Nyhed

Sverige ramt af voldtægtsbølge

Antallet af gruppevoldtægter mod endog meget unge svenske teenagere stiger. Det får nu svensk politi til at advare mod fænomenet. Alene i Stockholm er der i 2013 anmeldt 1.600 seksuelle overgreb mod teenagere under 18 år.

 

   4/12-2013

Det er ikke længere undtagelsen, når svensk politi modtager anmeldelse af en massevoldtægt, hvor 10 – 15 teenagedrenge har medvirket. Den slags sager tikker ind et par gange om måneden.

Afhøringer i forbindelse med overgrebene viser, at holdningen til sex blandt visse grupper af svenske teenagere er i opbrud.  
Svenske politifolk fortæller således til Dagens Nyheder, at selv lærere på de udsatte skolerne kalder det ”de unges jargon”, når pigerne får trykket ansigtet ned mod drengenes skrev, og det er åbenbart også almindeligt i dele af det svenske samfund, at drenge tvinger piger til gruppesex, ved at bruge videooptagelser som pression. Piger helt ned til 10 år leverer ydelser som blow jobs.

13 procent anmeldes
Der er tale om et holdningsskred, hvor selv de unge er tvivl om de har gjort noget forkert. Pigerne som har været udsat for voldtægt er dårligt klar over, at der er begået en ulovlighed mod dem. En undersøgelse for fire år siden i Sverige viste således, at kun 13 procent af sexualforbrydelser faktisk anmeldes.

- Overgrebene bliver ofte filmet eller fotograferet med henblik på at få ofrene til at føle skam – eller for at presse dem til yderligere seksuelle aktiviteter, fortæller politiinspektør Moni Winsnes til nyhedsbureauet AFP.

Gruppevoldtægter en tendens

Sverige er et af de lande i Europa, hvor der oftest forekommer voldtægter, hvis man måler på antal anmeldte overgreb. Sådan har det været i en række år og tendensen er stigende.

Det nye er dog at gruppevoldtægter blandt teenagere ligefrem er blevet en trend. 

I efteråret 2013 blev retsmediciner Mihajlo Mrdjen og hans kollega kriminalkommissær Moni Winsnes opmærksom på, at der er sket en ændring i holdningen til sex blandt visse grupper af unge.

Ifølge de to betjente er overgrebene blevet markant grovere, især dem der begås af unge fyre. 

- Jeg har arbejdet som politibetjent i syv år og kan trygt sige, at der er sket en ændring. Det har aldrig været så svært at efterforske disse sager som nu. Vi er nødt til at gå i gang med et større oplysningsarbejde blandt de unge. Hvordan får man en ung fyr til at forstå, at hvis en teenagepige hænger ud til en fest eller bare ønsker at hænge ud, så det betyder ikke, at de ønsker at have sex. Og hvordan får du piger til at forstå, at det er okay at sige nej? spørger Mihajlo Mrdjen.

 

Svært at bevise

Men ikke alle sager bliver retsforfulgt. 

Sagerne er næsten udelukkende baseret på oplysninger fra de involverede personer, og mange af ofrene har været svært overhovedet at tale om, hvad der skete. Det gør bevisførelsen vanskelig.

I 2012 blev der anmeldt 6.320 voldtægter i Sverige.
Til sammenligning blev der i Danmark i første halvår af 2013 anmeldt 133 voldtægter. (Ifølge Center for Voldtægtsofre i Århus  begås der dog 2.000 voldtægter om året i Danmark, det er blot en fjerdedel som anmeldes).  I Norge blev der i 2012 anmeldt i alt 1.120 voldtægter.

Det skal dog siges, at der er forskel på, hvordan de tre lande definerer voldtægt. 

Kilde: www.dn.se