Fagligt

Midt- og Vestjyllands Politi har haft røgfri arbejdstid siden juli 2021

Midt- og Vestjylland har som den første politikreds indført røgfri arbejdstid for sine godt 1.200 medarbejdere. Tilløbet tog næsten et år. Erfaringerne har, i følge foreningsformand Henrik Skriver, været overraskende positive. - Det er gået langt lettere, end jeg havde frygtet, men det kræver også, at man investerer i sundhedsfremmende tiltag sideløbende, fortæller han.

røgfri

Af Nicolai Scharling

Midt- og Vestjyllands Politi er ”first mover” i dansk politi, når det handler om at kvitte nikotinen.
Som den første politikreds i Danmark indførte Midt- og Vestjyllands politi således røgfri arbejdstid fra 1. juli sidste år.

Det vil altså sige, at kredsens godt 1.200 medarbejdere ikke har måttet ryge i arbejdstiden i mere end otte måneder. 

- I 2020 iværksatte vi projekt Sund Arbejdsplads, der har udmøntet sig i en række sundhedsfremmende tiltag, herunder røgfri arbejdstid. Her tog vi et langt tilløb. Vi meldte således ud allerede i 2020, at vi ville indføre røgfri arbejdstid. Og vi har haft et tæt samarbejde med alle kommuner i kredsen, så vi har kunnet bruge deres viden og tilbud om information og hjælp. Det er tilbud, som mange har taget i mod, og det er faktisk gået rigtigt godt, fortæller Lars Kirkegaard, der er stabschef i politikredsen.

Ifølge ham har der været forskellige tiltag, hvor politikredsen har samarbejdet med kommunernes sundhedsmedarbejdere, og i det hele taget trukket på den faglige ekspertise omkring rygestop, til at hjælpe medarbejderne. Han forklarer, at politikredsen ud fra ”et sundhedsperspektiv” har besluttet, at røgfri arbejdstid også omfatter snus, tyggetobak og lignende produkter.

- Interessen har været stor, og vi evaluerer løbende, så vi kan følge op med hjælp og information, blandt andet på sundhedssitet på intranettet. Vi blander os selvfølgelig ikke i, om folk ryger. Men arbejdstiden er røgfri, og det er blevet modtaget positivt. At nogle så samtidig har benyttet det som afsæt til helt at kvitte rygningen er vel kun en positiv sidegevinst, siger Lars Kirkegaard.

 

Det skal ikke bare være en ledelse, som ser sig sur på ansatte, som står og ryger, og så forbyder det. Det skal være ud fra et sundhedsfremmende ønske, som omfatter alle, og som tager hensyn til deres forskellige behov, som tør investere i sundhed, blandt herunder behovet for at træne i arbejdstiden.
Henrik Skriver, foreningsformand...

De andre kredse står på spring
Den 50-årige stabschef fortæller samtidig, at interessen fra andre politikredse omkring erfaringerne fra Midt- og Vestjylland er stor – også for de øvrige sundhedsfremmende tiltag, der er iværksat. Han nævner blandt andet mikrotræning i arbejdstiden, etablering af sundhedsambassadørkorps og indkøb af træningsudstyr. Så vidt vides har der siden indførslen af røgfri arbejdstid ikke været tilfælde, hvor det har været nødvendigt at følge op over for medarbejdere, der ikke følger retningslinjerne for røgfri arbejdstid.

Brud på reglerne om røgfri arbejdstid fører ikke umiddelbart til disciplinære sanktioner. Ansatte som ryger i arbejdstiden risikerer dog at blive indkaldt til samtale, samt at samtalen vil blive ført til referat.
 

Sundhedsfremme er også gulerod
I den lokale politiforening er formand Henrik Skriver overrasket over, hvor let det er gået med at indføre røgfri arbejdstid.

- Jeg må sige, at det er gået langt lettere, end jeg havde frygtet. Det er heller ingen hemmelighed, at vi i foreningen oprindeligt helst havde set, at der var tale om røgfri arbejdsplads og ikke arbejdstid. Det er så ikke blevet sådan, og det er gået godt alligevel, fortæller han.

Ifølge ham er læren dog også, at hvis en ledelse ønsker at indføre røgfri arbejdstid, så skal det støttes op af en række sundhedsfremmende tiltag og investeringer.

- Det skal være mulighed for træning, sundhedsambassadører, køb af udstyr med mere. Sundhedstænkning skal også være helhedstænkning, og her oplever jeg heldigvis, at vores ledelse har flyttet sig meget i forhold til deres første udspil og nu også tænker sundhed som et hele, samt at ”pisk også kræver en gulerod”. Det handler om at se meningen med det, og at få de ansatte med, siger Henrik Skriver.

45-årige Henrik Skriver er også ansvarlig for det personalepolitiske område i Politiforbundet, og hans opfordring til andre politikredse er netop, at hvis de skal overveje at følge Midt- og Vestjylland Politi, så skal de samtidig være klar til at tænke sundhed bredt og investere i den.

- Det skal ikke bare være en ledelse, som ser sig sur på ansatte, som står og ryger, og så forbyder det. Det skal være ud fra et sundhedsfremmende ønske, som omfatter alle, og som tager hensyn til deres forskellige behov, som tør investere i sundhed, blandt herunder behovet for at træne i arbejdstiden, siger Henrik Skriver.