Nyhed

- Vi føler os privilegerede

Anders Gudnitz og Thomas Laursen er glade for arbejdet som nærpolitibetjente. Der er nemlig frihed til og mulighed for at løse både hastende, operative opgaver, forebyggende opgaver, initiativsager og til at følge tingene til dørs, fortæller de to politiassistenter.

Thomas og Anders nærpolitiet Helsinge

Af Karina Bjørnholdt

- Vi føler, det er ”vores” kommune, selvom vi ikke selv bor i Gribskov Kommune. Men vi brænder virkelig for nærpolitiarbejdet, og borgerne ved, at vi er hér for dem, og at de bare kan ringe til os på vores tjenestemobiler i stedet for at ringe 114. Vi holder aldrig helt fri, smiler Anders Gudnitz og Thomas Laursen.

De to politiassistenter har også delt deres tjenestemobilnummer med de lokale kriminelle.

- For det gælder jo om at skabe gode relationer i ”fredstid”, siger 40-årige Thomas Laursen, der tidligere arbejdede i afdelingen for særlig operativ forebyggelse i Hillerød, hvor han havde en del med bandekriminalitet at gøre.

Anders Gudnitz, 44 år, kommer fra en stilling som sagsleder i vagtcentralen i Helsingør og havde derfor allerede et godt overblik over, hvad der rørte sig i området, da han tiltrådte stillingen.

De har begge været med fra begyndelsen, da nærpolitistationen åbnede, og de har derfor også haft indflydelse på arbejdsopgaver, rutiner og kulturen på den nye station.

Vi er et ret ungt team, og alle har frisk operativ erfaring og har været vant til at køre ud, og det har vi også holdt fast i som en vigtig del af nærpolitiarbejdet her i Helsinge og i resten af kommunen.
Pa. Thomas Laursen, nærpolitiet i Helsinge, Nordsjællands Politi

Stor grad af frihed

Da Thomas Laursen i sin tid overvejede at søge stillingen som nærpolitibetjent var han lidt bekymret for, hvorvidt der ville blive for meget ”blød hat” over arbejdet. Men den bekymring er gjort helt til skamme.

Thomas og Anders på gaden Helsinge nærpolii
Selvom det kan være svært at måle på tryghedsskabende indsatser og forebyggelse, er vi slet ikke i tvivl om, at vores tilstedeværelse i Gribskov Kommune har rykket noget, fortæller Anders Gudnitz og Thomas Laursen.
 

- Vi er væsentligt mere operative, end hvad vores kolleger andre steder i kredsen nok tror. Vi er et ret ungt team, og alle har frisk operativ erfaring og har været vant til at køre ud, og det har vi også holdt fast i som en vigtig del af nærpolitiarbejdet her i Helsinge og i resten af kommunen, fortæller han.

Anders Gudnitz supplerer:

- Vi har en stor grad af frihed i vores arbejde, og i modsætning til i beredskabet er der også tid til at følge tingene til dørs. Det er meget tilfredsstillende.

De to kolleger fortæller, at de værner utroligt meget om deres hverdag, som de kalder privilegeret, fordi der er så meget selvbestemmelse indbygget.

- Derfor er vi også meget bevidste om at levere et godt stykke arbejde. Selvom det kan være svært at måle på tryghedsskabende indsatser og forebyggelse, er vi slet ikke i tvivl om, at vores tilstedeværelse i Gribskov Kommune har rykket noget, fortæller de og uddyber, at det også gælder i de kriminelle bandemiljøer og hos de unge, som hænger ud og skaber utryghed.

- Vi er kommet i god dialog med dem og har fået opbygget en tillid til os og en respekt omkring vores arbejde. De ved godt, at vi er ”large”, hvis de opfører sig ordentligt over for os, men at vi ikke uddeler fripas. Vi er stadig politifolk, siger Thomas Laursen.

- Vi har en stor grad af frihed i vores arbejde, og i modsætning til i beredskabet er der også tid til at følge tingene til dørs. Det er meget tilfredsstillende.
Pa. Anders Gudnitz, nærpolitiet i Helsinge, Nordsjællands Politi 

Udnytter tiden

På spørgsmålet om, hvad de synes om at have en fast ekspeditionstid tre gange om ugen med et begrænset fremmøde af borgere, trækker de ubekymret på skuldrene.

- Så længe tiden bruges fornuftigt, er det ikke et problem. Vi skal under alle omstændigheder have behandlet de sager, som vi typisk har lavet torsdag eller fredag aften eller i weekenden, og det kan vi jo lige så godt bruge ekspeditionstiden til, siger de to politiassistenter.

Det er især om mandagen, at der kommer flest borgerbesøg på nærpolitistationen i Helsinge. Det kan dreje sig alt fra hittegods, der er fundet i løbet af weekenden, eller betaling af en bøde til anmeldelser af vold eller voldtægt. Sidstnævnte kategorier er dog mere sjældne end førstnævnte. Nogle dukker også op for bare at slå en sludder af med deres nærpoliti. På en sløv dag kommer der måske blot en enkelt borger og seks-syv borgere på en mere ”travl” dag.

- Tiden i ekspeditionen er okay, så længe vi kan kombinere den med meningsfulde opgaver, når der ingen borgerhenvendelser er. Og når ekspeditionen er lukket, kan vi jo køre ud igen, siger Anders Gudnitz.

- Vi har rigeligt at lave – ellers finder vi bare selv på noget nyt at følge op på eller undersøge, tilføjer Thomas Laursen.