Nyhed

Rigspolitiet er klar til at se nærmere på vilkår for lønoprykning

Der kan være behov for et ”serviceeftersyn” af klassificeringsaftalens bestemmelse om, hvornår man kan opnå en lønoprykning eller ej. Det siger centerchef i Rigspolitiets Center for Personalejura og vilkår, Birgitte Wenck von Wenckheim. Omvendt afviser hun, at Rigspolitiet automatisk langer disciplinære sanktioner ud. - Der sker hver gang en individuel vurdering, fastslår hun.

Patrulje

Af Karina Bjørnholdt

Der er hverken tale om automatik eller sanktioner, der er ude af proportioner, når Rigspolitiet – nærmere bestemt Personalejura – fastsætter disciplinære sanktioner over for tjenestemandsansatte medarbejdere.

Det siger centerchef i Rigspolitiets Center for Personalejura og vilkår, Birgitte Wenck von Wenckheim.

Hun forklarer, at Tjenestemandslovens decorumkrav gør det vanskeligt som arbejdsgiver at undlade at følge op med en disciplinær sanktion, hvis eksempelvis en polititjenestemand har fået en bøde i det strafferetlige system – og altså ikke har levet op til kravet.

Men hver gang er Personalejura inde og vurdere, hvilken sanktion det skal være. Både i forhold til præcedens på området, og hvorvidt der er formildende eller skærpende omstændigheder.

- Jeg synes faktisk, at vi gør os umage med at vurdere hver enkelt sag, ligesom vi også løbende tager hensyn til praksisændringer. Det kan for eksempel være i sager om ulovlige registeropslag. De har været stigende, og vi har derfor været ekstra opmærksomme på dette område – ligesom Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Vi har set på, om vi har fået informeret vores medarbejdere godt nok om, hvad man må og ikke må i den henseende, og derfor har vi haft en ny informationsindsats i efteråret 2022, siger Birgitte Wenck von Wenckheim.

Hvad er en rollemodel?

Men Rigspolitiet vil til gengæld gerne være med til at se nærmere på, at man som polititjenestemand kan risikere at få udsat sin lønoprykning, hvis man har fået en disciplinær sanktion. Det sker som følge af klassificeringsaftalen, som er en aftale mellem arbejdsgiver og Politiforbundet.

- Så hér er vi ikke bundet af en lov på samme måde som med Tjenestemandsloven, siger Birgitte Wenck von Wenckheim og fortsætter:

- Klassificeringsaftalen er en gammel aftale, der blandt andet taler om, at en polititjenestemand skal være rollemodel for at opnå en lønoprykning. Men hvad vil det sige i dag, og hvor går grænsen for, hvornår man ikke længere kan anses som en rollemodel? Det vil vi meget gerne drøfte med Politiforbundet, siger centerchefen.

Hvis Klassificeringsaftalen skal ændres, kræver det et mandat fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.