Nyhed

Klassekammerater genså hinanden efter 42 år

Mere end fire årtier siden de første gang trådte ind ad døren til Politiskolen på Artillerivej, mødtes gamle klassekammerater igen – inklusiv deres klasselærer. - Det blev en dag fyldt med gode minder, fortæller den pensionerede politiassistent, Hans Christiansen Lenger, der tog initiativ til gensynet.

Klassekomsammen nyt

Af: Karina Bjørnholdt 

Hårpragten og hårfarven havde ændret sig, og ansigterne havde fået et drys livserfaring. Men der gik ikke længe, før alle var genkendt, minderne væltede frem, og snakken gik lystigt, da klasse PG-1-4481 i november i år havde sat hinanden stævne på deres gamle skole på Artillerivej på Amager.

Tilbage i 1981, helt præcist den 2. november, var 18 håbefulde politibetjente på prøve trådt ind i deres nye klasse, hvor klasselærer Niels Mogensen stod klar. Én elev forlod hurtigt uddannelsen, og så var de 17 tilbage, 15 mænd og to kvinder, som blev foreviget på et klassebillede, som kan ses øverst på næste side.

42 år senere lavede de præcist samme opstilling på samme sted. Dog med tre klassekammerater færre. En, der desværre er afgået ved døden for en del år siden, og to, der måtte melde forfald på dagen, da de var blevet syge. Selv deres nu 80-årige klasselærer var mødt op. (Se nederste billede på næste side).

- Det var en virkelig mindeværdig og hyggelig dag, fortæller Hans Christiansen Lenger, initiativtager til gensynet.

Politiassistenten lod sig pensionere den 1. juli i år, men han gik reelt fra nogle måneder før, da han havde en del opsparet frihed. Den tid brugte han blandt andet på at opdrive alle de gamle klassekammerater og deres klasselærer med henblik på at få samlet klassen igen. Alle som én sagde ja, og det lykkedes også at få Reaktionsafdelingen i Københavns Politi, der nu har til huse på Artillerivej, til at give dem adgang til deres gamle skole for en stund.

Klassekomsammen Gammelt
Den 2. november 1981 begyndte 18 politibetjente på prøve på Artillerivej på Amager i klasse PG-1-4481. Klassebilledet er taget i 1982, hvor der var 17 tilbage. Stående fra venstre ses: Claus Bjerre Nielsen, Peter Morten Steffensen, Hans Christiansen Lenger, Jens Friis Christensen, Peter Månsson, Gerda Broen, Jan-Erik Lyhne Petersen, Svend-Erik Pedersen, Ole Haxholdt, Benny Møller Rasmussen, Bo Nimand Larsen.
Siddende fra venstre ses: Jens Hougaard Bjerregaard, Kenneth Johannes Norrild, Christian Christensen, klasselærer Niels Mogensen, Sven Erik Buchmann, Hanne Anette Petersen, Bjørn Bæk Nielsen. Foto: Privat
 

Ingen har fortrudt politijobbet

- Vi lagde ud med at se vores gamle klasselokale og gymnastiksalen, hvor vi på førstedagen af vores uddannelse blev budt velkommen og vores navne råbt op. Det vakte minder, fortæller 63-årige Hans Christiansen Lenger.

To af klassekammeraterne forlod politiet efter syv-otte år til fordel for civile karrierer, to har stadig en aktiv politikarriere, og resten er pensionerede.

- Fælles for os alle er, at ingen har fortrudt, at vi gik ind i politiet. Det talte vi meget om, da vi mødtes igen. Vi er enige om, at det er en god tid, vi har haft i politiet. Jeg har personligt været glad for at tage på arbejde hver dag. Flere af os gav dog også udtryk for, at vi ikke har været kede af at lade os pensionere, for det er et andet politi, vi har i dag. Der er kommet alt for meget politisk detailstyring og for mange måltal, mener Hans Christiansen Lenger.

42 år med treholdsskift

Som den eneste af de gamle klassekammerater har Hans Christiansen Lenger kørt beredskab, og dermed treholdsskift, i hele sin politikarriere. De 17 af dem som hundefører.

- Min sidste vagt var en nattevagt i en weekend. Men jeg synes faktisk ikke, det har været hårdt med treholdsskift – heller ikke efter, at jeg er blevet ældre. Men selvfølgelig er der også forskel på, om man kører i provinsen eller i en større by, hvor der er langt mere at køre til, siger han.

Størstedelen af Hans Christiansen Lengers politikarriere er foregået i Padborg. Han søgte mod sine rødder og det sønderjyske i 1985 efter fire år i det københavnske. Dengang var Padborg en stor station med døgnbemandet beredskab.

- Det var en god tid. Mange af de ældre kolleger ville gerne lave paskontrol, så os yngre kolleger kørte beredskab, og jeg havde også en turnus på et år i baglandspatruljen, husker han.

I 1990 blev Hans Christiansen Lenger hundefører – han havde altid gerne villet have en schæfer. Hans første af slagsen nåede at blive dansk politis ældste hund i tjeneste. Den var aktiv i 11 år.

Politireformen i 2007 betød dog, at Hans Christiansen Lenger valgte at stoppe med at være hundefører, da han syntes, at både køreafstandene og hundeafdelingerne blev for store. I stedet søgte han tilbage til Padborg, der nu hed Grænsepolitiafdelingen (GPA) – i dag UKA Vest. Her var han med til at starte den dansk/tyske fællespatrulje op. Blandt andet med fællestræninger flere steder i Tyskland.

- Det har været utroligt spændende, fortæller han.

Skal ses igen

I 2017 fik han – og dansk politi – nye kolleger i form af politikadetter. Også det har været en god oplevelse, fortæller Hans Christiansen Lenger, og i en periode var han vejleder for kadetterne i Padborg. Han sluttede sin karriere i politiet af som fagkoordinator i UKA Vest.

- Oprindeligt var jeg uddannet kontorassistent, men det var simpelthen for kedeligt, så jeg besluttede mig for at søge ind til politiet. Det har jeg aldrig fortrudt. Jeg kan godt lide at møde mennesker og have en omskiftelig hverdag.

Hans Christiansen Lenger har også i mange år været aktiv inden for politiforeningsarbejdet, som frivillig i det lokale idrætsliv og drivkraften bag mange sociale arrangementer. Derfor var det nok heller ikke tilfældigt, at det var ham, der lykkedes med at samle den gamle PG-klasse igen efter 42 år.

- Vi har da også aftalt at mødes igen. Og denne gang skal der ikke gå 42 år imellem, smiler han.

Klassekomsammen nyt
42 år senere samledes klassen for første gang igen – fuldtalligt på nær tre. Billedet er taget præcist samme sted og med samme opstilling som det gamle klassebillede. Stående fra venstre ses: Claus Bjerre Nielsen, Peter Morten Steffensen, Hans Christiansen Lenger, Jens Friis Christensen, Peter Månsson, Gerda Mølgaard, Jan-Erik Lyhne Petersen, Svend-Erik Pedersen, Benny Møller Rasmussen, Bo Nimand Larsen. Siddende fra venstre ses: Jens Hougaard Bjerregaard, Kenneth Johannes Norrild, klasselærer Niels Mogensen, Hanne Anette Bergstrøm, Bjørn Bæk Nielsen. Foto: Privat