Fagligt

Højbjerg: Ledernes ansvar at måltal opfyldes fornuftigt

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og Politiforbundsformand Peter Ibsen diskuterede måltal i Deadline på DR2 torsdag . Begge var enige om, at måltalskrav skal nås gennem en politiindsats fordelt over hele året. Det er dårlig ledelse, hvis politifolkene må smide alt andet politiarbejde i årets sidste måneder for at komme i hus med eksempelvis færdselssager.

Som beskrevet i DANSK POLITI nummer 9 føler rigtig mange politifolk i landets kredse, at jagten på måltal går ud over deres politifaglighed. De oplever – især sidst på året - at måtte tilsidesætte anden efterforskning for at komme i hus med måltalskravene inden for eksempelvis færdselsområdet.

Deadline på DR2 tog torsdag problematikken op i deres udsendelse klokken 17.00 og havde inviteret rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og formand for Politiforbundet, Peter Ibsen, i studiet.

Her medgav Jens Henrik Højbjerg, at det ikke dur, hvis hans medarbejdere sidst på året bliver sat til at jage måltal for måltallenes skyld.

- Det er dårlig planlægning. Indsatsen skal spredes over hele året, og det er ledelsesansvar at sørge for det, sagde Jens Henrik Højbjerg, der mener, at måltal er gode pejlepunkter til at illustrere, at indsatser virker.

Formand for Politiforbundet, Peter Ibsen, er knap så begejstret for måltalskravene, men kan acceptere dem, så længe de udføres på en måde, at de ikke skygger for det almindelige politiarbejde. Planlægningen skal også være bedre, og så skal der være ræson i måltallene, således at de giver mening for den enkelte politiansatte. Hvis man eksempelvis ønsker at nedbringe antallet af trafikdræbte, skal man have fokus på, hvilke indsatser der rent faktisk virker, i stedet for kun at fokusere på at nå et vist antal selesager eller lignende, forklarede han.

Højbjerg gav Ibsen ret i, at medarbejderne skal kunne ”se sig selv” i indsatserne i forbindelse med måltalskravene.
- Det er vigtigt, at medarbejderne får indflydelse på målene. Og den uhensigtsmæssige planlægning, der nu finder sted, kan vi sagtens få rettet op på, lovede rigspolitichefen.

 

Emne