Nyhed

- Følelsen af frihed på en motorcykel er suveræn

61-årige Mette Wittendorff har arbejdet som MC-betjent gennem de seneste 26 år. Hun er én blandt fire kvindelige MC-betjente i Danmark.

MC-Mette

- Når jeg kører ud på min motorcykel en forårsdag og kan dufte rapsmarkerne og den nyfaldne regn, så slår det mig: Tænk, at vi får løn for det her.

Ordene kommer fra 61-årige Mette Wittendorff. Gennem 26 år har hun haft jobbet som MC-betjent. Og nu har fagbladet DANSK POLITI sat hende stævne til en snak om årene som MC-betjent og som en af de få kvindelige af slagsen.

Når Mette Wittendorff fortæller om sit arbejde, er det med lys i øjnene. Og der er meget at fortælle efter en lang karriere i politiet – og særligt som motorcykelbetjent.

For Mette Wittendorff, der er vokset op som datter af en far i militæret, var tanken om at søge ind hos politiet ikke fjern. Hun kunne lide ideen om at være en del af en større sag, et stærkt hold og om at gøre en forskel for borgerne.

Som nyuddannet var Mette Wittendorff i en årrække i beredskabet i Glostrup på den københavnske vestegn. Samtidig kørte hun motorcykel i sin fritid, og hun har fra starten af sit arbejdsliv haft en særlig interesse for færdselsområdet.

Så da Mette Wittendorffs leder spurgte, om hun ville arbejde i færdselsafdelingen som MC-betjent, takkede hun straks ja.

- Alt for mange udsætter andre for fare i trafikken. Det har jeg altid gerne villet forebygge, siger hun og uddyber:

- Det er meningsfuldt at arbejde med at håndhæve loven. Det er at bruge retfærdighedssansen hver eneste dag. Det giver stor mening for mig.

I det hele taget er det lidt af en drøm for Mette Wittendorff at varetage sit job som MC-betjent.

- Følelsen af frihed på en motorcykel er suveræn. Hvis man trives i sit eget selskab og med at arbejde selvstændigt, er det et fantastisk job. Jeg har løst et hav af opgaver, jeg er meget stolt af. Ambulancebistand, kontroller og meget andet.

MC-Mette portræt
Gennem 26 år har Mette Wittendorff arbejdet som MC-betjent. Friheden ved at køre ud på sin motorcykel er noget af det, hun værdsætter allermest.

 

Politifolk passer på dyrene

Siden år 2000 har Mette Wittendorff været tilknyttet den del af færdselsafdelingen, der arbejder med dyretransporter. Og siden 2014 har hun været fagkoordinator for kontrol af dyretransporter.

- Med en fortid som fodermester og en stor erfaring med heste var det ret oplagt, siger hun.

Arbejdet består helt konkret af, at Mette Wittendorff kører ud på sin motorcykel og vinker dyretransporter ind til siden. Dernæst tjekker hun, om dyrevelfærden er i orden. Så når kvæg, grise eller heste skal ud på en længere køretur, kan chaufføren blive stoppet af færdselskontrollen.

- Vi beder typisk chaufføren om at åbne lugen ind til dyreholdet, og så tjekker vi, om alt er i orden. Det gælder pladsen til dyrene, adgangen til vand, sikkerheden og hygiejnen.

Efter mange år i jobbet har Mette Wittendorff oplevet lidt af hvert. Desværre også eksempler på, at nogle dyr fragtes under alt for ringe forhold.

- Jeg har oplevet at se lugen åbnet til en stor kreaturtransport, hvor køer og avlskøer stod læsset i flere lag. De stod praktisk talt oven på hinanden. Hos malkekøerne fossede mælken ud, og de mange kvæg var på vej ud på en køretur, der ville vare 15-16 timer, beskriver hun.

Det er ikke altid nemt at håndtere de svære sager, hvis chaufføren er uenig i den politifaglige vurdering, eller hvis dyrene har det rigtig skidt.

- Netop derfor er jobbet jo så vigtigt. For vi skal have afsløret dem, hvor forholdene ikke er i orden. Det er bare noget svineri, siger Mette Wittendorf.

Biografi

 

• Mette Wittendorff, 61 år.

• Uddannet landmand i 1980 efterfulgt af en årrække med arbejde som fodermester.

• Optaget på Politiskolen i 1987.

• Arbejdet i Beredskabet i syv år. 

• Færdselsbetjent siden 1997.

• Én af fire kvindelige MC-betjente i dansk politi ud af over 250 MC-betjente på landsplan.

• Gift og mor til to.

 

Ene kvinde – og ”en af drengene”

Som én ud af få kvindelige MC-betjente har Mette Wittendorff stået uden for den gængse statistik. Og lige siden hun søgte ind på Politiskolen, har hun været bevidst om, at hun stak ud.

Den ansvarlige for optagelsesprøven på Politiskolen mødte i 1988 Mette Wittendorff med ordene:

- Du skal bare vide, jeg er imod kvinder i politiet.

Mette Wittendorff, der havde trænet op til prøven gennem et år, klarede den til UG. Efter prøven fik hun følgende kommentar med på vejen:

- Det klarede du faktisk godt. Men du skal bare vide, at jeg stadig er imod kvinder i politiet.

Nu, knap 40 år senere, husker Mette Wittendorff stadigvæk de kritiske kommentarer før og efter optagelsesprøven.

- Så tænkte jeg bare: De skal ikke få mig ned med nakken.

Der var under 10 kvinder blandt de cirka 300 studerende, da Mette Wittendorff begyndte på Politiskolen i 1988. Det var ikke et problem – blot en omstændighed, hun har været bevidst om, fortæller hun, da fagbladet møder hende på Tungtvognscenter Øst i Greve.

- Jeg vidste, jeg ville stikke ud som kvinde. Det har jeg vidst og forholdt mig til fra starten. Derfor har jeg også altid pålagt mig selv at levere 120 procent. At lave flere sager end gennemsnittet. Man har aldrig skullet klandre mig for at trække gruppen ned.

Den målsætning har Mette Wittendorff pålagt sig at leve op til gennem hele sin karriere. Og det har været et pejlemærke, der har fungeret for hende.

- Selvom jeg ofte har været den eneste kvinde, har jeg altid følt mig som ”en af drengene”. Uanset at jeg stak ud. Jeg har aldrig været sart, og jeg er altid blevet behandlet ordentligt.

Hos borgerne kan Mette Wittendorff dog af og til mærke en forskel.

- Når jeg er ude med en mandlig kollega, er det altid den mandlige betjent, borgeren går til. Altid. Jeg er ligeglad, men jeg kan ikke undgå at bemærke det, siger hun.

 

Mette
Gennem sit arbejdsliv har Mette Wittendorff kørt på fire motorcykler. I dag kører hun på en Yamaha 1300.

 

Taknemlig for kolleger og arbejdsliv

Mette Wittendorff bliver rørt, når hun tænker tilbage på de mange gode oplevelser, hun har haft med kollegerne gennem tiden. Alle opgaverne, der har givet mening. Oplevelsen af at være en del af noget større.

- At have hjulpet en spædbarnsambulance frem i trafikken som MC-betjent er ualmindelig meningsfuldt. Lige der oplever man at være med til at gøre en helt konkret forskel, siger hun og taler også varmt om de mange år med fokus på dyretransporter.

- At højne dyrenes sikkerhed og at hjælpe mennesker trygt frem i trafikken er opgaver, jeg har løst med stolthed. Jeg skylder mine mange gode MC-kolleger og MC-instruktører gennem årene en kæmpe tak. I sidste ende udgør ens kolleger den allerstørste arbejdsglæde.