Fagligt

Kenneths eventyr i det private blev kortvarigt: - Jeg kunne ikke mærke opgaverne

133 politifolk tog orlov fra politiet i 2022. Kenneth Pedersen var en af dem. Han ville prøve sine kompetencer af i det private erhvervsliv. Men allerede efter seks-syv måneder gjorde han regnebrættet op – det var ikke for ham. Han savnede at gøre en samfundsmæssig forskel. - Måske bliver man lidt privilegieblind over for det, som politijobbet kan, fortæller han.

Kenneth Pedersen NSK

Af Karina Bjørnholdt

Kenneth Pedersen er efterhånden ved at kende de ret ensartede gange i pastelfarver i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). Efter tre måneder går det bedre med at finde sit hjørnekontor på anden sal i bygningen i Ejby, hvor sektionen for datasikring hører hjemme. Siden 1. december 2022 har 53-årige Kenneth Pedersen været leder af sektionen, der tæller omkring 15 medarbejdere.

Det lå ellers ikke lige i kortene, da politikommissæren i marts 2022 tog orlov fra politiet – altså tjenestefri uden løn – i et år. Dengang arbejdede han som leder i Rigspolitiet, men havde lyst til at prøve kræfter med det private erhvervsliv.

- Jeg har nok altid været lidt eventyrlysten og kan lide at udfordre mig selv. Og efter 31 år i politiet – omkring 20 år som leder – var jeg nysgerrig på, om mine kompetencer fra politiet og min personlighed kunne bruges i det private, fortæller Kenneth Pedersen.
 

Kenneth Pedersen NSK
Pk. Kenneth Pedersen søgte mod det private erhvervsliv efter 31 år i politiet for at afprøve, om hans kompetencer også kunne bruges uden for politiet. Det kunne de, men Kenneth Pedersen måtte hurtigt sande, at han skulle retur til politiet. - Jeg kunne mærke, at det stadig var vigtigt for mig at have et arbejde, der virkelig gør en samfundsmæssig forskel, siger han.

En tidligere politikollega havde anbefalet ham at søge job i en global transportvirksomhed, hvor han selv slog sine folder. De søgte en security compliance manager, altså en sikkerhedsansvarlig, i forbindelse med, at virksomheden skulle bygge en ny terminal i Københavns Lufthavn til modtagelse og omlæsning af pakker og andet gods.

Uforløst potentiale

Kenneth Pedersen søgte og fik jobbet, og havde første arbejdsdag den 1. marts 2022.
Hans opgaver handlede overordnet om at sørge for sikkerheden omkring den nye terminal, herunder adgangsforhold, og at uddanne flere hundrede medarbejdere i den omfattende internationale lovgivning, der er på luftfartsområdet.
Kenneth Pedersen fortæller, at hans nye kolleger var søde, og lønnen på omtrent det samme niveau som hans lederløn i politiet. En årlig bonusordning gav dog ekstra plus på bankkontoen. Men efter seks-syv måneder følte han, at der manglede noget.

I politiet kan man faktisk hurtigt sætte i bevægelse, når man er blevet enige om retningen.
Pk. Kenneth Pedersen, NSK


- Potentialet var der, men det var som om, at jeg på den lange bane ikke ville få mulighed for at låse det op alligevel. Der var langt til hovedkontoret, når der skulle træffes beslutninger. Det skulle gennem mange led, og det rakte min tålmodighed ikke helt til. Det gik op for mig, at politiet som organisation faktisk er mere beslutningskraftig. Jeg taler ikke kun om føringsledelse, men også på det administrative plan. I politiet kan man faktisk hurtigt sætte i bevægelse, når man er blevet enige om retningen, siger Kenneth Pedersen.

Kunne ikke mærke opgaverne

Netop ved at bevæge sig ”uden for nummer” fik Kenneth Pedersen et nyt blik på det politi, han havde været en del af, siden han i 1991 begyndte på Politiskolen som 21-årig. Da eksamensbeviset var i hus, kørte han beredskab i København, efterfølgende søgte han tilbage til hjemstavnen i Vordingborg, hvor han gjorde karriere i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, blandt andet som leder i beredskabet, i Udlændinge- og Kontrolafdelingen (UKA) og som vagtchef.

Herefter gik turen i 2015 til Politiskolen i Brøndby, hvor han i et år var ansvarlig for vagtchefuddannelsen og KSN-uddannelsen. I 2016 fik han ansættelse som leder i Rigspolitiet, hvor han blandt andet beskæftigede sig med krisestyring og stabsarbejde. Men så dukkede muligheden op for at søge uden for politiet, og efter at have vendt det med sin kone, blev det som nævnt til virkelighed i marts 2022.

