Nyhed

Chefpolitiinspektør: - Nødvendigt at alle bidrager, så beredskabet også får mere tålelige arbejdsforhold

Det har været en ekstraordinær hård sommer at komme igennem for beredskabet i Nordsjællands Politi. En kombination af mange politifolk på ferie og en stribe af uforudsete hændelser væltede vagtplanlægningen i en grad, så det gik ud over arbejdsmiljøet. - Det skal gøres bedre til næste år, og det kigger vi allerede ind i nu, lover chefpolitiinspektør Lene Sørensen. Politikredsen har desuden færre politi- og kadetårsværk end forventet. Det sætter også sit aftryk.

Patrulje

Af Karina Bjørnholdt

- Det hele handler om balancer og løbende prioriteringer. At balancere opgaver i forhold til ressourcer, vagtplanlægning i forhold til arbejdstidsregler, og arbejdsliv i forhold til familieliv. Det kan være svært, og i øjeblikket er det grundlæggende pres i hverdagen nok lidt for hårdt, siger Lene Sørensen, der er chefpolitiinspektør i Nordsjællands Politi.

Hun medgiver, at det har været en ekstremt presset sommer i den nordsjællandske kreds, især for beredskabet. Kredsen er da også er i gang med at se på rammerne for næste års ferieplanlægning sammen med blandt andre politiforeningen. Det skal gøres bedre til næste år, fastslår chefpolitiinspektøren.

Lene Sørensen forklarer, at man i år – i bedste mening – havde sendt mange politifolk på ferie samtidigt i sommerens mest populære ferieuger. Samtidigt dukkede en stribe af uforudsete og ressourcekrævende opgaver op som genindførelse af den midlertidigt skærpede grænsekontrol, daglige koranafbrændinger samt store afgivelser til den ukrainske præsident Zelenskyjs besøg i København, der blev holdt hemmeligt til det sidste.

Mangler årsværk

Dertil kommer, at kredsen har forskudt nogle personaleressourcer til behandling af straffesager, herunder sager om økonomisk kriminalitet, som havde hobet sig op.
- Der er ikke tale om så mange medarbejdere, men vi har skærmet dem, og det betyder naturligvis også mindre fleksibilitet i tjenesteplanlægningen i beredskabet. Med til billedet hører også, at vi er omkring 25 politi- og kadetårsværk under dem, vi er forudsat, som følge af mindre optag på Politiskolen og afgang af personale fra kredsen. Det kan også mærkes, siger Lene Sørensen.

Nødvendigt at alle bidrager

Hen over sommeren har der været en skarp prioritering i opgaveløsningen for at få enderne til at nå sammen i beredskabet, og det er der stadig, ligesom der trækkes ressourcer ind fra andre afdelinger.

- Vi har en daglig koordinering på tværs af politisøjlen, så alle bidrager til opgaveløsningen. Der er nødvendigt, at vi hjælper hinanden dér, hvor det brænder mest på, og vi prøver at kigge med nye øjne på mange af de operative indsatser, så vi ikke bruger flere personaleressourcer end nødvendigt. Selvfølgelig altid uden at sætte sikkerheden på spil.

Hvordan forholder du dig til, at tillidsværket kalder arbejdspresset i beredskabet for uholdbart?

- Det er i alles interesse, at vi har et godt arbejdsmiljø, og det er også derfor, vi kigger ind i næste års ferieplanlægning allerede nu. På den lange bane håber jeg, at vi bliver flere politifolk i det nye år. Politiskolen melder om hold, der igen er fyldt. Derudover kan vi kun løbende prioritere vores ressourcer i forhold til opgaverne. Vi er derfor dybt afhængige af samarbejdet på tværs af politisøjlen, og at vi hjælper hinanden, så også beredskabet kan få mere tålelige arbejdsforhold, siger Lene Sørensen og fortsætter:

- Det er helt indlysende, at det ikke skal være, som det har været hen over sommeren, og vi planlægger aldrig med 12-timers vagter for sjovt. Det er kun, når det virkelig er nødvendigt for at få enderne til at nå sammen.

 

Politiinspektør: - Forudsigeligheden i vagtplanlægningen skal blive bedre

Politiinspektør for operationslinjen i Nordsjællands Politi, Uffe Stormly, er enig i, at det har været en ekstremt travl sommer i det nordsjællandske beredskab, og at det har betydet mange omlægninger af medarbejdernes vagtplaner.
- Det vigtigste for kollegernes arbejdsmiljø i beredskabet er forudsigelighed i vagtplanlægningen, og her må jeg erkende, at vi har haft en meget travlt sommer med mange omlægninger. Der skal vi gøre bedre til næste sommer, siger han og fortsætter:

- Arbejdsmiljøet skal være i orden – det ønsker vi alle. Det er jo primært unge mennesker med små børn, der kører treholdsskift i beredskabet, og der er ikke noget værre end at få omlagt sin vagt til 15-23, når man troede man skulle arbejde 7-15 og hente børn den dag. Omvendt er det ledelsens opgave at løse de opgaver, vi skal, med de ressourcer vi har til rådighed, siger Uffe Stormly.

Politiinspektøren fortæller, at det i øjeblikket er en svær øvelse, og at man også kigger ind i et travlt efterår:

- Derfor har vi dagligt fokus fra ledelsen på, hvordan vi løser opgaverne og med hvor mange ressourcer. Alt efter, hvilke erfaringer vi har fra sidste gang, hvad der konkret skal løses, det gældende efterretningsbillede med videre, fortæller Uffe Stormly.