Nyhed

Pablos næse for penge

Pablo er én af Toldstyrelsens penge-hunde i Københavns Lufthavn. Hundene kan snuse sig frem til pengesedler, der er gemt godt af vejen i en kuffert, formentlig i forsøg på ulovlig udførsel af landet. Toldstyrelsens pengehunde hjælper også dansk politi, når der skal laves ransagninger efter udbytte i eksempelvis narkomiljøet.

Ronald og Pablo

Af Karina Bjørnholdt

Pablo springer adræt op blandt kufferterne, der er stablet op i bagagevogne eller ligger på bagagebånd i den såkaldte ”bagagefabrik” i Københavns Lufthavn. Det er et stort lageragtigt lokale i et område af lufthavnen, der er lukket for offentligheden, og hvor alt bagage passerer igennem, inden det enten fragtes til flyene eller til de rejsende ved bagagebåndene.

Pablo snuser sig hurtigt frem til en sort kuffert. Indeni er der pengesedler – lagt i for øvelsens skyld. Som belønning for det gode arbejde får Pablo sin gummibold og ros af hundefører Ronald, der er ansat i Toldstyrelsen.

Lugter forskelligt

Pengehundene har været en del af Toldstyrelsens ”værktøjskasse” i 14-15 år, og i dag er der fire i Københavns Lufthavn samt én i lufthavnen i Billund, der også bruges andre steder i landet. Den første af slagsen hed i øvrigt meget passende Cash. For det er dét, hundenes snuder kan – lugte sig frem til forskellige valutaer i sedler.

Det er lugten af tryksværten på pengesedlerne, som hundene lærer at reagere på, og hver valuta har faktisk sin egen duft, så derfor er det vigtigt at træne med forskellig valuta
Ronald, hundefører, Toldstyrelsen

- Vi er begyndt at få hundene, når de er omkring halvandet år. Så er de allerede lydigheds- og miljøtrænet, og så kan vi bygge ovenpå. Det tager et år til halvandet at træne dem i at lugte penge, fortæller Ronald, der ikke ønsker at få sit efternavn offentliggjort.

Pengehunden Pablo
Pengehunden Pablo, som kan snuse sig frem til forskellig valuta i pengesedler.

Til at begynde med skal pengehundene først lære lugten af danske pengesedler. Dernæst udvider man med andre valutaer som euro, svenske kroner, US-dollars og engelske pund.

- Det er lugten af tryksværten på pengesedlerne, som hundene lærer at reagere på, og hver valuta har faktisk sin egen duft, så derfor er det vigtigt at træne med forskellig valuta, forklarer Ronald.

Det sker ved hjælp af makuleret udenlandsk valuta, som Toldstyrelsen får tilsendt fra Danmarks Nationalbank. I de danske pengesedler er der påført huller, og indimellem er de også halveret – for en sikkerheds skyld.

- Hvis vi har gravet et pengebundt ned på en mark eller lignende for at øve hurtig afsøgning af et område med vores hunde, skulle vi jo nødig få en grim overraskelse ved, at de pludselig er forsvundet, siger Ronald.

Stikprøvekontroller og ransagninger

En typisk arbejdsdag for Ronald og Pablo foregår rundt i hele lufthavnen. Det kan for eksempel være ved bagagebåndene og -vognene i ”bagagefabrikken”, ved personsøg i selve lufthavnen, da pengekurere også kan have pengene på sig eller i deres håndbagage, eller i sjældne tilfælde i selve flyet, hvis Toldstyrelsen eller politiet har en konkret mistanke.

- Vi foretager både stikprøvekontroller på bestemte afgange og destinationer, som vi af erfaring ved kan være interessante, eller vi agerer på vores egne eller politiets efterretninger, fortæller Ronald.

Mange af Ronalds og Pablos arbejdsdage finder dog også sted uden for lufthavnen, da dansk politi ofte har brug for en dygtig hundesnude i forbindelse med ransagninger, hvor man har mistanke om, at der også kan gemme sig større pengebeløb – eksempelvis i narkomiljøet.

Udover pengehunde råder Toldstyrelsen også over hunde, der kan snuse sig frem til enten doping, narko, våben eller tobak.

Ronald og Pablo går gennem bagageområdet. Ved bagagebåndene står nogle rejsende og venter på, at deres kufferter skal ankomme. Pludselig trækker Pablo af al kraft over mod en hæveautomat fra American Express.

- Ja, lige her i lokalet er han altid lidt udfordret af både vekselskranken og hæveautomaten, smiler Ronald.