Nyhed

NSK: Udfordringen bliver at samle forskellige arbejdskulturer

Den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, går i luften fra årsskiftet. Det bliver dog en stille start, for hverken IT-struktur, HR eller lokaler i Vestdanmark er på plads ved årsskiftet, og enheden er nok først i fuld drift i 2023. Til gengæld får politiet et stærkt efterforskningsfællesskab, hvor det nuværende kludetæppe af afdelinger samles under samme tag og får muligheden for at arbejde med projektorienteret efterforskning. - Den største udfordring bliver helt klart at samle syv forskellige afsnit og meget forskellige kulturer i én enhed, som alle kan se sig selv i, og som er en god arbejdsplads for alle. Det kommer til at tage tid, kræve pionerånd og blive enormt spændende, fortæller Klaus Byrjalsen, der er kandidat til at blive formand for den kommende politiforening for NSK.

Fingeraftryksekspert

Af Nicolai Scharling

Fra årsskiftet får politiet en helt ny National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK. Enheden, som bliver splittet op i en østlig og vestlig del, er i princippet en helt ny politikreds og bliver refereret til som et slags dansk FBI.

I virkeligheden er der tale om syv forskellige afsnit, som samles i en specialiseret enhed til at tage sig af alt fra cyberkriminalitet og bandemonitering til sager om økonomisk kriminalitet og kriminalteknik.

På den måde bliver NSK til et kludetæppe af specialer og kulturer, som samles i et fagligt fællesskab, og som skal fungere sammen fra årsskiftet.

- Det er nok den største udfordring, fortæller Klaus Byrjalsen, nuværende næstformand i Rigspolitiforeningen og fra årsskiftet kandidat til formandsposten for den nydannede politiforening for NSK. (NB - se faktaboks herunder, red.)

Han kommer fra Politiområdet, som for størstedelens vedkommende følger med fra Rigspolitiet og over i den ny enhed.

- Vi skal have samlet forskellige kulturer og meget specialiserede afsnit i et nyt, fagligt fællesskab under samme tag her i Ejby og i Aarhus. Det skal ske på en måde, så alle kan se sig selv i det og føle sig som en del af NSK. Vi skal have skabt den gode arbejdsplads, som er forudsætningen for, at det kommer til at fungere, siger han.

Ikke  længere formandskandidat

Efter denne artikel gik i trykken, har Klaus Byrjalsen meddelt, at han ikke længere er kandidat til formandsposten for den ny politiforening for NSK. Pr. 1. januar 2022 træder han ud af Politiforbundets Hovedbestyrelse  og de underliggende politiforeninger af hensyn til sit politimæssige arbejde.  

Vokseværk og muskler

I alt vil 600 politifolk blive samlet i det ny NSK, hvoraf næsten halvdelen kommer fra Rigspolitiet, som til gengæld bliver kraftigt beskåret. NSK kommer til at få vokseværk fremover. Over de næste to år udvides antallet af politifolk med 150. Enheden er et politisk prestigeprojekt, som blev lanceret i politiets flerårsaftale for kun et år siden.

- Det er faktisk dér, hvor vi skal passe ekstra på. Vi skal ikke love en masse fra start. Det kan godt være, NSK er en realitet fra årsskiftet. Men hverken IT-struktur eller en langt række andre væsentlige ting er på plads, så i første omgang handler det om at få ro på og finde vores egne ben. Ikke at have forventninger fra første dag. NSK er tidligst i fuld drift fra 2023, fortæller Klaus Byrjalsen. 

Syv afsnit samles

I den Nationale enhed for Særlig kriminalitet, NSK, samles følgende:
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Særlig Efterforskning Vest (SEV) og Særlig Efterforskning Øst (SEØ), Grænsecenter Øresund (GCØ), politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK), Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center (NKC).

Pionerånd

Det er altså en helt ny politiforening, Klaus Byrjalsen skal være med til at bygge op. Og det skal ske i lyntempo og ved at samle afsnit, som tidligere har arbejdet meget selvstændigt og været spredt ud over flere adresser.

