Nyhed

- Influenza go home!

Peter blev smittet med corona af en kollega. Men i modsætningen til kollegaen fik han et alvorligt sygdomsforløb, der bød på høj feber, åndenød, indlæggelse i 10 dage og en restituering, der stadig er i gang. - Jeg tror, det var et wakeup-call for mange på min arbejdsplads om, at selv de, der ikke umiddelbart er i risikozonen, kan rammes – og rammes hårdt, siger den 43-årige politiassistent.

Cocid19 Jumpstory

Af Karina Bjørnholdt

Siden coronavirussen holdt sit indtog i Danmark først på året, er 124 politifolk blevet testet positiv for Covid-19, ifølge Politiforbundets oplysninger.

En af dem, der har oplevet det, er en 43-årige politiassistent fra en jysk politikreds.
Som følge af karakteren i sit arbejde, kan han hverken stå frem med navn eller billede, men han fortæller gerne om sit sygdomsforløb.

Dels for at illustrere, at selvom man er i god fysisk form, kan Covid-19 ramme rigtig hårdt alligevel. Dels for at dele budskabet om, at det bedste, man kan gøre for sine kolleger, er at tage selv de mindste sygdomstegn alvorlige og reagere på dem.

- Influenza go home! siger jeg bare, lyder det fra den 43-årige mandlige politiassistent, som vi for nemhedens skyld har kaldt Peter.

Under sit sygdomsforløb måtte han sande, at selv en granvoksen mand kan have brug for at række ud efter hjælp.
Men det vender vi tilbage til.

Selvisolation

Peter er slet ikke i tvivl om, at han i september blev smittet via en arbejdskollega, der havde fået coronavirussen til en konfirmation.

Han og en tredje kollega havde nemlig arbejdet tæt sammen med den smittede kollega om mandagen og tirsdagen, som kollegaen var blevet smittet til konfirmationen om lørdagen.
Men først om torsdagen begyndte den smittede kollega at få det småskidt, hvilket han heldigvis straks gjorde opmærksom på hjemme fra sin bopæl.

Peter og hans kollega var dem, der havde været nærmest på den smittede kollega, og de blev sendt hjem og tog med det samme en coronatest.

- Den første test var negativ, men gennem corona-hotlinen fandt vi ud af, at der skal gå mellem fire og seks dage, fra man har været eksponeret for smitten, til man lader sig teste. Så jeg selvisolerede mig i stuen, væk fra min kone og tre børn, som også holdt sig hjemme, indtil vi vidste, om jeg var blevet smittet eller ej, fortæller Peter.

Både han og kollegaen blev testet positiv for Covid-19. Men mens Peters to kollegaer ”slap” med en uges tid på langs med symptomer, der mindede om en slem omgang influenza, blev Peters forløb en del mere alvorligt.

Covid-19 som arbejdsskade

Ifølge Politiforbundets seneste oplysninger har 124 politifolk været testet positive for Covid-19.
38 af disse har anmeldt det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) som værende smittet via deres arbejde og altså dermed en arbejdsskade.

Politiforbundet har viden om, at tre ud af de 38 sager indtil videre er blevet anerkendt af AES, men det kan være flere i skrivende stund.

Pr. 23. november 2020 har AES samlet modtaget 1.845 anmeldelser om arbejdsskader relateret til Covid-19.

Knaldede røret på

Peter lå som nævnt isoleret i hjemmets stue. Om lørdagen fik han 40,5 i feber og knaldhamrende ondt i hovedet. Søndag syntes han, at han var i bedring, men om mandagen dykkede det atter.

- Jeg fik igen høj feber og havde vejrtrækningsproblemer bare ved at snakke. Mandag aften ringede jeg til vagtlægen, men da jeg kom igennem, smækkede jeg røret på, fordi vagtlægen jo er noget, man benytter sig af til sine børn… ikke til en granvoksen mand som mig, griner Peter af sig selv.

Men da han kort efter stod med hovedet ud ad vinduet for at se, om det hjalp at trække frisk septemberluft ned i lungerne, så han sit eget syge spejlbillede i ruden og kom på andre tanker.

- Jeg ringede atter til vagtlægen og forklarede mine symptomer, og han bad mig komme med det samme. Min kone kørte mig derhen, og vi tænkte begge, at jeg nok bare lige skulle lyttes til og så hjem igen, fortæller Peter.
Men vagtlægen indlagde ham på stedet.

Ilt, medicin og akut leverforgiftning

Peter endte med at tilbringe 10 dage i isolation på sygehuset. Han blev behandlet både med remdesivir og det nye lægemiddel deksametazon, ligesom han fik blodfortyndende medicin, fordi patienter med svær Covid-19 har tendens til at få blodpropper. I begyndelse af indlæggelsen fik han desuden ilt.

- Jeg var egentlig ikke bange undervejs. Jeg sov meget og havde det så skidt, at jeg ikke rigtigt opfattede, hvor slemt det stod til. Det var først efter min indlæggelse, at jeg fornemmede, at min familie havde været ret urolig, siger Peter.

Oveni Covid-19 fik Peter da desuden en moderat leverforgiftning på grund af den høje dosis remdesivir, han fik. Leverforgiftning er en kendt bivirkning, og han måtte derfor sættes ned i dosis.

Mens Peter var indlagt, fandt hans kone tillige ud af, at han havde smittet hende, og Peter frygtede, at hun også ville have brug for indlæggelse, og hvad så med børnene? Heldigvis slap konen med en mildere udgave af sygdommen, og børnene er gået helt fri af Covid-19.

