Valg

- Stil politisk krav til politidirektørerne om at prioritere efter- og videreuddannelse

Valgkampen til Folketinget er i fuld gang. DANSK POLITI har spurgt en række tillidsvalgte politifolk om, hvad de håber, kandidaterne stiller skarpt på inden for det retspolitiske område. Hér kan du møde Christian Dong, efterforsker og tillidsrepræsentant for efterforskerne i Fyns Politi. Han efterlyser bedre muligheder for efter- og videreuddannelse i politiet og mener, at der skal stilles politisk krav til politidirektørerne om at prioritere det.

Christian Dong

Af Karina Bjørnholdt

Hvilket emne inden for politiets verden håber du, der kommer politisk fokus på i valgkampen?
- At der er behov for generelt at styrke lærings- og forskningsmiljøet i dansk politi. Efter- og videreuddannelsen har eksempelvis haltet efter i mange år – særligt inden for efterforskningsområdet.

Efterforskere flyttes mere eller mindre tilfældigt rundt, alt efter hvor man er bagud med et måltal. Der følger sjældent tilstrækkelig uddannelse med – hvis nogen overhovedet – selvom efterforskningsarbejdet er blevet mere komplekst.
Christian Dong, tillidsrepræsentant for efterforskerne i Fyns Politi

Hvorfor er det et vigtigt at få sat fokus på?
- Politiet skal kunne følge med og tilpasse sig den udvikling, der sker i samfundet. I dag er vi slet ikke på omgangshøjde. Hverken når det gælder koncepter eller teknologi. Efterforskere flyttes mere eller mindre tilfældigt rundt, alt efter hvor man er bagud med et måltal. Der følger sjældent tilstrækkelig uddannelse med – hvis nogen overhovedet – selvom efterforskningsarbejdet er blevet mere komplekst.

- Det kræver viden at kunne løse en opgave godt. Men det forventes også, at jeg som efterforsker har et bredere perspektiv, at jeg kan tænke selv, at jeg er empatisk, nysgerrig og graver mig ned i en sag, når det er påkrævet. Politifolk er heldigvis engagerede og drevet af vilje, retfærdighedsfølelse og af at have et arbejde, der er meningsfyldt. Men engagementet skal holdes ved lige og stimuleres gennem løbende kompetenceudvikling, for der er en direkte kobling mellem engagement og at føle sig klædt godt nok på til at løse sine opgaver.

Har du selv nogle løsningsforslag?
- Politikerne skal huske at se på politiet som på de andre velfærdsuddannelser, hvor man anerkender, at lærings- og forskningsmiljøet er en vigtig del af pakken, hvis man vil have et politi, der kan følge med samfundets udvikling.

- Hvis ikke vi kan få bacheloruddannelsen tilbage i politiet, bør der i hvert fald stilles et politisk krav til landets politidirektører om at investere nødvendig tid og ressourcer til efter- og videreuddannelse. Det kunne jo skrives ind i deres resultatkontrakter, at de skal bruge en vis procentdel af budgettet på kompetenceudvikling. Det er tvingende nødvendigt, hvis man fremadrettet ønsker et professionelt og proaktivt politi.