Fagligt

Aflyst præsidentbesøg: Mange ugers politiplanlægning går til spilde

I over en måned har der været arbejdet på højtryk hos Rigspolitiet, PET og Københavns Politi i forbindelse med præsident Trumps besøg i Danmark den 2. til 3. september. Men i dag har præsidenten pludselig aflyst besøget. Rigspolitiet har stoppet al indsats forud for præsidentbesøget og har aflyst alt det personale, der er blevet indkaldt fra alle landets øvrige politikredse.

Trump Foto fra Jumpstory

Foto: Jumpstory

Foto: Jumpstory

Når verdens mest magtfulde mand kommer til landet, sættes det helt store sikkerheds-setup i sving. Derfor har man, lige siden præsident Trump meldte sin ankomst for omkring en måned siden, arbejdet på højtryk hos Rigspolitiet, PET og Københavns Politi for at planlægge den store og ressourcetunge politiopgave, der blandt kræver massiv politiassistance fra hele landet. Indkaldelserne og vagtplanlægningen var i fuld gang.

Rigspolitiet siger til DR Nyheder, at man øjeblikkeligt har stoppet al indsats forud for præsidentbesøget. Samtidig har man aflyst alt det personale, der er blevet indkaldt fra alle landets øvrige politikredse.

- Vi har ikke på nuværende tidspunkt overblik over, hvad forberedelserne har kostet. Det overblik får vi naturligvis, men lige nu er vores fokus på at få indstillet alle forberedelser. Det er klart, at et præsidentbesøg af denne karakter kræver store forberedelser, siger politiinspektør Uffe Stormly fra Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter til DR Nyheder.


Spildte kræfter – men også et lyspunkt

Forbundsformand i Politiforbundet, Claus Oxfeldt, kalder politiets store forberedelsesarbejde for spildt.
Et nyt præsidentbesøg fra USA er efter hans mening ikke realistisk, før amerikanerne har været til valg. Fokus ligger på indenrigspolitikken, så længe præsidentvalgkampen er i fuld gang.

- Jeg er tæt på at sige, at det er spildt arbejde og spild af gode politikræfter. Et nyt præsidentbesøg vil kræve en ny sikkerhedsvurdering fra PET og dermed et andet sikkerheds-setup. Det vil være minimalt, hvad der kan genbruges, vurderer Claus Oxfeldt.

Han ærgrer sig også på kollegernes vegne over, at det sandsynligvis vil give bøvl på den private front, når deres vagter bliver ændret frem og tilbage inden for kort tid.

Der er dog ét lyspunkt ved det aflyste præsidentbesøg efter forbundsformandens mening:

- I et i forvejen presset politi er det rart nok, at vi ikke kommer til at trække så hårdt på politiets ressourcer, som en sådan opgave ville have gjort, siger han til fagbladet DANSK POLITI.

 

Emne