Stakåndethed, hovedpine, træthed og ingen lugtesans

Hjemme igen fik Peter det gradvist bedre, og efter at have været sygemeldt i omkring 25 dage er han atter tilbage på jobbet. Men han er stadigvæk mærket af sygdommen. Især lungerne driller.

- Jeg tog min første løbetur en måned efter, at jeg var blevet syg med Covid-19, og det så lægerne som en succes. Jeg havde brug for at prøve min krop af, men det var megahårdt, og jeg var smadret og træt resten af dagen - 
som om alt energi var brugt, fortæller Peter.

Han synes stadig, at løbeturene er meget hårde:
- Jeg hoster en masse slim op bagefter, og det piber og bobler fra lungerne, når jeg skal sove, men lægerne siger, at det bare er godt, at jeg får hostet slimen op.

En anden følge efter Covid-19 var, at hans lugte- og smagssans forsvandt, og lugtesansen er endnu ikke vendt retur.

- Det er noget, som skal genoptrænes, men der er ingen garanti for, at den vender tilbage. Rent arbejdsmæssigt er det ikke godt, da lugtesansen er en del af politiarbejdet, når man for eksempel skal lugte, om noget hvidt pulver kan være amfetamin, om der er gaslugt i en bygning og så videre. Man tænker faktisk ikke over, hvor ofte man bruger sin lugtesans, før den er væk. Velværet ved at dufte til en god kop kaffe om morgenen er også væk. Alt lugter nærmest råddent lige for tiden, beskriver Peter.

Han kan også stadig kan få knaldende hovedpine, hvis han har for meget om ørene, ligesom han er frygtelig træt allerede ved 19-tiden om aftenen. Heldigvis arbejder han ikke i treholdsskift, men han kan blive tilkaldt på skæve tidspunkter, og så er det svært at hænge sammen.

Anerkendt som arbejdsskade

Om der er tale om blivende mén, er for tidligt at sige.
Til december skal Peter have målt sin lungekapacitet – og igen om et år.
Han deltager desuden i et testforløb på hospitalet, som gerne skal klæde lægevidenskaben på med mere viden om Covid-19. Via en app måler og indberetter han løbende iltningen i sit blod og sin temperatur.

- Jeg satser da på, at alt bliver normalt igen. Jeg gør i hvert fald mit for at træne mig op, og resten kommer forhåbentlig af sig selv, hvis jeg blot er lidt tålmodig, selvom det ikke er min stærke side, konstaterer han med smil i stemmen.

Omvendt er Peter glad for, at han fik anmeldt Covid-19 som en arbejdsskade. Det samme gjorde hans kollega, der også blev smittet på arbejdspladsen.

- Der var jo ingen tvivl om, hvor vi var blevet smittet, og i begyndelsen tænkte jeg, at den anmeldelse kommer jeg nok ikke til at bruge til noget, men min sygdom er faktisk lige blevet anerkendt som en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Det er ret vigtigt, hvis jeg får blivende mén, konstaterer Peter.

Det skal du gøre, hvis du får Covid-19 via din arbejdsplads
  • Anmeld det som en arbejdsskade.
  • Begrund hvorfor du mener, at du har fået smitten på din arbejdsplads.
  • Underbyg med fakta.
  • Registrér eventuelle (sen)følger. For eksempel hvis du pludselig lider af svær hovedpine, svimmelhed eller manglende lugtesans.
  • Få (sen)følgerne dokumenteret hos din læge.
    Det er vigtigt, hvis du senere skal have fastsat en méngrad i arbejdsskadesystemet, der kan udløse en erstatning, at du kan påvise en sammenhæng mellem dine (sen)følger og arbejdsrelateret Covid-19.

Et wakeup-call

Den kollega, der bragte cornasmitten ind på arbejdspladsen, var naturligvis rigtig ked af det, fortæller Peter. Men han pointerer, at forløbet netop viser, at det kan være utroligt svært at vide, om man er smittebærer eller ej. Kollegaen havde ingen symptomer de dage, han havde vagter. De kom først senere.

- Men han reagerede lynhurtigt, da han fik det småskidt, og det er netop supervigtigt at få stoppet smittekæden, ellers kunne han nemt have lagt en hel afdeling på 18 mand ned, siger Peter.

Peter var en af de første i politikredsen, der fik Covid-19 i anden bølge, og han mener, at det var lidt af et wakeup-call for mange:

- Vi var tilbage på arbejde efter en sommer, hvor vi alle havde løsnet lidt op og var blevet mindre påpasselige, så jeg tror, at mit hårde sygdomsforløb var en vigtig reminder om, at ingen kan føle sig sikre, og uanset hvor god fysisk form du er i, kan du blive ramt virkelig hårdt. Så det gælder stadig om at passe på sig selv og andre, mener Peter.

Uvurderlig støtte

Under sit sygdomsforløb modtog Peter stor støtte og omsorg fra såvel arbejdsgiver, politiforening arbejdsmiljøleder som kolleger.

- Alle var oprigtigt bekymrede for mig og klar til at hjælpe, og det er altså uvurderligt, når man ligger dér i isolation og spekulerer på, hvordan man skal komme i gang med at arbejde igen. Jeg ved ikke, om andre politikredse praktiserer samme støtte over for medarbejdere i samme situation, men ellers er opfordringen i hvert fald givet videre, lyder det fra Peter.