Nyhed

Mink

Stor ros til politiet for håndtering af mink-situationen

Mange nye opgaver er kommet til politiet som følge af Covid-19. En af disse er myndighedsopgaven i forbindelse med aflivning af minkbesætninger i Jylland. Men selvom opgaven er ny, og der ikke er lignende erfaringer at trække på, er der stor ros til politiets håndtering fra alle sider, fortæller politiforeningsformanden i Nordjylland.

Minkfarm

Af Stine Svarre Gaardhøj

Mange minkfarme har fået konstateret Covid-19, og i løbet af oktober er antallet af smittede minkfarme steget. Der er risiko for, at de inficerede minkbesætninger kan smitte andre minkfarme i nærheden, og dermed er der også risiko for at smitten kan overføres til mennesker. Regeringen har derfor besluttet at minkfarme, som ligger i en radius af 7,8 kilometer af en smittet minkfarm, præventivt skal aflive hele minkbesætningen. Det skal politiet nu føre kontrol med og overvåge, at det sker. 

Det er Fødevarestyrelsen, der har det overordnede ansvar for indsatsen med aflivningen, men det er blevet besluttet, at politiet i en kort periode skal hjælpe Fødevarestyrelsen med myndighedsopgaven i den første akutte fase, fortæller politiforeningsformand i Nordjylland, Poul Buus. De første smittede minkfarme er i Nordjylland, og det er også her størstedelen af de smittede farme er. 

Det var en helt ny opgave, der er kommet oven i alle de andre coronarelaterede opgaver. Og ligesom med de øvrige coronatiltag, er det ikke noget politiet har haft direkte erfaring med tidligere, fortæller Poul Buus. 

På trods af at det er en alvorlig situation, så glæder foreningsformanden sig over, at der allerede er stor ros til politiets arbejde i en for minkfarmerne svær situation, da de skal aflive deres raske minkbesætninger, og samtidig mister deres indkomst og livsværk.

- Det er selvfølgelig en penibel og benhård situation for minkfarmerne, som bliver tvunget til at aflive hele deres besætning af raske dyr. Og her gør politifolkene i bund og grund dét, som de er rigtig gode til – nemlig at tale med borgere i svære situationer, fortæller en travl foreningsformand.

Der er 28 politifolk udlånt til Fødevarestyrelsen. De kommer fra alle jyske kredse samt fra Fyn. Opgaven er omfangsrig og det er mange millioner mink, der skal aflives, så arbejdet kommer til at vare flere uger endnu, forklarer nordjyden.

Sikkerhedsudstyr mink
Selvom politifolkene ikke kommer tæt på minkene, så er det nødvendigt med sikkerhedsudstyr og værnemidler for at forhindre eventuelt at bringe smitte med ind på besætningerne. Politifolkene skal også selv undgå at blive smittede med Covid-19.


Føre kontrol og overvåge

Politiets hovedopgave som myndighed er, udover kontakten til de involverede minkfarmere, at føre kontrol med, at alle mink bliver aflivet, og at overvåge at aflivningen finder sted. Politiet og minkfarmeren aftaler et tidspunkt for aflivningen, og derudover skal de lave en opgørelse over hvor mange mink, der skal aflives. Dette opgøres i kilo, og det skønnes, at en mink vejer cirka tre kilo.

- Når alle mink er aflivet og skal vejes, inden de køres til forbrænding i et forbrændingsanlæg, så er det politiets opgave et kontrollere, at alt er forløbet korrekt, og at alle mink er aflivet, fortæller Poul Buus.

Foreningsformanden fortæller også, at der ikke er nogen politifolk med til selve aflivningen af de mange millioner mink. Det er minkfarmeren, der selv skal forestå aflivning af dyrene sammen med det personale, han har hyret ind.


Sikkerheden skal være i orden

Der skal tages mange forbehold omkring sikkerhed og værnemidler, når det handler om risiko for smitte med Covid-19. Der skelnes mellem minkfarme med konstateret smitte og med en mulig smittefare. Der er også forskel på om man opholder sig inden for eller uden for minkfarmens hegn, forklarer Poul Buus.

- De mange forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger om værnemidler skulle være på plads på kort tid. Eksempelvis skulle der hurtigt laves klare regler for, hvilket tøj kollegerne skulle have på, hvor meget eller hvor lidt sikkerhedsudstyr, der er nødvendigt, og hvordan man rengør udstyr efterfølgende. Men der er kommet styr på det hele, siger Poul Buus, der også fortæller, at der er lavet action card til kollegerne omkring sikkerhedsforanstaltningerne.

Om aflivning af mink

 

  • For at bremse spredningen af coronaudbrud på nordjyske minkfarme iværksatte regeringen en strategi, hvor omdrejningspunktet er, at alle mink i en radius af 7,8 km. fra ramte farme skal aflives.
  • Det er anslået, at omkring 6 millioner mink skal aflives. Man har nået cirka 20 procent heraf.
  • Minkene aflives af minkfarmerne og folk, de hyrer ind til opgaven.
  • Minkaflivningen sker ved at minkene placeres i en aflivningskasse, der er fyldt med kulmonoxid (CO). Når de indånder gassen, sover de hurtigt ind.
  • De døde mink opbevares i containere, inden de køres til forbrænding på et forbrændingsanlæg.
  • Politiet hjælper Fødevarestyrelsen med myndighedsopgaven omkring aflivning af minkbesætninger. Politiets opgave består i at føre kontrol med, at minkene bliver aflivet og kørt til forbrænding.