Nyhed

- Kollegerne har et stort fokus på, at der falder en retfærdig dom

I dag begynder retssagen mod den vanvidsbilist, der for snart et år siden kørte en nu 32-årig politiassistent ned i et vejkryds i Aarhus. Politiassistenten pådrog sig livstruende skader og var uden for bevidsthed gennem længere tid. Nu er han i bedring, men kæmper fortsat for at genvinde førligheden. - Det er en retssag, der uden tvivl kommer til at have stort fokus fra kollegerne og minde dem om, at de ikke er usårlige i deres job, siger Anita Frank, der foreningsformand i Østjyllands Politi.

Arkivfoto: Chili Foto

Af Karina Bjørnholdt

Om 12 retsdage bliver der sat juridisk punktum i en sag, hvor en politiassistent fra Østjyllands Politi blev kørt ned af en vanvidsbilist den 18. juni 2021.
Den tragiske påkørsel skete, da en vanvidsbilist bragede over for rødt i krydset Silkeborgvej/Åby Ringvej i Aarhus. Han var på flugt fra politiet, og politiassistenten var i færd med at lægge såkaldte stopsticks i krydset, da han blev ramt af den dengang 20-årige flugtbilist.
Flugtbilisten blev anholdt to dage efter påkørslen og har siddet varetægtsfængslet siden.

I dag står han så tiltalt i Byretten i Aarhus. Blandt andet for ”under særligt skærpende omstændigheder uagtsomt at have tilføjet nogen betydelig skade på legeme eller helbred”. Han er også tiltalt for at køre fra stedet og dermed undlade at hjælpe den kvæstede politiassistent.
I alt er den 21-årige tiltalt for 27 lovovertrædelser, som et nævningeting skal tage stilling til. Det betyder, at anklagemyndighed vil kræve minimum fire års fængsel.

Generelt betyder det meget for os som politifolk at få sat et juridisk punktum i de sager, vi starter op. Men her er vi naturligvis også følelsesmæssigt involveret, og så betyder det ekstra meget.
Anita Frank, formand for Østjyllands Politiforening

Håb om retfærdighed
Anita Frank, der er formand for den østjyske politiforening, fortæller, at såvel politiforeningen som kollegerne har stort fokus på retssagen og et håb om, at retfærdigheden vil ske fyldest med en dom, der står mål med forbrydelsen.

- Generelt betyder det meget for os som politifolk at få sat et juridisk punktum i de sager, vi starter op. Men her er vi naturligvis også følelsesmæssigt involveret, og så betyder det ekstra meget, siger Anita Frank.

Politiforeningen har selv tænkt sig at være til stede med en repræsentant i retten såvel ved retssagens begyndelse, som når der sker domsafsigelse.

- Vi har simpelthen et behov for at være til stede, fordi det var en meget alvorlig hændelse, hvor vores kollega blev livsfarligt kvæstet, siger Anita Frank.

Ribber op i følelser og tanker
Hun forudser, at retssagen vil ribbe op i mange af de følelser og tanker, de østjyske kolleger var igennem, da den dengang 31-årige politiassistent svævede mellem liv og død. Blandt andet følelsen af sårbarhed.

- Ingen er usårlige. Vi ved jo godt, at politijobbet kan være farligt, men det er heldigvis ikke noget, vi går og tænker over til dagligt. Retssagen vil nok minde kollegerne om, at det lige så godt kunne have været dem, der blev ramt af den flugtbilist, siger Anita Frank.

Her snart et år efter den tragiske hændelse er deres kollega som nævnt i bedring, men han kæmper fortsat for at genvinde førligheden. Anita Frank har store roser til de mange kolleger, der har hjulpet ham og hans nærmeste familie, hvor de kunne.

- De har gjort en fantastisk indsats, og jeg ved, at hans familie er meget taknemlig, siger hun.