Nyhed

Thin Blue Line støtter og skaber netværk i en svær situation

At skabe positiv identitet, fællesskab og netværk er nogle af de vigtigste mål for Thin Blue Line Denmark. Foreningen hjælper politikolleger, der er kommet fysisk eller psykisk til skade i tjenesten og måske er endt med en sygepensionering. – Mange kolleger går rundt og har det skidt, føler sig alene eller glemt, især hvis de er blevet afskediget. Vi hjælper dem ved at lave aktiviteter og skabe netværk, fortæller medstifter og formand Ole Madsen, som mener, der er plads til forbedringer i de tilbud, der er til tilskadekomne kolleger i dag.

Thin Blue Line white house

Af Stine Svarre Gaardhøj

Det er første gang, Fagbladet DANSK POLITI møder Thin Blue Line til et interview i de fire og et halvt år, foreningen har eksisteret. Formand og politiassistent Ole Madsen lægger ikke skjul på, at han er meget glad for henvendelsen, og at det endelig kunne lade sig gøre.

Om ganske få dage træder han ind i en barselsboble med sit tredje barn og har lovet sin kone at holde 100 procent fri i de kommende uger, men heldigvis er der tid til at tale om hans hjertebarn – Thin Blue Line – inden det planlagte kejsersnit.

Det er vigtigt for 39-årige Ole Madsen at prioritere familielivet i en travl hverdag med arbejdet i SØIK og som formand for en succesfuld forening som Thin Blue Line, der i dag tæller mere end 1.000 medlemmer. Senest Ole Madsen blev far, for fem år siden, skete der nemlig nogle voldsomme ting, og det var blandt andet på dén baggrund, at Thin Blue Line blev grundlagt. Det var voldsomme oplevelser, der kulminerede og satte en masse tanker i gang hos Ole Madsen, som dengang ikke nøjedes med at tænke. Han handlede.

Ole Madsen Thin Blue Line
Ole Madsen er formand og stifter af foreningen Thin Blue Line Denmark, som blev dannet i 2016 efter en indsamling for en kollega, der var blevet skudt på Christiania. Indsamlingen var en stor succes, og det gik op for Ole Madsen, at mange gerne ville hjælpe. En Facebookstøttegruppe på 5.000 personer var med til at sætte skub i en proces, der blev til foreningen Thin Blue Line, som i dag har mere end 1.000 medlemmer.


Den første indsamling

Ole Madsen var på daværende tidspunkt i efterforskningen på Station City, og han oplevede, at en af hans kolleger blev skudt på Christiania. Skudepisoden og kollegaens gravide kone mindede Ole om de voldsomme oplevelser fra sønnens fødsel, og det gav ham lyst til at gøre noget – at hjælpe.

- Det påvirkede mig dybt, og jeg havde et brændende ønske om at hjælpe min kollegas gravide kone, som var helt alene, mens hendes mand lå på hospitalet og kæmpede for sit liv, fortæller Ole Madsen.

Han fortsætter:

- Jeg lavede derfor en indsamling blandt kollegerne på Station City. Det gik utrolig stærkt, og på bare 24 timer fik vi indsamlet 250.000 kroner. Det eksploderede fuldstændigt, og det var jeg slet ikke forberedt på. Vi samlede over en million kroner ind, og jeg måtte tage fri fra arbejde i en uge for at få styr på det hele. Det var stort at opleve, hvor mange der gerne ville hjælpe og støtte, fortæller Ole Madsen.


Fra Facebookgruppe til forening

I forbindelse med indsamlingen oprettede Ole Madsen en støttegruppe på Facebook, som hurtigt fik over 5.000 medlemmer. Det var i den sammenhæng, at Ole Madsen fik ideen om at starte Thin Blue Line Denmark. Han forklarer, at han gerne ville udnytte det momentum, som Facebookgruppen havde givet.

- Vi stiftede foreningen Thin Blue Line Denmark den 6. december 2016 med en valgt bestyrelse og vedtægter og med formålet om at hjælpe politifolk, der er kommet fysisk eller psykisk til skade, samt hjælpe efterladte og pårørende til politifolk. På tragisk vis var det samme dag, som Jesper Juul blev dræbt af en psykisk syg mand på politigården i Albertslund, hvilket også betød, at vi straks kom i gang med en indsamling og hjælp til hans efterladte, fortæller Ole Madsen.

