Nyhed

Kompetencetab truer i øko-afdelinger

Efter- og videreuddannelse har i flere år været en mangelvare i landets politikredse, særligt inden for efterforskning af økonomisk kriminalitet. Samtidigt sker der i disse år et stort generationsskifte, og flere melder om, at det er svært at rekruttere til afdelingerne for økonomisk kriminalitet. Rigspolitichef Thorkild Fogde erkender et efterslæb og lægger op til en uddannelsesreform.

Arkivfoto: Chilifoto

Af Karina Bjørnholdt

-Vi lever i en specialiseret verden, hvor det er nødvendigt at være specialister, men det er vi langt fra.

Sådan siger Tom Mikael Nørskov, der er tillidsrepræsentant i Sektionen for Økonomisk og It-relateret Kriminalitet i Midt- og Vestjyllands Politi.

I lighed med alle de efterforskere, tillidsfolk og ledere fra landets kredse, som DANSK POLITI har talt med, efterlyser han efter- og videreuddannelse inden for efterforskning af økonomisk kriminalitet.

Den har været stort set ikkeeksisterende i de seneste 10 år, lyder det. Dels fordi kredsene ikke har pengene eller tiden til at sende deres medarbejdere på skolebænken, dels fordi der reelt ikke udbydes efter- og videreuddannelseskurser inden for området. Ifølge DANSK POLITI’s oplysninger findes der nogle enkelte kurser i regi af Rigsadvokaten, men de er ikke målrettet efterforskning, og Politiskolen udbyder p.t. ingen af slagsen.

- Jeg har ikke været på et kursus siden 1995. Vi er hjælpeløst bagud i forhold til den udvikling, der er sket på området. Alt foregår autodidakt, og det er trist, uddyber Tom Mikael Nørskov.

Overhales inden om af civile

Han bakkes op af formand for Vestegnens Politiforening, Lars Wolsgaard:

- Den manglende efter- og videreuddannelse for efterforskere er et kæmpe problem. Til gengæld sender man med vold og magt efterforskere, der aldrig mere vil komme til at stå i en skarp situation, afsted en hel dag eller to om året på skydebanen, men man prioriterer ikke, at de dygtiggør sig inden for det felt, de til dagligt arbejder med. Fortsætter det på den her måde, ender politiets efterforskere med at blive overhalet inden om af civile efterforskere. Men civile efterforskere bliver i min optik aldrig lige så dygtige, som hvis man havde prioriteret efteruddannelse af politifolk, der har en grundlæggende viden og forståelse for efterforskning, siger han.

Generationsskifte udfordrer

Kompetencegabet bliver heller ikke mindre af, at flere efterforskningsafdelinger for økonomisk kriminalitet står midt i et generationsskifte, som suger erfaring og viden ud af afdelingerne.

I Nordsjællands Politi vinkede man for nyligt farvel til hele fire erfarne medarbejdere på samme dag. Tre gik på pension, og én var blevet headhuntet til en stilling uden for politiet. Samme udfordring har man i Københavns Politi, hvor efterforskernes gennemsnitsalder bliver lavere og lavere.

- Det er i sig selv et kompetencetab, især når efter- og videreuddannelsen er sparket til hjørne for flere år siden. I mine øjne er der behov for kurser af for eksempel en uges varighed, hvor man kan bygge ovenpå med kursus 1, 2 og 3 i stigende sværhedsgrader, mener tillidsrepræsentant Kim Lundager fra Københavns Politis Efterforskningsenhed.

Vi ville kunne gøre mange flere trygge ved at vælge efterforskning af økonomisk kriminalitet, hvis de vidste, at de startede med et grundlæggende kursus.
Carsten Knudsen, leder af Efterforskningsafdelingen for Økonomisk Kriminalitet, Vestegnens Politi

Efterlyser opstartskursus

En bedre mulighed for efter- og videreuddannelse kunne måske også hjælpe de kredse, der har svært ved at rekruttere folk til efterforskningen af økonomisk kriminalitet. Et opstartskursus kunne dræbe mange myter om, at al økonomisk efterforskning er svært, og at det kræver, at man sidder begravet i hundredvis af ringbind med regnskaber, lyder anbefalingen.

- Mange føler sig ikke rustet til det og tror, det er enormt svært. Vi ville kunne gøre mange flere trygge ved at vælge efterforskning af økonomisk kriminalitet, hvis de vidste, at de startede med et grundlæggende kursus, mener Carsten Knudsen, leder af Efterforskningsafdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Vestegns Politi.

Samme holdning har sektionsleder Susanne Kiel Nielsen. Hos Midt- og Vestjyllands Politi går op til to tredjedele af afdelingens efterforskere af økonomisk kriminalitet på pension inden for de næste fem år, plus at man har en vakant stilling, som er svær at få genbesat.

- Lige nu har vi en sektion, der er udfordret på ressourcer. Derfor er vi her i kredsen i gang med et projekt, der skal se på, hvordan vi fremadrettet skal organisere os, herunder sikre kompetenceudvikling. Hos os er vi samtidigt udfordret af de store geografiske afstande, hvilket også kan gøre det mindre attraktiv at skifte til vores afdeling, hvis man bor langt væk fra Holstebro, siger hun.

Vi skal ikke kun blive flere politifolk, vi skal også blive bedre.
rigspolitichef Thorkild Fogde

Fogde: Vi har et efterslæb

Rigspolitichef Thorkild Fogde medgiver, at der er et uddannelsesmæssigt efterslæb i dansk politi – helt generelt, men især på efterforskningsområdet.

- Derfor har jeg lagt op til en uddannelsesreform i forlængelse af flerårsaftaleperioden. Vi skal ikke kun blive flere politifolk, vi skal også blive bedre, siger Thorkild Fogde.

Rigspolitichefen ønsker blandt andet at bringe Politiskolen mere i spil inden for uddannelse og efter- og videreuddannelse af efterforskere, og så har han et håb om, at der på sigt skabes en synergieffekt mellem den nye nationale efterforskningsenhed, de centrale efterforskningsafdelinger i politikredsene og Politiskolen, så der skabes et stærkere uddannelses- og læringsmiljø på efterforskningsområdet med et fælles kompetenceløft til følge.

- Men jeg ser nogle år ud i fremtiden, for det har taget lang tid at bygge efterslæbet op, og derfor vil det også tage noget tid at få indhentet det igen. Det er bare rigtig vigtigt at have et dygtigt politi, også inden for efterforskning af it-relateret økonomisk kriminalitet, også selvom vi nogle gange halter lidt bagefter de kriminelle på det her område, fordi udviklingen går så ufattelig stærk, siger Thorkild Fogde.

Læs hele temaet - se links i højre side.