Nyhed

Unge vil gerne fagforeninger

Unge er solidariske og vægter fællesskabet på arbejdsmarkedet højt. Fire ud af fem unge mener, at det er nødvendigt at være med i en fagforening. Samtidigt vil mange unge gerne være tillidsrepræsentant på deres job. Det viser FTF´s hidtil største undersøgelse.   

8/4-2013

Det er tid til at aflive myten om, at unge mennesker er egoistiske og umotiverede for at arbejde. En ny, omfattende undersøgelse af FTF viser nemlig, at de yngre generationer vægter fællesskab og solidaritet højt. Samtidigt er de ikke bange for at tage en tjans for et godt arbejdsmiljø.

83 procent af de unge under 34 år svarer, at solidaritet mellem lønmodtagerne er vigtig for at sikre vilkårene på arbejdsmarkedet. Det er både unge under uddannelse og i job, der har svaret. Undersøgelsen er foretaget blandt 11.260 unge medlemmer af FTF, der hovedorganisation for 450.000 privat og offentligt ansatte. 
Også Politiforbundet er medlem af FTF.

De unges engagement er positivt, mener Bente Sorgenfrey, som er formand for FTF.

- Det er et meget glædeligt resultat i FTF´s nye ungdomsundersøgelse, at der er fire ud af fem unge, som mener, at fagforeningen er en nødvendighed for varetagelsen af deres interesser på arbejdsmarkedet. På FTF-området kan vi altså aflive myten om, at de unge ikke vil fagforeningen, siger hun.

Fire ud af fem unge mener derudover, at fællesskabet styrker forholdene på arbejdsmarkedet, og at det er nødvendigt at være medlem af en fagforening.


En synlig fagbevægelse
Grunden til, at de unge er positivt stemte over for fagforeningen, er, at den er blevet mere synlig, mener arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.

”Der foregår mere synligt fagforeningsarbejde nu i samarbejdsudvalg, MED-udvalg og ved lokale lønforhandlinger på arbejdspladsen. Det gør, at de unge lægger mærke til fagforeningens rolle. Krisen har også gjort, at tillidsrepræsentanten er blevet mere synlig ved fyringer og ansættelse, hvor de unge lægger vægt på tryghed i ansættelsen, forklarer han til FTF.

Op af stolen
De unge er ikke bare sofafilosoffer, når det kommer til arbejdsvilkårene. De vil nemlig gerne selv smøge ærmerne op for at gøre vilkårene bedre.
Hver femte unge vil gerne være tillidsrepræsentant, og de anser opgaven for vigtig. Hele 77 procent synes, at tillidsmanden har en central rolle i forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstager.

Antallet af unge, der vil være tillidsrepræsentanter er højt, men stemmer fint overens med international forskning på området. Tendensen afspejler grundlæggende, at der er mange unge, der støtter op om de faglige organisationer, mener Carsten Strøby Jensen, leder af sociologisk institut ved Københavns Universitet.

”Der kan være to grunde til, at så mange unge vil være tillidsrepræsentanter på deres job. Den ene er den traditionelle solidariske grund: Man vil gerne hjælpe andre. Der har været en tendens til, at flere unge er blevet mere venstreorienterede i en årrække, og der passer solidaritetsånden måske ind for nogle”, siger han.

Den anden grund er, at de unge kan bruge rollen som tillidsrepræsentant til at få bredere arbejdsopgaver og udbrede deres viden om arbejdet.

”Nogle vælger det måske som en måde at udvikle deres karriere på. De kan fx blive mellemleder senere hen, fordi de forstår en række sammenhænge på arbejdet”, uddyber Carsten Strøby Jensen. 
Han understreger, at der ikke behøver være et modsætningsforhold mellem de to grunde.

Kilde: FTF