Men hold nu fast, der er mange, som går rundt og har det skidt, og som ikke får snakket med nogle om det. Og alle har en grænse – og den kan ligge tættere på, end man tror.
Ole Madsen, formand for Thin Blue Line


Alle har en grænse

For Ole Madsen, som aldrig har været tillidsrepræsentant eller lavet frivilligt arbejde før, var det en ny verden, der åbnede sig, og det handlede om at gøre en positiv forskel. Han har ofte oplevet kolleger, der kunne hænge lidt med hovedet på jobbet, og som måske havde det dårligt, men det kunne være svært at hjælpe eller få spurgt ind til det i en travl hverdag.

- Men hold nu fast, der er mange, som går rundt og har det skidt, og som ikke får snakket med nogen om det. Og alle har en grænse – og den kan ligge tættere på, end man tror, siger Ole Madsen.

Derfor mener Thin Blue Line og Ole Madsen, at der bør blive lagt mere vægt på at skabe solidaritet og fællesskabsfølelse, når man arbejder i politiet. Ole Madsen pointerer, at der er behov for at arbejde med den interne kultur i politiet, sådan at man får ændret ved den opfattelse og norm, at politifolk skal kunne tåle og klare alt.

- Alle har en grænse, selv de hårde politifolk i AKS eller hos frømændene. Alle har en grænse for, hvor meget de kan tåle, og man har også et privatliv ved siden af, som kan spille ind, siger Ole Madsen.

Han fortsætter:

- Jeg har oplevet politifolk, som måske har haft et hårdt ydre og arbejdet i de allerhårdeste miljøer og har kunnet klare det hele, lige indtil de på et tidspunkt går ned med flaget. Pludselig kan filmen knække, og det kan være enormt svært at komme tilbage på arbejde igen, fortæller Ole.

En almennyttig forening

Thin Blue Line er et begreb, som man anvender verden over, når man taler om støtte og sympati til politifolk eller politikorps, og derfor er Thin Blue Line Denmark en selvstændig forening og er ikke underlagt en moderorganisation.

Thin Blue Line Denmark er en godkendt almennyttig forening, som består af en bestyrelse, nogle projektledere og et større antal kredsambassadører fra Danmark, Færøerne og Grønland.

Der sidder otte i bestyrelsen, og alle er nuværende eller forhenværende politifolk, baseret på frivilligt arbejde. Formandsposten
modtager grundet arbejdsmængden et månedligt honorar på 5.000 kr. før skat. Foreningen har hen over tid måtte erkende, at man ikke kunne nøjes med udelukkende frivilligt arbejde, og der arbejdes på at ansætte en daglig leder, som skal være med til at udvikle og drive foreningen. 

To af bestyrelsesmedlemmerne er sygepensionerede politifolk. Den ene, Lars Christensen, var ansat i politiet i 18 år, inden han blev afskediget fra politiet i 2020 på grund af tilskadekomst i tjenesten. Thin Blue Line har netop ansat Lars i en fleksstilling.


Føler sig alene og glemt

I Thin Blue Line oplever de, at mange af de tilskadekomne kolleger, som er blevet sygepensionerede eller venter på at få afgjort deres sag, ofte føler sig alene, glemt og kørt ud på et sidespor. Ole Madsen fortæller, at det er i denne sammenhæng, at foreningens værdier om netværkstankegang bliver aktuel. 

- De skal ikke føle sig alene. Det er er ikke godt for dem, og det skader helingsprocessen efter deres tilskadekomst. Især hvis de er blevet afskediget, så er de langt væk fra fællesskabet. I politiet har man været vant til at være en del af et større fællesskab, og man har et netværk. Det prøver vi at genskabe for de afskedigede kolleger. Netværk er en af grundpillerne i hele Thin Blue Lines tankegang. Politifolk skal have nogle, de kan tale sammen med, og som de kan relatere til. De skal vide, at de ikke er glemt, at de ikke er alene, og at deres indsats ikke var forgæves. Det er essentielt for dem, fortæller Ole Madsen.

