Nyhed

Hundesnuder og tæt myndighedsarbejde forpurrer jævnligt, at store pengebeløb smugles ud af Danmark

Store summer i forskellig valuta bliver i stigende grad forsøgt smuglet ud af Danmark, ofte via Københavns Lufthavn. Et tæt samarbejde mellem politi og toldere – og deres pengehunde – er med til at stikke en kæp i kufferten hos mange pengekurere. Siden 2019 er der beslaglagt beløb svarende til cirka 75 millioner danske kroner.

Ronald med Pablo pengehund

Af Karina Bjørnholdt

I november 2022 blev to svenske statsborgere med syrisk baggrund idømt fængselsstraffe for forsøg på hvidvask, da de ville rejse til Istanbul med et kontantbeløb, der svarede til i alt 3,8 millioner danske kroner. De to kvinder blev idømt fængsel i henholdsvis et år og tre måneder og et år og ni måneder for at agere pengekurere. Udover fængselsstraf fik de også indrejseforbud i Danmark – den ene for bestandigt og den anden i 12 år.

Det er et stigende problem, at personer, typiske svenske statsborgere bosat i det sydlige Sverige, forsøger at udføre kontanter via Danmark.
Pi. Claus Birkelyng, centerchef for Center for Grænsekontrol, Københavns Politi

Københavns Politi har desuden rejst en række lignende sager mod svenske statsborgere i løbet af 2022, som ulovligt forsøger at udføre større kontantbeløb via udrejse med fly fra Københavns Lufthavn.

- Det er et stigende problem, at personer, typiske svenske statsborgere bosat i det sydlige Sverige, forsøger at udføre kontanter via Danmark. Nærmest hver uge har vi sager, som beløbsmæssigt svinger mellem 250.000 og 5.000.000 danske kroner, fortæller politiinspektør i Københavns Politi, Claus Birkelyng, der er centerchef for Center for Grænsekontrol.

Mette Helmundt og Claus Birkelyng
Funktionsleder Mette Helmundt fra Toldstyrelsen i Københavns Lufthavn og politiinspektør Claus Birkelyng, der er centerchef for Center for Grænsekontrol i Københavns Politi.

Tæt samarbejde giver resultater

Toldstyrelsen oplyser, at den fra 2019 til 2021 har tilbageholdt beløb svarende til cirka 45 millioner danske kroner ved kontrol på de danske grænser, herunder i Københavns Lufthavn. Københavns Politi kan tillige oplyse, at man alene i 2022 beslaglagde kontanter svarende til 30 millioner danske kroner fra personer, der ulovligt forsøgte at rejse ud af landet med dem via Københavns Lufthavn. 

At det forholdsvis ofte lykkes at få stukket en kæp i kufferten hos pengekurererne skyldes et tæt samarbejde mellem politi og toldere fra Toldstyrelsen, der begge har fast base i Københavns Lufthavn.

Toldstyrelsen råder nemlig over en håndfuld  pengehunde, der er en stor hjælp, når tolderne er på udkig efter personer med store, udeklarerede pengebeløb i kufferter, håndbagage eller lignende.

- Det er jo ikke ulovligt at udføre kontante pengebeløb fra Danmark. Man må udføre 10.000 euro uden at skulle angive det til Toldstyrelsen, men beløb derover skal angives. Formålet er blandt andet at forhindre hvidvask af penge og illegale pengestrømme på tværs af landegrænser, siger Mette Helmundt, der er funktionsleder for Toldstyrelsen i Københavns Lufthavn.

Politiets skøn

Det er en kombination af dygtige toldere, skarpe hundesnuder og gode efterretningerne fra såvel Toldstyrelsens som politiets analytikere vedrørende passagerer, rejsemønstre med videre, der sender myndighederne på rette kurs efter pengekurererne. Ofte er der tale om svenske statsborgere, der benytter sig af lufthavnens mange destinationer til Tyrkiet eller Mellemøsten. Det fortæller politiinspektør Claus Birkelyng.

Pengesmuglere er måske ikke helt så opfindsomme som narkosmuglere. Vi har set nogle, der forsøger at gemme sedlerne under et par chips i et Pringlesrør, men ofte er de bare lagt i en stor kuvert i en kuffert
Funktionsleder Mette Helmundt, Toldstyrelsen i Københavns Lufthavn

Mette Helmundt tilføjer, at de mange kontanter for det meste bare ligger ”frit fremme” i en kuffert eller i håndbagagen.

