Fagligt

Økonomisk håndsrækning til nedbringelse af overarbejdspukkel

Dansk politi har fået lovning på 130 millioner kroner fra regeringen til at nedbringe en overarbejdspukkel, som – ifølge Politiforbundet – ligger på den anden side af en million timer. Timerne har hobet sig op hen over et forår præget af et folketingsvalg med nye partier og en generel større opgaveportefølje. Det er op til den enkelte polititjenestemand, om timerne nu skal afspadseres eller udbetales.

Ryg af politiuniform

Af Benedicte Rasmussen

1.142.111 overarbejdstimer. Det er så mange timer, Politiforbundet pr. 1. august 2019 har opgjort, at politifolk har til gode. Det svarer til 692 årsværk.

Politiet har været hårdt spændt for med et folketingsvalg og nye partier, der har krævet politiets massive tilstedeværelse hele foråret. Men timetallet er også et generelt udtryk for, at normallejet for overarbejde hos politiet stiger støt. Selvom antallet af politifolk er på sit højeste, så er antallet af opgaver også vokset hastigt.

Det vurderer hovedbestyrelsesmedlem Jørgen Jensen, der er formand for politiforeningen i Københavns Vestegn og netop udtrådt af Politiforbundets forhandlingsudvalg, hvor han var politisk ansvarlig for arbejdstidsområdet.

130 millioner kroner til afspadsering

Justitsminister Nick Hækkerup har taget konsekvensen af, at politiet har arbejdet for meget i 2019 og har tilbudt dansk politi 130 millioner kroner til udbetaling af nogle af de mange timer. Det svarer til en udbetaling af 540.000 arbejdstimer. Det står kollegerne frit for, om timerne skal udbetales eller ej. Pengene er ikke tildelt kredsene endnu, og Jørgen Jensen fortæller, at de endnu ikke kan sige, hvornår de kan begynde at udbetale penge til de politifolk, der ønsker det.

Politiforbundets opgørelse af afspadsering

•    1. juli 2019 var antallet af overarbejdstimer på 1.206.336 timer. Pr. 1. august var tallet på 1.142.111 timer, hvilket svarer til 692 årsværk.  

•    Politiforbundet opgør overarbejde ud fra fire typer af frihed (se herunder).

•     Rigspolitiet har derimod opgjort det ud fra to; afspadseringsfrihed og normtimer.

                     
Pr. 1. juli lå Rigspolitiets opgørelse på omkring 800.000 afspadseringstimer.

Typer af frihed

•  Ordinære fridage: Dækker over timer fra manglende afvikling af ordinær frihed – typisk fridage i weekender, der ikke har kunnet afholdes på grund af arbejde. Hver polititjenestemand må have op til fire ordinære fridage stående.

•  Normtimer: Dækker over timer fra rejsetid, faktiske timer ud over arbejdsnorm og kurser med arbejdstid ud over norm.

•   Afspadseringsfrihed: Kortvarig tjeneste på en fridag, overarbejde, tilkald, særlig belastet tjeneste og kompensationer for indgreb i tjenesteplanlægningen.

•    Konverterede omsorgsdage: Afspadseringsfrihed, der overføres til denne konto, kan ikke sættes til udbetaling. Hver polititjenestemand må have op til 74 timer på denne konto.

Udviklingen:

1.  august 2012: 721.583 timer.

1.  august 2015: 954.399 timer.

1.  august 2018: 948.592 timer.

1.     august 2019: 1.142.111 timer.


Det er ikke første gang, at politiet får en økonomisk håndsrækning til at udbetale overarbejdstimer. I 2015 blev der også afsat over 100 millioner til overarbejdsbetaling.

- Det er sket før, at der bliver tildelt penge til kredsene til udbetaling, når der er brug for at få nedbragt en pukkel, som er så stor, at afspadsering ville indebære, at stationer ville være nødsaget til at køre på meget lavt blus, fortæller Jørgen Jensen.  

Frit valg om afspadsering eller udbetaling

Det er normalt op til den enkelte kreds’ ledelse at beslutte, om den vil – eller kan – tilbyde af udbetale penge til de ansatte eller ej. Det afhænger af den enkelte kreds’ økonomi. Derfor er de 130 millioner kroner en måde at nedbringe overarbejdspuklen ekstraordinært og samtidig stille alle kredse lige i forhold til muligheden for at tilbyde udbetaling af frihed.

- Når midlerne kommer, bliver det op til hver enkel polititjenestemand, om vedkommende ønsker en udbetaling af afspadseringsfriheden, eller om vedkommende hellere vil afspadsere. Politiforbundets holdning er, at det skal være helt op til den enkelte, hvad der passer dem, siger Jørgen Jensen.

Politiforbundet arbejder aktuelt sammen med Rigspolitiet om at få de sidste detaljer på plads, så en udbetaling af afspadseringsfriheden også kan indsættes på en pensionskonto i PFA.

Muligt at kombinere

Når der tilføres midler udefra til udbetaling af overarbejdstimer, vil det typisk foregå sådan, at hver kreds får et beløb, der er afhængigt af kredsens størrelse.

Har en politiassistent for eksempel 100 timers overarbejde ophobet, kan han eller hun anmode om, at 50 timer ønskes udbetalt, og 50 timer ønskes afspadseret. Politiassistenten kan derefter udarbejde en plan over, hvornår friheden vil kunne afvikles, og planen skal godkendes af ledelsen.

- Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige noget om, hvor mange overarbejdstimer, der ender med at blive udbetalt. Der er 540.000 timer at gøre godt med, men det kommer jo helt an på, hvad politifolkene hver især ønsker, siger Jørgen Jensen.

Han forklarer, at ledelsen i Københavns Vestegns Politi for eksempel har besluttet, at halvdelen af kredsens overarbejdstimer skal afvikles i løbet af primært efterårsferien og julen. Det drejer sig om 17.500 timer. De 130 millioner kroner betyder konkret for kredsen, at ledelsen – i stedet for at sende mange hjem i efteråret – har mulighed for at udbetale penge til dem, der ønsker det, og lade andre afvikle frihed.

Det er op til hver enkel ledelse af få nedbragt overarbejdstimerne, uanset om det bliver gennem afspadsering eller ved udbetaling. 

Overarbejdspuklen vokser år for år

Normallejet for overarbejdstimer er steget meget siden 2015. Politiet har hvert år rundet en million overarbejdstimer. I 2012 lå tallet på 700.000 afspadseringstimer.

- Det, vi kan konstatere, er, at normallejet for overarbejdstimer er støt stigende år efter år. Det har ligget på en million timer siden 2015, men i år kan vi se, at tallet er steget med 200.000 yderligere. Det er meget højt, afslutter Jørgen Jensen.