- Det her er et pionerprojekt, og vi går til det med pionerånd. Vi skal have det til at lykkes og sikre sammenholdet. Vi får mulighed for at skabe et kæmpe, fagligt efterforskningsmiljø, hvor vi kan sparre, udvikle os og lære af hinanden. Det er virkeligt spændende, men selvfølgelig også en svær opgave, siger han.

Vi skal have samlet forskellige kulturer og meget specialiserede afsnit i et nyt, fagligt fællesskab under samme tag her i Ejby og i Aarhus. Det skal ske på en måde, så alle kan se sig selv i det og føle sig som en del af NSK. Vi skal have skabt den gode arbejdsplads, som er forudsætningen for, at det kommer til at fungere.
Klaus Byrjalsen, nuværende næstformand i Rigspolitiforeningen 

- Derfor er størst mulig åbenhed og inddragelse også afgørende. Det har været en hektisk og hård start. Mange har ventet meget længe på at få afgjort, om deres fremtid ligger i NSK eller andre steder. Planerne om NSK har været kendt i et år, men det er først efter sommerferien, at vi har haft en politidirektør at arbejde sammen med, og først helt for nyligt at såvel chefpolitiinspektør som stabschef har været på plads. Vi har faktisk ikke rigtigt kunnet arbejde med fremtidens organisation i mere end et par måneder. Derfor er meget stadig uklart og ufærdigt, lige inden NSK går i luften, fortæller Klaus Byrjalsen.

Ros til den ny ledelse

Han har stor ros til politidirektøren for NSK, Lasse Boje.

- Det har ikke været nogen let opgave, han i august blev kastet ud i, og helt uden at have teamet omkring sig på plads eller støttefunktioner klar. Men Lasse Boje har haft en åben, lyttende, ærlig og meget inddragende tilgang til processen omkring NSK – også at der skal ro på, og at organisationen skal på plads. Det har været vigtigt for at komme godt fra start og skabe den tillid, som er nødvendig. Når der er den slags store omvæltninger, og når man ændrer på kultur, så opstår der også mange rygter eller frygt, og det har han været god til at komme i møde og melde ud, siger Klaus Byrjalsen og fortsætter:

- Uvished er aldrig en let ting, og den har slidt på de ansatte her i Rigspolitiet, for hvad var deres fremtid, hvor skulle de hen, hvad med transport til arbejde, hvad med tillæg, hvad med deres speciale og så videre. Det har været en tung og hård ventetid, men nu er puslespillet efterhånden lagt, og vi forsøger mest muligt at imødekomme folks ønsker eller samle op med ønskerunder. Kolleger er naturligt kommet til os med deres bekymringer og spørgsmål, men vi har haft svært ved at give svar, fordi meget har været uklart og uvist, og vi har heller ikke i foreningen kunnet få svar på vores spørgsmål, fortsætter han.

Vi skaber ikke et a-politi og efterlader et b-politi. Det er vigtigt, at fortællingen om NSK ikke bliver til ”os” og ”dem”, men til ”os alle”, de 12 politikredse og NSK, samt de to nordatlantiske politikredse, Grønland og Færøerne, og selvfølgelig Rigspolitiet. NSK handler samlet set om at styrke politiarbejdet og efterforskningen i fællesskab med det øvrige politi.
Klaus Byrjalsen, nuværende næstformand i Rigspolitiforeningen

Fællesskab med hele politiet

Ifølge Klaus Byrjalsen er det ikke bare vigtigt, at NSK bliver til et godt fagligt fællesskab, men også at fællesskabet med det øvrige politi bliver godt.

- Vi er en del af politiet, vi er en del af sagskæden, som kan tage de nationale briller på. Vi er en del, som kan tage fra og hjælpe. Vi skaber ikke et a-politi og efterlader et b-politi. Det er vigtigt, at fortællingen om NSK ikke bliver til ”os” og ”dem”, men til ”os alle”, de 12 politikredse og NSK, samt de to nordatlantiske politikredse, Grønland og Færøerne, og selvfølgelig Rigspolitiet. NSK handler samlet set om at styrke politiarbejdet og efterforskningen i fællesskab med det øvrige politi, siger han.

