Nyhed

Justitsminister: Vigtigt at offentligt ansatte ikke føler sig usikre, når de går på arbejde

I en redegørelse til Retsudvalget, på baggrund af en artikel om chikane i fagbladet DANSK POLITI, pointerer justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen løbende er opmærksom på, om der kan gøres mere for at beskytte offentligt ansatte mod vold, trusler og chikane. Den udmelding glæder forbundsformand Heino Kegel. - Politifolk skal kunne gå trygt på arbejde og ikke frygte for chikane eller repressalier over for dem selv eller deres nærmeste. Det må vi aldrig acceptere som samfund, ligesom det er arbejdsgiverens fornemmeste pligt at beskytte sine ansatte, siger han.

Patruljebil indefra

Af Karina Bjørnholdt

I seneste nummer af fagbladet DANSK POLITI beskrev flere fynske politifolk, hvordan de føler, at de mangler opbakning, når de har været udsat for overfald, trusler eller chikane som følge af deres arbejde. Der blev også fremsat kritik af, at kredsens anklagemyndighed meget sjældent forsøger at få varetægtsfængslet gerningsmænd i sager, hvor politifolk er de forurettede.
Artiklen fik i februar retsordfører Peter Skaarup (DF) til at bede om en redegørelse fra justitsministeren til Retsudvalget.


Den er netop kommet, og Justitsministeren skriver blandt andet, at: ”Det er afgørende for at bevare trygheden og sikkerheden for samfundets borgere, at offentligt ansatte kan udføre deres opgaver i ro og fred og ikke føler sig usikre, når de går på arbejde.”
Nick Hækkerup fortsætter:  ”Danskernes tryghed, og ikke mindst vores politibetjente og fængselsbetjentes tryghed, er noget, der ligger mig meget på sinde, og derfor er regeringen også løbende opmærksom på, om vi kan gøre noget mere for at beskytte offentligt ansatte mod vold, trusler, chikane med videre.”

Politiforbundets formand, Heino Kegel, er glad for den tilkendegivelse fra justitsministeren.
- Det er et meget vigtigt fokusområde for os, for desværre er det ikke ukendt for vores medlemmer at skulle se sig over skulderen på vej hjem fra arbejde, at blive hængt ud på de sociale medier, at modtage trusler eller blive urigtigt anklaget for at have udøvet vold mod anholdte – bare fordi de passer deres arbejde. Man skal kunne tåle meget som polititjenestemand, men der skal bestemt også være en grænse, og det er samfundets og arbejdsgiverens fornemmeste pligt at beskytte dem, der passer på os alle sammen, siger Heino Kegel.

Man skal kunne tåle meget som polititjenestemand, men der skal bestemt også være en grænse, og det er samfundets og arbejdsgiverens fornemmeste pligt at beskytte dem, der passer på os alle sammen.
Heino Kegel, forbundsformand

Politikreds lover større fokus

I redegørelsen oplyser Fyns Politi desuden, at den lokale ledelse og politiforeningen i fællesskab fremover – i endnu videre omfang end i dag – vil have fokus på at opfange og drøfte de alvorligste sager, hvor polititjenestemænd er forurettede, og hvor spørgsmålet om varetægtsfængsling har været aktuelt. Ledelsens opfattelse er dog, at alle de sager, der er omtalt i artiklen i DANSK POLITI, er behandlet korrekt.

Justitsministeriet pointerer til slut i sin redegørelse, at Fyns Politi, som alle andre arbejdsgivere, skal sikre et forsvarligt og chikanefrit arbejdsmiljø for sine ansatte i videst muligt omfang.