I den forbindelse påpeger Ole Madsen, at det er foreningens kernekompetencer at hjælpe dem, der ikke er i politiet længere. 

- Det vigtigste for os i Thin Blue Line er at skabe en form for fællesskab. Der er mange derude, der har det meget svært. De ved ikke, om de er købt eller solgt i eksempelvis sygesager, som kan trække ud i årevis, siger Ole Madsen. 

Det vigtigste for os i Thin Blue Line er at skabe en form for fællesskab. Der er mange derude, der har det meget svært. De ved ikke, om de er købt eller solgt i eksempelvis sygesager, som kan trække ud i årevis.
Ole Madsen


Være klar til at modtage hjælp

Det er ikke alle kolleger, der selv opsøger hjælp, og Ole Madsen forklarer, at folk skal være klar til at blive hjulpet, ellers nytter det ikke at prøve. Tillid og timing er afgørende.

- Nogle tilskadekomne kolleger eller deres pårørende skriver til os, og andre kontakter vi med en forsigtig mail eller sms, hvis vi har fået at vide, at de ikke har det godt. Det kan være en lang proces, og de skal ofte se os an, før vi kan vinde deres tillid. Folk kan blive overvældede over at blive kontaktet. Måske er de klar på et senere tidspunkt til at deltage i et af vores arrangementer. Det handler om at vinde deres tillid, siger Ole Madsen.

Han forklarer også, at foreningen arbejder med netværksgrupper, og dét de kalder én-til-én anbefalinger, hvor én tilskadekommen kollega taler med en anden og inviterer vedkommende med til en aktivitet. Inden for det seneste halve år har foreningen arbejdet på at få etableret netværksgrupper i hele landet. Derudover er der cirka 25 kredsambassadører i Danmark, Grønland og på Færøerne, som kollegaerne kan henvende sig til. Oftest er det dog kredsambassadørerne, der efter samråd med de lokale tillidsfolk henvender sig til kollegaerne, når de har været ude for en voldsom hændelse eller ved tilskadekomst. 

Thin Blue Line kanotur
Thin Blue Line arrangerer mange forskellige aktiviteter for tilskadekomne kolleger, som giver sammenhold og fællesskab. Her er det en kanotur i 2018.


Samarbejde med Politiforbundet

På spørgsmålet om, hvad Thin Blue Line har gjort sig af tanker omkring et samarbejde med Politiforbundet, lyder svaret, at foreningen gerne vil samarbejde, da Thin Blue Line ser Politiforbundet som den nærmeste allierede.

- Jeg vil gerne anerkende det store arbejde, som Politiforbundet laver. De laver det primære arbejde, og Thin Blue Line er et supplement, som kan hjælpe dem, der har brug for noget ekstra, eller som falder ned mellem to stole, siger Ole Madsen. 

Han fortsætter:

- Men der er også plads til forbedringer. Vi vil gerne mødes og samarbejde om, hvordan vi kan gøre det bedre. For der er især plads til forbedringer, hvis du er blevet afskediget efter tilskadekomst. Hele interaktionen med kommunen om skadesager er meget langsommelig og kan være svær at finde rundt i. Men vi mener også, at der skal ske meget mere i forhold til behandling. I dag kan man eksempelvis ikke få behandling, kun støttesamtaler, fra Rigspolitiets psykologer. Det mener vi ikke er nok. Man skal langt hurtigere i gang med kvalificeret behandling og ikke blot støttesamtaler, forklarer Ole Madsen.

Jeg vil gerne anerkende det store arbejde, som Politiforbundet laver. De laver det primære arbejde, og Thin Blue Line er et supplement, som kan hjælpe dem, der har brug for noget ekstra, eller som falder ned mellem to stole.
Ole Madsen


Etiske overvejelser

Thin Blue Line har samlet mange penge ind til pårørende eller efterladte, som på tragisk vis har mistet en ægtefælle i politiet. På spørgsmålet om, hvilke etiske overvejelser foreningen har gjort sig i forbindelse med at hjælpe efterladte eller pårørende, fortæller Ole Madsen, at det er en svær balancegang, men at de går forsigtigt frem i en svær situation, og at de gør sig mange overvejelser i hvert enkelt tilfælde og forsøger at lære og forbedre indsatsen hver gang. 