Ensrettede løndele

Jakob Agesen er fællestillidsmand for Særlig Efterforskning Øst (SEØ), Grænsecenter Øresund (GCØ) og politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK)  og dermed for tre af de afdelinger, der nu skal flyttes til Ejby fra nuværende adresser i København og Karlslunde.

Han ser også de kulturelle forskelligheder som en udfordring, men tror på den anden side ikke det bliver et problem, når først det faglige fællesskab og den daglige sparring på tværs af afdelinger er på plads.

Det er travle og pressede afsnit, som bliver lagt sammen, hvad enten det er LCIK, NC3, SØIK eller nogle af de andre. Den fælles sparring og det fælles løft kan gavne alle, hvis det gøres på den rigtige, tværfaglige måde.
Jakob Agesen, fællestillidsmand for SEØ, GCØ og LCIK

- Generelt er der en stemning af, at vi glæder os og er spændte. Der er selvfølgelig bekymringer, blandt andet for at det i virkeligheden kommer til at handle alene om sager om økonomisk kriminalitet, som har haft stort politisk fokus. Men jeg ser det egentlig mest som, at vi udvider paletten og mulighederne, også for uddannelse inden for efterforskning. Samt naturligvis det rent lønmæssige, i forhold til at få ensrettet tillæg, sådan at lønstrukturen er ensartet i NSK, og ingen halter efter eller taber lønkroner på det her, siger han.

Ligesom Klaus Byrjalsen ser han også store muligheder i at skabe et stort efterforskningsfællesskab, hvor det nationale overblik er i centrum.

- Det er travle og pressede afsnit, som bliver lagt sammen, hvad enten det er LCIK, NC3, SØIK eller nogle af de andre. Den fælles sparring og det fælles løft kan gavne alle, hvis det gøres på den rigtige, tværfaglige måde, siger han.

Projektorienteret efterforskning

Samme opfattelse har Byrial Dalsgaard, nuværende tillidsrepræsentant i Særlig Efterforskning Vest (SEV) og kandidat til næstformandsposten i den ny politiforening for NSK.

- Vi bliver 120 ansatte, herunder godt 85 politifolk, som er placeret i Aarhus og skal tage os af organiseret og økonomisk kriminalitet i NSK. På papiret er vi selvfølgelig en ”lillebror” til Ejby, men det er vigtigt for os og den kommende forening, at vi ser det som et samlet hele og én enhed. Det synes jeg også, jeg fornemmer. Vi er allerede vant til at pendle og samle folk fra hele Jylland, så der er intet nyt i forhold til den spredte geografi i NSK, og jeg synes stemningen er meget positiv, siger den 47-årige tillidsrepræsentant.

Ifølge Byrial Dalsgaard er største bekymring, hvor NSK Vest skal placeres i fremtiden.

- Vi sidder på Aarhus Politigård og skal have eget hovedsæde i Aarhus, men det bliver først om halvandet år. Så selvom vi ikke længere er en del af Østjyllands Politi fra årsskiftet, er rammerne og arbejdet på mange måder det samme, når vi runder den 1. januar. Det kommer til at tage tid, før NSK er rigtigt på plads, og jeg er meget glad for, at den nyudnævnte ledelse ser det på samme måde, fortæller han.

Fælles studiekreds

Byrial Dalsgaard ser særligt frem til, at NSK vil styrke det faglige fællesskab inden for efterforskning.

- Det er da håbet og drømmen, at vi får samlet de forskellige specialer i projektorienterede efterforsknings-
teams, så vi alle kan blive dygtige og lære, siger han.

Han glæder sig også til at samle en ny forening, som skal sikre et fællesskab på tværs af landsdele.

- Vi håber at få mulighed for at holde den stiftende generalforsamling i foreningen i arbejdstiden, så kolleger fra vest kan tage til København og deltage, ligesom vi holder fælles studiekreds og sørger for at sprede møderne, så det også bliver her i Aarhus og i Fredericia, hvor NKC holder til, siger han.