Nyhed

- Som chef tager jeg oplevelserne meget alvorligt

DANSK POLIITI har forholdt politidirektør i Fyns Politi, Arne Gram, kritikken af den oplevede sagsbehandling i forbindelse med § 119-sager og opfattelse af kredsens stramme praksis omkring varetægtsfængslinger. - Som deres øverste chef tager jeg kollegernes oplevelser meget alvorligt. Jeg er altid åben og lyttende over for kritik, siger Arne Gram, der dog ikke kan genkende det billede, hans medarbejdere tegner.

Pd. Arne Gram, Fyns Politi

Af Karina Bjørnholdt

Politidirektør i Fyns Politi, Arne Gram, lægger ud med at slå fast, at ingen medarbejdere i Fyns Politi skal acceptere at blive udsat for chikane, vold og trusler i forbindelse med udførelse af deres arbejde. Hverken verbalt, på de sociale medier eller andre steder.

- Sådanne overtrædelser skal naturligvis anmeldes, og vi skal gøre noget ved dem. Når det er sagt, så er der jo spilleregler for, hvordan sager generelt håndteres i Fyns Politi, og vi tilstræber at behandle alle sager – både sager vedrørende kollegaer og sager fra borgerne – med størst mulig kvalitet og størst mulig hastighed. Men det er nok heller ikke nogen hemmelighed, at navnlig sagsbehandlingstiden i politiet i øjeblikket er en udfordring. Det er den også på Fyn, men vi arbejder, som i andre kredse, hårdt på at gøre noget ved den, siger Arne Gram.

Han fortsætter:

- For så vidt angår voldssager og § 119-sager har Fyns Politi arbejdet løbende på at minimere både vores beholdning og vores sagsbehandlingsfrister. Og det går fremad, siger Arne Gram, der har været politidirektør i Fyns Politi siden 2018.

"Respektpakken" er implementeret, og den tager vi meget seriøst. Der er jo skrappe tidsfrister på voldssager – og dermed nogle af § 119-sagerne – og det går som sagt fremad med vores sagsbehandlingstider på disse sager.
politidirektør Arne Gram, Fyns Politi

Tager ”respektpakken” seriøst

Lange sagsbehandlingstider kan altså være forekommet i nogle af sagerne, men politidirektøren kan ikke genkende, at sagsbehandlingen opleves lemfældig, eller at man i Fyns Politi ikke har fokus på ”respektpakken” og dermed de tiltag, der skal sikre offentligt ansatte bedre mod chikane, vold og trusler.

- ”Respektpakken” er implementeret, og den tager vi meget seriøst. Der er jo skrappe tidsfrister på voldssager – og dermed nogle af § 119-sagerne – og det går som sagt fremad med vores sagsbehandlingstider på disse sager. Når vores politifolk færdes i hårde miljøer, må vi være konsekvente, siger Arne Gram.

Helt efter bogen

I forbindelse med kritikken af den oplevede praksis omkring varetægtsfængsling, siger politidirektøren, at det er hans klare opfattelse, at de kriterier, som retsplejeloven tydeligt opstiller for, hvornår varetægtsfængsling og tiltalerejsning kan finde sted, bliver fulgt til punkt og prikke i Fyns Politi.

- Vores varetægtsfængslinger følges og kontrolleres løbende, og jeg har fuld tillid til, at det håndteres ”efter bogen” i vores anklagemyndighed, siger Arne Gram.

Opfordrer til direkte dialog

Politidirektøren vil dog rigtig gerne i dialog om kritikken, påpeger han.

- Går nogle rundt med en opfattelse af, at der er noget at komme efter, så vil jeg rigtig gerne i dialog om det. Gerne direkte og åbent i stedet for gennem medierne. For ét er sikkert, hvis der hos nogle af kollegerne er en anderledes opfattelse af tingene, må vi naturligvis blive ved med at have en dialog om det, for det er mit indtryk, at nogle af de kritikpunkter, der bringes frem, også knytter sig til lidt ældre sager, som faktisk har været drøftet mellem politiet og anklagemyndigheden ved flere lejligheder, siger Arne Gram.

Politidirektøren oplyser, at han allerede er gået i dialog med Fyns Politiforening.