaftalen med, at man, for at kunne reducere sagsbunkerne og sagsbehandlingstiderne i politiet og anklagemyndigheden, også må se på mulighederne for at prioritere ressourcerne og for at begrænse tilvæksten af sager.

”Aftaleparterne vil give politiet og anklagemyndigheden mulighed for i øget omfang at inddrage relevante hensyn ved beslutningen af, om en sag efterforskes, herunder om anmelder har været udsat for tab, og fastsætte retningslinjer for, hvilke typer af it-relateret økonomisk kriminalitet der prioriteres efterforskningsmæssigt”, står der i aftalen.

Britisk model på dansk jord?

Politikerne har blandt andet kig på den såkaldte britiske model, som efter DANSK POLITI’s oplysninger går ud på, at alle anmeldelser om økonomisk kriminalitet anmeldes til en særlig elektronisk portal. Algoritmer afgør herefter, om en anmeldelse skal visiteres til efterforskning af politiet eller ej. Det afgøres blandt andet af beløbsgrænser, antallet af sager i forbindelse med samme mistænkte, samme modus eller påvirkning af samfundet.

DANSK POLITI har rettet henvendelse til Justitsministeriet for at få uddybet planerne, men herfra lyder det korte svar, at: ”Der arbejdes på udmøntningen af initiativet, men det er endnu for tidligt at sige noget nærmere om, hvornår det præcist vil være implementeret.”

Læs hele temaet - se links i højre side.