Nyhed

Vi bakker op om en konfliktråd 

Tjenestemænd må som bekendt ikke strejke. Et faktum, der kan give en uro i kroppen i forhold til den varslede konflikt.  DANSK POLITI har talt med to polititjenestemænd og en administrativ tjenestemand om OK18 og konflikt- og lockoutvarslerne.

 


Hvordan er det at være en del af en historisk stor armlægning mellem arbejdsgiver og arbejdstager på det danske arbejdsmarked – til og med i rollen som tjenestemand, hvor man ikke må strejke? Det har vi spurgt to politifolk og en administrativ medarbejder om. Arkivfoto: Servicecentret i Nordjyllands Politi.

 Af Karina Bjørnholdt   9/3-2018

Den 4. april varslede de faglige organisationer for offentligt ansatte i stat, regioner og kommuner strejke for omkring 75.000 af deres medlemmer. Efterfølgende sendte stat, regioner og kommuner et lockoutvarsel ud for cirka 440.000 offentligt ansatte med virkning fra den 10. april, hvis overenskomstforhandlingerne ender i en storkonflikt. 


Hvordan er det at være en del af en historisk stor armlægning mellem arbejdsgiver og arbejdstager på det danske arbejdsmarked – til og med i rollen som tjenestemand, hvor man ikke må strejke? 

Det har vi spurgt to politifolk og en administrativ medarbejder om. 

Gad godt at strejke
 

Michael Qvist, indsatsleder i Syd- og Sønderjyllands Politi:

- Jeg er faktisk lidt irriteret over, at vi ikke kan strejke, ligesom de norske politifolk har mulighed for. Så ville politiet stå meget stærkere i en konflikt som denne. Jeg gad virkelig godt at kunne bakke mine overenskomstansatte kolleger op med andet end retorik, hvis de skal strejke eller rammes af en lockout.

- Vi vender hele tiden temaet om en eventuel konflikt eller lockout i frokoststuen i disse dage. Vi synes alle, at det er godt, at man er klar til at konflikte i kampen for at sikre os en ordentlig lønstigning.

- Det var meget provokerende, da innovationsminister Sophie Løhde udtalte, at vi kun er interesseret i at tage, og ikke i at give. Alle i politiet knokler. Nu skal vi altså også med rent lønmæssigt!

Tripper i kulissen
 

Tina Oddershede, administrativ tjenestemand, Servicecentret, Nordjyllands Politi:

- Flertallet af mine nærmeste kolleger er overenskomstansatte og kan derfor blive udtaget til konflikt eller rammes af en lockout. Vi andre må trippe lidt i kulissen, men bakker naturligvis op. Men det er da lidt frustrerende ikke at kunne gøre til eller fra som tjenestemand.

- Vi får naturligvis rigtig travlt, hvis en konflikt eller lockouten bliver en realitet, men vi løber ikke stærkere, end vi kan. En konflikt skal kunne mærkes, og så må borgerne jo bare vente lidt længere på at blive betjent.

Undrer mig

Lykke, politibetjent, Forebyggelsesenheden i Roskilde, Midt- og Vestsjællands Politi:

- Jeg blev fastansat i januar og er netop begyndt i en helt ny afdeling, så jeg må erkende, at jeg ikke har fået fulgt så meget med, fordi der sker så meget andet i mit liv lige nu. Men jeg bakker fuldstændig op om de kolleger, der kan blive ramt af en konflikt eller en lockout.

- Det undrer mig lidt, at der skal så stærke midler til, i stedet for at parterne forhandler sig til en løsning. Personligt tror jeg dog ikke, at det ender med en konflikt eller en lockout.