Jeg kunne mærke, at det stadig var vigtigt for mig at have et arbejde, der virkelig gør en samfundsmæssig forskel,
Pk. Kenneth Pedersen, NSK

Han erkendte dog hurtigt, at han skulle ”hjem” til politiet. Det private eventyr var ikke så eventyrligt for ham alligevel.
- Jeg kunne efter nogle måneder ikke mærke mine opgaver. De opgaver, som virksomheden anså som vigtige og alvorlige, var det ikke i samme grad for mig. Jeg er nok blevet lidt erhvervsskadet i politiet i forhold til, hvad jeg opfatter som alvorlige opgaver. Jeg kunne mærke, at det stadig var vigtigt for mig at have et arbejde, der virkelig gør en samfundsmæssig forskel, forklarer Kenneth Pedersen.

Privilegieblind

Hans kortvarige iagttagelser fra det private erhvervsliv var også, at de ansatte kører lidt mere sololøb af hensyn til at fremme egne karriere- og lønmuligheder, end hvad han er vant til fra politiet, hvor man arbejder mere i teams og løfter i flok. En arbejdskultur, som Kenneth Pedersen sætter stor pris på.

- Det er jo ikke tilfældigt, at det her citat har fulgt mig gennem flere år, siger han og peger over mod sit whiteboard. Hér hænger et udprint med teksten ”Det er utroligt, hvad man kan opnå, hvis man er ligeglad med, hvem der får æren”.

- Politiets lønsystem, som jo primært er båret af anciennitet, bidrager måske positivt til samarbejdet mellem kolleger, fordi det lidt giver sig selv, hvornår man rykker en løngruppe op og får mere i løn. Det er et privilegie, som jeg i hvert fald selv har været blind for tidligere, siger Kenneth Pedersen.

”Det er utroligt, hvad man kan opnå, hvis man er ligeglad med, hvem der får æren”.
Citat på Kenneth Pedersens opslagstavle

”Hjem før tid”

I september 2022 tog Kenneth Pedersen konsekvensen og sagde sit job op i det private. Ikke fordi det var en dårlig arbejdsplads, som han siger, men fordi han og arbejdspladsen bare ikke var et match på den længere bane. Rigspolitiet kunne dog ikke love, at Kenneth kunne vende ”hjem før tid” til en tilsvarende stilling, han havde forladt, og han indstillede sig på nogle ”selvbetalte” måneder hjemme, indtil hans orlov sluttede.

Men så ville skæbnen, at en af hans mangeårige politivenner, der arbejder i NC3, gjorde ham opmærksom på en opslået stilling som politikommissær i sektionen for datasikring i NSK. Det tyggede Kenneth Pedersen lidt på, for han kendte intet til området, men han slog alligevel til – og fik jobbet.

Siden den 1. december 2022 har han været leder af en sektion på omkring 15 medarbejdere, som både tæller politifolk, it-ingeniører og administrative medarbejdere. Sektionens primære opgave er at sikre data fra gerningssteder. Et ransagningsteam, bestående af politifolk, rykker ud til gerningssteder sammen med kriminalteknikere fra NKC og sørger for, at diverse elektroniske devises som computere og mobiltelefoner bliver bragt ind, så it-ingeniørerne kan trække data ud, der kan indgå i efterforskningen. Sektionen understøtter også kredsene, inklusivt Færøerne og Grønland, hvis de har brug for hjælp.

- En af mine vigtigste opgaver som leder af sektionen er at ”klæde mine medarbejdere på” inden for et område, der er i rasende udvikling. Både gennem efter- og videreuddannelse og ved at sørge for, at de har de rette it-værktøjer til at understøtte deres arbejde, siger Kenneth Pedersen.

På den måde er det jo fantastisk, at vi som polititjenestemænd har muligheden for at søge orlov i et år og få afprøvet et job i det private. Det vil jeg da også opfordre andre til. Måske høster de andre erfaringer end mig, men mit råd skal være, at man forinden gør sig klart om, hvad det egentligt er, man søger, og hvad der skal til for, at man trives i sit arbejde
Pk. Kenneth Pedersen, NSK

Hvad søger du?

På spørgsmålet om, hvorvidt han kan mærke sine opgaver igen, nikker han straks.
- Der er ingen tvivl om, at datasikring kun bliver en større og vigtigere del af politiets arbejde. Det er utrolige mængder, som vi indsamler, sender ud til kredsene og gemmer i forbindelse med en efterforskning. Det er som sagt et område i rivende udvikling, og det er essentielt, at vi som politi følger med udviklingen, siger Kenneth Pedersen.

Han har netop siddet med til ansættelsessamtaler af it-specialister til NSK.
- Politiet kan jo ikke konkurrere med det private erhvervsliv, når det kommer til lønnen, men det kan vi, når det gælder indholdet i jobbet. At have et job, der giver samfundsmæssig mening, siger han.

En erfaring, som Kenneth Pedersen selv har fået slået to streger under, og det har givet ham en ro i maven, fortæller han.
- Min eventyrlyst uden for politiet er overstået. På den måde er det jo fantastisk, at vi som polititjenestemænd har muligheden for at søge orlov i et år og få afprøvet et job i det private. Det vil jeg da også opfordre andre til. Måske høster de andre erfaringer end mig, men mit råd skal være, at man forinden gør sig klart om, hvad det egentligt er, man søger, og hvad der skal til for, at man trives i sit arbejde, siger Kenneth Pedersen.