Nyhed

I Nordsjælland spænder faste ekspeditionstider ikke ben for det opsøgende nærpolitiarbejde

Det er lykkedes i Nordsjællands Politi at finde en balance mellem borgerbetjening, forebyggelse, efterforskning og operativt politiarbejde på de nye nærpolitistationer. - Det har været en unik mulighed for at bygge noget nyt op helt fra bunden sammen med mine medarbejdere og sammen definere, hvad godt og meningsfuldt nærpolitiarbejde er for os, fortæller politikommissær Christian Kobbernagel, der er leder af nærpolitistationerne i Helsinge og Nivå.

Pk. Christian Kobbernagel, Helsinge

Af Karina Bjørnholdt

Den 1. november 2021 slog nærpolitistationen i Helsinge i Nordsjælland døren op. Det gamle tinghus tæt på gadekær og gågade huser nu igen nærpolitiet, efter det har været centraliseret bort fra byen siden 2013. Men med den seneste flerårsaftale for politiet placerede et politisk flertal 20 nærpolitistationer på landkortet, herunder i Helsinge, sammen med et krav om minimum 15 timers åbent om ugen for borgerhenvendelser. Politiet skulle tættere på borgerne igen.

Kritikken fra såvel politiforskere, politiforbund og flere politifolk er dog gået på, at politiet ikke rykker tættere på borgerne ved at blive ”bundet til mursten” og sidde bag en ekspeditionsskranke et vist antal timer om ugen. Det har også vist sig, at borgerne kun henvender sig et fåtal af gange i de timer om ugen, som nærpolitistationerne holder åbent for offentligheden.

For mig som leder har det været en unik mulighed for at være med til at skabe noget nyt fra bunden og bygge en ny kultur op sammen med mine medarbejdere.
Pk. Christian Kobbernagel, leder af nærpolitistationerne i Helsinge og Nivå

Handler om den meningsfulde balance

Det er også billedet hos nærpolitiet i Helsinge, der dækker hele Gribskov Kommune.

Men for politikommissær Christian Kobbernagel (billedet), der er leder af nærpolitistationen i Helsinge, samt for en ny nærpolitistation i Nivå, er antallet af borgehenvendelser ikke det, der afgør, om de nye nærpolitistationer er en succes eller ej.

For ham og hans medarbejdere har det handlet om at finde en meningsfuld balance mellem det reaktive og proaktive politiarbejde. Mellem de politisk fastlagte rammer og indbegrebet af godt nærpolitiarbejde; hvor politiet er ude i lokalområderne og kender lokalbefolkningen – såvel de lovlydige som de kriminelle. 

- Det, synes jeg, vi er lykkedes med her i Nordsjællands Politi, siger Christian Kobbernagel, da DANSK POLITI besøger nærpolitistationen i Helsinge en januardag.

- Vi prioriterer enormt højt at køre ud for at være synlige i lokalområdet, samtidigt med at vi får udnyttet den tid, hvor vi alligevel skal sidde og passe ekspeditionen. I åbningstiden laver vi sagsbehandling af lokale sager, som vi under alle omstændigheder skulle have lavet, vi indkalder til og foretager afhøringer, og vi holder også personalemøder. Sidstnævnte afbryder vi jo bare, hvis det ringer på døren, fortæller 40-årige Christian Kobbernagel.

Bygget op fra bunden

Nærpolitistationen i Helsinge er både lys og rummelig og en såkaldt ”møde-ind-station” med våbenskabe, mulighed for opbevaring af koster samt et lille garageanlæg, der tæller to patruljebiler og to elcykler.

Udover politikommissær Christian Kobbernagel er der tilknyttet fem politifolk i 30’erne eller 40’erne.

Fire ud af de fem har været med fra begyndelsen.

