Nyhed

Falske anklager

Modanklage: - Mange siger til os, at det er fedt, vi prøver

Først var de grove beskyldninger om vold og racistiske ytringer meget uvirkelige for Kasper og Simon, der begge er fra beredskabet i Østjyllands Politi, for beskyldningerne havde ingen hold i virkelige hændelser. Men da de så skulle afhøres med hver sin forsvarer i en strafferetlig sag i DUP, rykkede det pludselig tæt på. - Jeg tog det meget personligt, for der var tale om deciderede løgne – grove løgne, siger Simon. Han og Kasper har derfor besluttet at lave en modanmeldelse for falsk anmeldelse, når deres DUP-sag er afsluttet. - Om ikke andet så for signalets skyld, siger de.

Arkivfoto: Chili Foto

Af: Karina Bjørnholdt

Det var en helt almindelig politiforretning. Kasper og Simon kører beredskab i Aarhus, og de blev sendt til en skole i den vestlige del af byen, fordi en pedel havde anmeldt, at en flok unge mennesker var i færd med at antænde et bål af brænde, som de havde stjålet fra et skur, de havde opbrudt.

De to yngre politifolk kontaktede de unge mennesker og registrerede og sigtede dem på stedet for indbrud, hærværk og for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

- Der var fra begyndelsen en træls tone, og den ene skældte enormt meget ud og råbte Kasper op i hovedet. Det var tydeligt, at situationen spidsede til. I vores fag kan vi hurtigt fornemme, når dialogen er slut, og det var den her, fortæller Simon.

Anholdelse efter bogen

De to politifolk lavede en såkaldt patruljenedtagning af den unge mand, men da han modsatte sig, måtte de lægge kræfter i for at få ham lagt i håndjern.

- Men det var ikke en anholdelse, der var hårdere end andre. Vi brugte hverken stav eller peberspray. Han fik en hudafskrabning på kinden, da han fik kinden mod gruset, men det var også det, husker Kasper.

I patruljebilen blev den anholdte sigtet for det samme som de andre unge samt for at have modsat sig anholdelse. På vej mod stationen var han helt stille og rolig, fortæller Simon:

- Vi ser ofte, at gassen går af ballonen, når en anholdt kommer ind i patruljebilen, væk fra sine kammerater, og det samme skete i den her situation. Der blev ikke vekslet et ord mellem os, da dialogen jo tydeligvis var sluttet tidligere, og der var ikke mere at sige før afhøringen, siger Simon og tilføjer, at den anholdte også var stille og rolig, da han blev ført ind i venterummet.

Jeg bliver normalt aldrig sur over at få en DUP-klage, for som politifolk skal vi stå til ansvar for vores handlinger. Men der skal være noget bund i klagen. I det her tilfælde var alle klagepunkterne langt fra sandheden, så vi ønsker at statuere et eksempel.
Pb. Simon, beredskabet, Østjyllands Politi

Nærmest et mønster

Et par måneder efter var forundringen derfor stor, da de to politifolk fik oplyst, at manden havde klaget over dem til DUP. Han anklagede Simon og Kasper for at have været voldelige mod ham under anholdelsen, at de havde givet ham et knæ i hovedet i patruljebilen og sagt racistiske ting til ham som ”dit fucking perkersvin” og andet i den dur.

- Min første tanke var: Hvor kom det fra? Jeg kan godt forstå, han kan føle, at anholdelsen var hård, for når man modsætter sig, bliver der tale om magtanvendelse fra politiets side. Men at vi skulle have sagt racistiske ting og givet ham et knæ i hovedet i patruljebilen, har intet med virkeligheden at gøre, siger Kasper.

Simon supplerer:

- Jeg tog klagen meget personligt. Jeg har været i DUP et par gange med nogle adfærdsklager, men den her klage om både vold og racisme var for meget. Det var direkte løgn, og det fylder meget hos mig.

Han oplever, at anklager om racisme er et kort, der ofte trækkes mod politiet fra personer med anden etnisk baggrund i Aarhus Vest. Det er nærmest et mønster, som han og hans kolleger er godt trætte af.

- Jeg kunne 100 procent aldrig finde på at sige racistiske ting til folk. Jeg går meget op i at tiltale folk på en ordentlig måde, og det ved jeg, at Kasper også gør, siger han.

Vil statuere et eksempel

Kasper og Simons klagesag er endnu ikke færdigbehandlet i DUP, men såvel de som deres beskikkede advokater og Østjyllands Politiforening forventer, at den bliver afvist som grundløs.

Herefter har Simon og Kasper, i samråd med politiforeningen, bestemt sig for at lave en modanmeldelse for falsk anmeldelse efter straffelovens § 164, stk. 1.

- Jeg bliver normalt aldrig sur over at få en DUP-klage, for som politifolk skal vi stå til ansvar for vores handlinger. Men der skal være noget bund i klagen. I det her tilfælde var alle klagepunkterne langt fra sandheden, så vi ønsker at statuere et eksempel, siger Simon.

Han fortæller, at mange kolleger i Østjyllands Politi har rost dem for at prøve at komme igennem med en modanklage.

- De, der har været længe i politifaget, har for længst opgivet, at der kan ske noget i sager, hvor man bliver uretmæssigt beskyldt for det ene eller det andet. Men mange siger, det er fedt, at vi prøver. Ingen tror rigtigt på, at han ender med at blive dømt for det, men bare signalet og opmærksomheden kan måske også rykke noget, siger Simon.

Kasper supplerer:

Det bør ikke være gratis at fremsætte så grove løgne som hér.