Fagligt

2008 er fortid

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg håber, at et fælles projekt ved navn Fup eller fakta kan hjælpe med at bygge bro mellem forbund og Rigspoliti, og ikke mindst mellem de forskellige opfattelser af politiets virke, prioriteringer og resultater.Det skriver han, som svar på Peter Ibsens leder: 2008 truer i kulissen i DANSK POLITI nr. 6

Af Jens Henrik Højbjerg, Rigspolitichef  

Året 2008 kommer ikke tilbage, som det blev antydet i seneste nummer af dette blad (nr. 6. 2012). Det vigtigste er dog, at de problemer, som prægede politiet i 2008 – lige fra "politisvigts-undersøgelse" til budgetunderskud – uigenkaldeligt er fortid. Uanset at nogle fristes til at mene noget andet, når tiderne er svære.
Det tør jeg sige, fordi jeg med sikkerhed ved, at vi i dag har en organisation, som er langt mere robust i forhold til de udfordringer og forandringer, vi møder. En organisation, der bliver stadig stærkere, og som opnår stadig bedre resultater på en lang række af vores kerneområder.

Eksempelvis viser vores nyeste statistik, at antallet af anmeldelser for overtrædelse af straffeloven er faldet med godt fem procent siden første halvår af 2011 og med godt seks procent siden første halvår af 2009. Samtidig er antallet af sigtelser steget. Det betyder, at den positive udvikling, vi har oplevet de seneste år, nu er konsolideret, og det kan kun skyldes den store indsats, alle i dansk politi har været med til at yde.
Når vi internt i politiet alligevel kan have meget forskellige opfattelser af, hvordan det reelt står til med vores arbejdsplads i en grad, så nogle ligefrem frygter, at 2008-tilstanden kommer tilbage, har det flere årsager. Dels er der ingen tvivl om, at hverdagen ind imellem føles presset, og at det kan være svært at få enderne til at mødes ude i de enkelte led. Det tror jeg, vi alle sammen oplever fra tid til anden, og selv om det er et vilkår, vi deler med alle offentligt ansatte i disse år, kan det nemt skabe en oplevelse af, at det går den forkerte vej, og at tingene skrider.

En anden årsag er, at virkeligheden ofte opleves forskelligt henholdsvis ude i patruljebilerne, på kontorerne, i vagtcentralerne, på direktionsgangene i Rigspolitiet og i politikredsene. Det er der sådan set ikke noget mærkeligt i. Sådan må det nødvendigvis være i en virksomhed med omkring 15.000 ansatte, hvor det er helt nødvendigt for ledelsen at træffe beslutninger, der har en overordnet langsigtet effekt – også selv om de måske lige nu og her kan være svære at se formålet med i forhold til ens egen hverdag.

Brobygning mellem forskellige opfattelser

Denne forskel afspejles også i relationen mellem Rigspolitiet og Politiforbundet. Rigspolitiet er som bekendt øverste ledelse for dansk politi, hvis formål er at sætte retning og udarbejde strategier for hele politiet. Politiforbundets væsentligste fokus er – naturligvis – de ansattes rettigheder og arbejdsvilkår. Det siger sig selv, at det rummer et indbygget modsætningsforhold, men ikke nødvendigvis altid. For i bund og grund er vi nok alle interesserede i at skabe et veldrevet politi, der samtidig er en god arbejdsplads.

Netop relationen mellem Rigspolitiet og Politiforbundet er dog for øjeblikket præget af udfordringer, der nødvendiggør et fælles arbejde for at bygge bro mellem de meget forskellige opfattelser af vores virksomhed, der synes at være opstået. Derfor har vi i fællesskab nedsat en arbejdsgruppe, som i løbet af de kommende måneder vil forsøge at afdække, hvad der er fup, og hvad der er fakta, når vi taler om politiets prioriteringer, virke og resultater.

Jeg vil her blot nævne et par eksempler, som udmærket illustrerer vores til tider forskellige virkelighedsopfattelser. I lederen i DANSK POLITI nr. 6 får nedsættelsen af task forces skyld for at skabe et A- og et B-politi, eller ligefrem et discountpoliti. Det, mener jeg, er en udbredt misforståelse. Der er brug for alle i dansk politi, og alle udfylder en vigtig rolle. De medarbejdere, der rekrutteres til vores task forces, kommer fra politikredsene med værdifuld viden om den virkelighed, der udspiller sig her. Og de kommer tilbage til politikredsene med ny indsigt, inspiration og energi, som de kan viderebringe til deres kolleger. Det kan i min optik kun gavne kollegerne og politiet som helhed.

Vores ledere bliver heller ikke kun uddannet i økonomi, som det hævdes. Politiets ledere skal håndtere en stadig større grad af kompleksitet og kunne lede bæredygtigt og ansvarligt. Det skal naturligvis afspejles i vores lederuddannelser og vores lederudviklingsstrategi. Derfor arbejdes der intenst på at styrke vores ledelse på mange niveauer – blandt andet gennem forbedrede lederuddannelser, ledelsesevalueringer og indførelse af Leadership Pipeline, som tidligere har været beskrevet i Politinyt.

Platform for konstruktiv dialog

Sådan er der mange myter og misforståelser, som florerer i vores organisation, og som efter min mening risikerer at gå ud over arbejdsglæden og gøre arbejdet, med at skabe et endnu bedre dansk politi, lidt vanskeligere.

Med det fælles projekt, som vi har døbt "Fup eller fakta", håber vi at få ryddet de værste misforståelser af vejen og få skabt en mere faktabaseret samtale og dialog mellem Rigspolitiet og Politiforbundet. Målet er ikke at skabe én fælles virkelighed, men at komme tættere på et fælles billede af virkeligheden. Projektet producerer altså ikke en facitliste, men skaber en platform for konstruktiv diskussion om forskellige virkelighedsbilleder, som forhåbentlig vil medføre større forståelse for hinandens opfattelser og bidrage til brobygning.