- Pengesmuglere er måske ikke helt så opfindsomme som narkosmuglere. Vi har set nogle, der forsøger at gemme sedlerne under et par chips i et Pringlesrør, men ofte er de bare lagt i en stor kuvert i en kuffert, fortæller hun.

Når Toldstyrelsen har en ”fangst”, kontakter de vagthavende i Center for Grænsekontrol, der bor lige rundt om hjørnet i lufthavnen. Toldstyrelsen har ingen efterforskningsbeføjelser, så derfor er det nødvendigt at tilkalde politiet ved mistanke.

Overraskede over strafferamme

Konfiskerede penge
Det er ikke ulovligt at udføre kontante pengebeløb fra Danmark, men man må højst udføre 10.000 euro uden at skulle angive det til Toldstyrelsen. Her ses beslaglagte kontanter, der er forsøgt udsmuglet via Københavns Lufthavn. Foto: Toldstyrelsen

Hvis der er tale om mindre beløb, kan politi og Toldstyrelsen udstede en afgift på 25 procent af det beløb, der er udover de 10.000 euro, som den rejsende ønsker at udføre af landet, og vedkommende får lov at fortsætte. Ved større beløb og ved mistanke om et kriminelt forhold beslaglægges pengene, og efterforskningen fortsætter i Afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Politi, der tager stilling til en eventuel varetægtsfængsling.

- De anholdte nægter ofte, at der er tale om forsøg på hvidvask. Sandsynligvis er dem, vi får fat i, også ”bare” pengekurere for nogle bagmænd. Formentligt har de fået at vide, at de bare skal fragte nogle penge til et andet land, og at der ikke er nogen stor risiko ved det. Flere er i hvert fald overraskede over, at strafferammen for forsøg på hvidvask er ret høj – helt op til otte år, hvis der er skærpende omstændigheder, fortæller vicepolitiinspektør Peter Høholt fra Afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Politi.

Selve efterforskningsarbejdet i sager om forsøg på hvidvask, når der er tale om kontante beløb, er heldigvis ikke så kompliceret, forklarer han.

- I modsætning til hvidvasksager, hvor det drejer sig om elektroniske transaktioner, skuffeselskaber og så videre, hvor det kan være kompliceret at følge pengesporet, står vi i de her sager med en ordentlig sum kontanter og skal så efterforske om forklaringerne på, hvorfor de mistænke er i besiddelse af så store kontantbeløb, og hvorfor de skal føres ud af landet, er plausible eller ej, siger Peter Høholt.

Penge er som vand

Da DANSK POLITI i starten af december er på besøg hos Toldstyrelsen og Center for Grænsekontrol i Københavns Lufthavn, fortæller de to myndigheder, at de i øjeblikket oplever en nedgang i de ellers jævnlige forsøg på ulovlige pengetransporter. Om det skyldes, at bagmændene bag pengekurererne er blevet nervøse, efter at pengehundenes skarpe snuder har snuset sig frem til millionbeløb i 2022, og at de derfor enten holder sig tilbage eller har fundet alternative rejseruter, ved myndighederne ikke. Men det er naturligvis noget, de holder skarpt øje med. De kriminelles behov for at få vasket deres penge rene forsvinder ikke. Som Mette Helmundt tilføjer, er der nærmest tale om en naturlov:

- Penge er som vand. Stopper man udsivningen ét sted, finder såvel vand som penge blot nye steder at komme ud.

Claus Birkelyng nikker:

- Ja, og vores fælles myndighedsopgave er så at finde frem til de nye steder, slår han fast.

Hvad er hvidvask?

Hvidvask er i hvidvaskloven defineret som:

1) uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse,

2) uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse eller

3) forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.

Hvidvask er at sikre udbytte fra en strafbar handling. Der kan være tale om penge eller andre værdier, som stammer fra handel med narko, menneskesmugling, våbensmugling, røveri, eller penge som er opnået gennem f.eks. underslæb, skatteund-
dragelse, bedrageri, korruption eller insiderhandel.

Det siger straffeloven:

§ 290 a: For hvidvask straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, der konverterer eller overfører penge, som direkte eller indirekte er udbytte af en strafbar lovovertrædelse, for at skjule eller tilsløre den ulovlige oprindelse.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i 8 år, når hvidvasken er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.

Kilder:
Anklagemyndigheden/
danskelove.dk