Nyhed

Succes: Postkort fra politifolk til afhørte børn

Videoafhørerne i Fyns Politi og Børnehus Syd i Odense har så gode erfaringer med et postkort-projekt, at de gerne vil udbrede kendskabet til andre politikredse og børnehuse. Ideen er simpel, men effektiv: Et personligt postkort fra videoafhører til det afhørte barn giver børnehuset mulighed for en god afrunding – og barnet føler sig husket.

Postkort_tegninger

Videoafhørerne i Fyns Politi efterlader et personligt postkort til de børn, som de har afhørt i Børnehus Syd i Odense. Forsiden kan farvelægges, og bagsiden anerkender barnet for modet til at fortælle om sine oplevelser til politiet. Postkort-projektet er et forsøg. De foreløbige erfaringer er udelukkende positive. Håbet er at andre politikredse og børnehuse vil lade sig inspirere.

Af Karina Bjørnholdt

Barnet sidder formentlig for første gang over for en politimand/-kvinde. Det har typisk været udsat for fysisk eller psykisk vold eller seksuelle krænkelser og ofte fra et nært familiemedlem. 

Det er disse grænseoverskridende og meget private oplevelser, som barnet skal fortælle om til en af politiets videoafhørere, når de sidder sammen i børnehusets afhøringslokale. Det kræver tid, tillidsopbygning og stor faglighed fra videoafhørerne. Men når afhøringen i børnehuset er slut, er relationen slut, og barnet ser nok aldrig videoafhøreren igen. 

- Mange af børnene kan bagefter godt føle sig lidt glemt af ”deres” politimand eller politikvinde, som de har åbnet sig over for. De mangler en slags afslutning på deres møde med politiet, fortæller Rie Klose, der er politiassistent og videoafhører i Fyns Politi.

Postkort som afrunding

Ovenstående var en erfaring, hun gjorde sig i forbindelse med en diplomopgave, hun skrev om pædagogisk praksis. Hun undersøgte, om der var et forbedringspotentiale inden for afhøring af børn i landets børnehuse. Hun interviewede en række medarbejdere i Børnehus Syd i Odense, som netop pegede på, at der kunne være behov for at styrke overgangen fra politiets afhøring af et barn til, at børnehusene tager over med deres tilbud.

- Vi fik den idé, at vi videoafhørere kunne skrive et personligt postkort til de børn, vi har afhørt. Et postkort, vi overleverer til børnehusets medarbejdere, der så kan tage udgangspunkt i det, næste gang de ser barnet. Som en naturlig anledning til at få afrundet børnenes oplevelser med at blive afhørt af politiet, fortæller Rie Klose.

Anerkendelse af barnet

Rie_Klose
Mangeårig videoafhører i Fyns Politi, Rie Klose, er sammen med Børnehus Syd i Odense, idemager bag "Projekt Postkort". 

Hun fik grønt lys til projektet fra sin politikreds og fik trykt en stor stak postkort, hvor der på forsiden er fine tegninger af politifolk, udarbejdet af en illustrator, som allerede leverer polititegninger til Børnehus Syd, som børnene kan farvelægge. Dernæst skulle den rette tekstskabelon til bagsiden af kortet udarbejdes.

- Ordlyden skulle være neutral og ikke henvise til sagen eller det, barnet har været udsat for. Med postkortet ønskede vi at anerkende barnet for, at det har åbent op om noget svært – at det er sejt gået, beskriver Rie Klose, der har arbejdet som videoafhører af børn siden 2015 og også underviser i disciplinen på Politiskolen. 

Teksten på et postkort kan for eksempel lyde:
”Kære Jonas,
Sidste gang du var i Børnehuset, talte vi sammen, og derfor fik jeg lyst til at sende denne hilden. Jeg synes, det var sejt, at du kunne tale med mig, selvom jeg er sikker på, at det var svært, og at du måske også var nervøs. Så jeg vil bare sige, at det var godt gået, og jeg håber, at du får et godt forløb i Børnehuset.
Hilsen xx”

- Der er også mulighed for at flette noget personligt ind, man har talt om. Det gør jeg selv nogle gange – for eksempel at jeg håber, at fodboldkampen i weekenden gik godt eller lignende, siger Rie Klose.

Positive reaktioner

”Projekt postkort” har kørt siden efteråret 2022, og er nu blevet evalueret. Børnehusets medarbejdere har løbende udfyldt evalueringsskemaer med børnenes reaktioner og umiddelbare kommentarer, og erfaringerne er positive:

- Mange af børnene er nærmest blevet rørte over, at ”deres” politimand/-kvinde kan huske dem. De fleste tager også postkortet med hjem. For børnehusets medarbejdere er det en god anledning til at få talt med børnene om deres ”vilde dag med politiet” og få rundet den af på en god måde, inden børnehusets forløb begynder, siger Rie Klose. 

- Samarbejdet med børnehuset har været helt fantastisk. Vi har sammen følt, at dette her er en af de fine ting, der kan ske, når et samarbejde virkelig fungerer. Desuden taler postkort-projektet også rigtig godt ind i tidens nye strømninger omkring børn og den nye Børnenes Lov, hvor man skal tage deres velfærd op på et højere niveau, siger hun.

Rie Klose tilføjer, at hendes videoafhøringskolleger i Fyns Politi også er glade for postkortene. De fleste udfylder dem umiddelbart efter afhøringen og giver dem til børnehuset til senere brug, andre får det gjort på stationen og sender postkortet retur med en kollega, der skal lave en videoafhøring kort efter.

Inspiration til andre kredse og børnehuse

Evalueringen fortsætter et stykke tid endnu, da man gerne vil have endnu flere tilbagemeldinger at bygge videre på. Rie Klose er dog slet ikke i tvivl om, at Fyns Politi og Børnehus Syd har fundet en enkel metode til at styrke samarbejdet mellem politi og børnehus og samtidigt give børnene et velfortjent skulderklap. 

- Mit håb er, at andre politikredse og børnehuse vil lade sig inspirere. Man er meget velkommen til at kontakte mig, hvis man vil høre nærmere om, hvordan man kan komme i gang med det, lyder det fra Rie Klose.