- For mig som leder har det været en unik mulighed for at være med til at skabe noget nyt fra bunden og bygge en ny kultur op sammen med mine medarbejdere. De har alle selv budt ind på stillingerne, så de brænder for det og føler et kæmpe ejerskab. Det er ”deres” station og ”deres” borgere. Som leder af to nærpolitistationer har jeg brug for at have to selvkørende teams, som jeg med ro i maven kan uddelegere ansvar til og forvente, at det hele stadig kører, selvom jeg ikke er fysisk til stede hele tiden. Og det gør det bare – langt ud over det forventelige, lyder det rosende fra Christian Kobbernagel, der har en baggrund som både vagtchef og indsatsleder.

Vi prioriterer enormt højt at køre ud for at være synlige i lokalområdet, samtidigt med at vi får udnyttet den tid, hvor vi alligevel skal sidde og passe ekspeditionen.
Pk. Christian Kobbernagel, leder af nærpolitistationerne i Helsinge og Nivå

Er til stede dér, hvor borgerne er

Politikommissæren har lagt vægt på, at de to nærpolitistationer skal levere viden og resultater til hele kredsen og ikke lukke sig om sig selv. Det kan for eksempel være i form af efterretninger til Efterretnings- og Analyse Enheden (EAE) eller at assistere ved 112-opkald i det omfang, det giver mening.

- Når hændelsen sker i vores lokalområde, ender sagen jo hos os alligevel, og vores lokalkendskab kan ofte være en fordel. Måske kender vi ovenikøbet de involverede i hændelsen. Jeg vil vove den påstand, at vi på grund af det gode lokalkendskab, vi har oparbejdet, har opklaret sager, der ellers nok ikke var blevet opklaret, fordi vi for eksempel genkender en særlig beklædningsgenstand eller andre kendetegn hos en gerningsperson, siger Christian Kobbernagel.

Han tilføjer, at hans medarbejdere løser opgaver inden for alle tre søjler – den operative, den forebyggende og efterforskningen.

- Mine medarbejdere møder ind på de tidspunkter, det giver mest mening, og hvor driften kan bære det. Eksempelvis fredag eftermiddag og aften eller en lørdag, hvor der er havnefest i Gilleleje, og så må der holdes fri en anden dag. Vi er i videst muligt omfang til stede dér, hvor borgerne er, og vi kan mærke, at de i den grad er glade for, at nærpolitiet er tilbage i området – måske lige bortset fra de kriminelle, smiler Christian Kobbernagel.

Han fortæller, at nærpolitistationen i Helsinge også efterforsker tungere sager om for eksempel vold og røverier, der er sket i lokalområdet, men at arrestantsager har vist sig at være for tidskrævende, når man kun tæller fem årsværk plus en leder.

- Det prøvede vi én gang, og det slugte for mange ressourcer, og så er vi tilbage til at finde den meningsfulde balance i nærpolitiarbejdet, pointerer Christian Kobbernagel.

En langsigtet investering

Han medgiver, at der jo sådan set ikke er blevet opfundet nogen ”dyb tallerken” i det nordsjællandske. Det handler i bund og grund blot om at udføre godt nærpolitiarbejde, som blandt andet bygger på en tillidsfuld dialog med såvel de lokale borgere som de hårdkogte kriminelle og de unge, der er på kanten. At man modtager tips, opdager kriminalitet og mønstre ved at være til stede og kan efterforske lokale sager med en viden og et kendskab, som man kun får gennem tid og tilstedeværelse.

Det nye er, at nærpolitiarbejdet er vendt tilbage til Helsinge og omegn efter at have været centraliseret bort siden 2013 – på nær en områdebetjent, der er tilknyttet SSP-arbejdet. Nu er nærpolitiet retur i en opdateret udgave.

Christian Kobbernagel håber, at den kommende flerårsaftale for politiet ikke tager livet af de nye nærpolitistationer igen. Efter 18 år i politiet er han dog forberedt på skiftende politiske vinde.

- Det ville være utroligt ærgerligt, for det er en investering, der for alvor giver igen på den lange bane. Det kan være svært at måle på, men jeg er slet ikke i tvivl om, at vores tilstedeværelse både har en tryghedsskabende og forebyggende effekt, og vi vil faktisk meget hellere forebygge end fange forbrydere, siger Christian Kobbernagel.