- Vi kontakter de lokale tillidsfolk og kører dialogen gennem politiforeningen. Hvis de vurderer, at de pårørende kan klare at blive kontaktet af os, tager vi kontakt. I de mest alvorlige situationer, har det indtil videre været mig, der kontakter de pårørende og kan give idéer til, hvordan foreningen kan hjælpe. I ganske få helt alvorlige tilfælde spørger vi også, om vi må samle penge ind. Det er vigtigt at fortælle de pårørende, at de har vores støtte. De sidder tilbage med en sorg og en følelse af tomhed, men vi prøver at give dem opbakning, så de ikke føler, at de står helt alene. Det betyder meget mere end pengene, fortæller Ole Madsen.

En anden støtte, Thin Blue Line giver, er at sætte pårørende sammen, så de kan tale og dele deres oplevelser med hinanden.

- Det gør, at man hurtigere kommer igennem sorgprocesserne. Vi skal selvfølgelig fornemme, hvor de er henne, men vi hjælper også med andre ting ud over penge og netværk. Vi inviterer dem også til at deltage i arrangementer, rejser, tilbyder psykologhjælp, og giver dem følelsen af ikke at være alene i sorgen, fortæller Ole Madsen.

Aktiviteter

Aktiviteter for medlemmer og tilskadekomne kolleger er en stor og vigtig del af Thin Blue Lines arbejde. Det er med til at knytte stærke bånd, venskaber og netværk. Og det er en del af det, som skaber fællesskab på nogle af de arrangerede ture og rejser.

- Vores aktiviteter, rejser og arrangementer er med til at anerkende de tilskadekomne positivt i forhold til deres tilstand. Blandt andet er ni kolleger kommet på træningsture til Brasilien. Her er de i dialog med andre, der er kommet til skade. Sygdomsforløb er en proces, men med sådan en tur springer de nogle processer over, og de får det hurtigere bedre, fortæller Ole Madsen.

Til efteråret er planen at have en uge med fokus og aktiviteter kaldet Police Week Denmark. Her er inspirationen hentet fra militæret, men også fra et lignende event i USA. Det er en uge med aktiviteter for en gruppe af tilskadekomne politifolk. De skal blandt andet spille ishockey, wakeboarde, i saunagus og meget andet. Ugen afsluttes med en velgørenhedsmiddag, som en anerkendelse af deres indsats, fortæller Ole Madsen.

Man kan ansøge om deltagelse ved at skrive til Thin Blue Line Denmark på forening@thinblueline.dk, og man kan også ansøge, hvis man har været udsat for mindre alvorlig tilskadekomst.


PTSD rammer mange politifolk

PTSD er også et fokusområde for Thin Blue Line, som foreningen arbejder med at skabe opmærksomhed omkring, da PTSD rammer mange politifolk. Måden, de skaber opmærksomhed på, er blandt andet med opslag på sociale medier, møder med politikere, og der har været en artikelserie i Berlingske Tidende. Formålet er at vise mennesket bag uniformen og med en overbevisning om, at kollegernes historier ikke skal gemmes væk.

- PTSD rammer mange – helt op til 400 politifolk ville i dag formentlig få diagnosen PTSD, hvis de gik til en psykiater, og VIVE-rapporten om PTSD viste, at næsten 11 procent, altså mere end 1.200 politibetjente, ligger på grænsen til at udvikle PTSD. Mange er ikke selv klar over, at de befinder sig i farezonen for at udvikle PTSD. Derfor vil vi gerne skabe opmærksomhed om problematikken ved vores arrangementer og ved at tale højt om, at der skal ske en intern kulturændring, så vi alle bliver bedre til at spotte og forhindre PTSD. Vi ønsker at råbe op om faresignalerne, såsom at man hurtigere bliver irritabel, vred, opfarende, får flashbacks, søvnforstyrrelser eller får koncentrationsbesvær. På den måde kan vi eventuelt hjælpe kolleger, der er på vej ud over kanten, fortæller Ole.
 

