Ny undersøgelse

HR-direktør: Et godt psykisk arbejdsmiljø er afgørende for den gode opgaveløsning

Der er stor fokus på medarbejdernes trivsel i øverste ledelse. Ligesom det er en ledelsesopgave at prioritere ressourcer og opgaver samt italesætte, hvis der er udfordringer med at opfylde politiske målkrav. Det fastslår HR-direktør Lene Vejrum i et skriftligt svar til fagbladet DANSK POLITI.

Lene Vejrum

Hvordan forholder du dig til, at en overvægt af de politifolk, der har besvaret Politiforbundets undersøgelse, oplever, at manglende ressourcer og for meget detailstyring påvirker deres opgaveløsning negativt?

- Vi har fuldt fokus på medarbejdernes trivsel – og navnlig mangel på trivsel. Politiet skal dog løse de opgaver, som regeringen og folketinget har besluttet, blandt andet i forbindelse med de indgåede flerårsaftaler om politiets og anklagemyndighedens økonomi. Det er ledelsens opgave at prioritere opgaver og ressourcer og at kommunikere disse samt de politiske beslutninger til medarbejderne. Oplever medarbejderne moralsk stress eller generel mistrivsel i et sådant omfang, at det påvirker deres velbefindende, og/eller det har indflydelse på kvaliteten af opgaveløsningen, er det naturligvis også en ledelsesopgave at håndtere dette.

Hvordan forholder du dig til, at der er en overvægt af politiansatte, som har besvaret Politiforbundets undersøgelse, der oplever en udbredt tilstand af moralsk stress i politiet?

- Forskning viser, at mening i og indflydelse på eget arbejde, herunder måden at løse opgaverne på, er fremmende for medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde. I politiets trivselsmåling og ledelsesevaluering, som kan findes på politi.dk, stilles en række spørgsmål til medarbejderne om deres oplevelse af trivsel på arbejdspladsen, herunder mening og balance i arbejdet, indflydelse, udvikling, støtte og samarbejde. Målingen er anonym og følges op af en uddybende trivselsdialog i den enkelte organisatoriske enhed/sektion således, at der kan handles og iværksættes eventuelle tiltag på baggrund af de input, som målingen og den efterfølgende dialog giver.

- Ved seneste måling i 2022 kan vi eksempelvis se, at på en skala hvor 1 = ”meget uenig” og 7 = ”meget enig”, at medarbejderne generelt føler, at deres arbejde er meningsfuldt (6,2), bidrager til at skabe tryghed, sikkerhed og retfærdighed (6,0), at de har passende indflydelse på, hvordan de løser deres arbejdsopgaver (5,8), og at de alt i alt er glad for deres arbejde (6,1). De positive tal udelukker naturligvis ikke, at der kan være medarbejdere, der oplever moralsk stress i dagligdagen. Netop derfor opgøres målingens tal også konkret for hver organisatoriske enhed/sektion, således der skabes viden om situationen lokalt med henblik på lokal opfølgning.

Hvad gør I som arbejdsgiver for at forbedre de ansattes arbejdsvilkår i forhold til, at de oplever, at de løber alt for stærkt og detailstyres i en sådan grad, at det går ud over politifagligheden?

- Oplever en medarbejder moralsk stress eller generelt mistrivsel i et sådant omfang, at det påvirker pågældendes fysiske eller mentale velbefindende, er der forskellige muligheder for den enkelte. Eksempelvis kan individuelle psykologsamtaler hos vores psykologtjeneste afhjælpe den enkelte, ligesom der ledelsesmæssigt kan tages skridt, således at den berørte medarbejder i tæt dialog med sin leder flyttes til andre opgaver, der i højere grad opleves som meningsfulde.

Svigter I som øverste ledelse de ansatte i forhold til ikke at fortælle det politiske niveau, at politiets ressourcer er for knappe, og at man ikke kan nå alle de opgaver og mål, der udstikkes fra politisk side?

- Vi er en politisk styret organisation, hvilket definerer de overordnede rammer for vores arbejde, blandt andet med afsæt i flerårsaftaler med videre. Alle politiansatte har til opgave at udføre arbejdet til borgernes bedste, hvilket naturligvis kræver de rette arbejdsbetingelser, så vi kan nå i mål med vores opgaver. Dermed er det også vores ansvar som øverste ledelse at gøre opmærksom på eventuelle udfordringer, hvad angår opfyldelse af mål og målsætninger.

Er du bekymret for arbejdspresset og det psykiske arbejdsmiljø i dansk politi? Hvorfor/hvorfor ikke?

- Et godt psykisk arbejdsmiljø er afgørende for den gode opgaveløsning. Et godt arbejdsmiljø og medarbejdernes trivsel er derfor også et område, der løbende drøftes i ledelsen og følges op på i dialoger med de faglige organisationer i forskellige fora både nationalt og lokalt. Derfor har vi blandt andet også igangsat et projekt om større forudsigelighed i tjenesteplanlægningen, da balancen mellem privatliv og arbejdsliv, samt sammenhængen mellem arbejdstid og arbejdsmængde, er vigtig for medarbejderne. Et af de centrale bidrag til arbejdet er politiets trivselsmåling og ledelsesevaluering, der generelt har meget høje svarprocenter og derfor giver et godt udgangspunkt for de vigtige opfølgninger, der skal igangsættes efter målingerne.