Finanslov og flere medlemmer

I 2020 oplevede Thin Blue Line at komme på finansloven. Det var en stor gave til foreningen, som er en almennyttig forening, hvilket betyder, at de ikke tjener penge på medlemsbidragene, men at midlerne bruges på aktiviteter for at hjælpe andre. Ole Madsen forklarer, at lobbyisme over for politikere er en vigtig del af foreningens arbejde, og at det har taget mange års hårdt arbejde at komme på finansloven. Pengene skal blandt andet bruges til at professionalisere organisationen yderligere ved at ansatte en daglig leder. 

I den kommende tid er ambitionen at få udbygget og udviklet netværksgrupperne yderligere, så de er i hele Danmark og kan tilbyde flere aktiviteter.

Det næste mål er at få 5.000 medlemmer inden for nogle år, som hver især betaler 45 kroner per måned. Det er primært vores medlemmers bidrag, som gør vores arbejde muligt. Medlemmerne skal blandt andet rekrutteres via de sociale medier, som vi bruger flittigt, og hvor vi gør meget ud af at fortælle, hvordan vi er med til at hjælpe politikollegerne, afslutter Ole Madsen.

Politiforbundet: Vi har forskellige roller, men supplerer hinanden godt

I Politiforbundet hilser man et samarbejde med Thin Blue Line velkommen.

– Vi er godt tilfredse med et mere formaliseret samarbejde med Thin Blue Line, da begge parter ønsker at passe bedst muligt på politifolkene. Men der er behov for at definere vores roller og snitflader, mener forbundsformand Heino Kegel.

Forbundsformanden kan se mange områder, hvor Politiforbundet og Thin Blue Line kan supplere hinanden, eksempelvis hvis sygepensionerede kolleger stadig har brug for støtte og fællesskab, når de ikke længere er i tjeneste.

- Når politikolleger bliver afskediget, så har vi dem ikke længere som medlemmer i Politiforbundet, og dermed har vi svært ved at følge op eller hjælpe dem yderligere. Men det fællesskab og netværk, som Thin Blue Line kan tilbyde, virker som gode tiltag, som vi bakker op om. Det er godt, at Thin Blue Line skaber opmærksomhed med deres aktiviteter og har et blik for, at der er kolleger der kommer i klemme og er ekstra sårbare, når de er ude af politiet, efter en sygepensionering, siger Heino Kegel.

Men forbundsformanden er også opmærksom på, at der skal være en tydelig rollefordeling i et kommende samarbejde.

- I Politiforbundet hjælper vi medlemmer, som er kommet til skade eller har været udsat for alvorlige hændelser eller lignende. Vi har faste procedurer, når ulykken sker, og vi fører utallige sager, som ofte kører frem og tilbage i mange år. Her har vi professionelle folk og et stort apparat sat i værk for at få de bedste afgørelser for hvert enkelt medlem, og herunder også at medlemmet forhåbentligt får udbetalt de korrekte erstatninger, fortæller Heino Kegel.

Der er enighed mellem Thin Blue Line og Politiforbundet om, at det er den lokale politiforening, der er første aktør ved akutte situationer med alvorlige hændelser. Dernæst kan Thin Blue Line eventuelt kontakte den pågældende kollega.

- Det er godt, at vi har fået afklaring omkring det overordnede samarbejde. Nu vil der blive etableret en dialog mellem de lokale politiforeninger og Thin Blue Lines kredsambassadører, så de lokalt kan aftale nærmere om snitflader og samarbejde, siger Heino Kegel.

Det første konkrete samarbejde mellem Politiforbundet og Thin Blue Line er en fælles opbakning til en stor undersøgelse af det mentale arbejdsmiljø, herunder PTSD, med titlen ”Er du okay?”.

Hvert år opretter Politiforbundet cirka 87 arbejdsskadesager med tilskadekomne kolleger. Sagerne kører oftest i årevis, før de bliver afgjort. Årligt fører Politiforbundet sager, der giver medlemmer omkring 30-35 millioner kroner sammenlagt i erstatning.