Nyhed

Politiforbundet efterlyser langsigtet plan for politiet – med fokus på kvalitet

15.000 politifolk i 2033, tid til nødvendig efter- og videreuddannelse samt fokus på faglighed og kvalitet. Det var nogle af de klare ønsker til fremtidens politi, som blev fremsat under Politiforbundets kongres, der afholdes i dag torsdag i en virtuel udgave. - Der er brug for en langsigtet plan for politiet, slog forbundsformand Heino Kegel fast.

Heino  på talterstol

Af Karina Bjørnholdt

- Kvalitet er grundstenen i politiarbejde. Men kvalitet koster. Dansk politi leverer heldigvis stadig imponerende høj kvalitet, men det er ikke givet, at det vil fortsætte. For i en række år har det været på kredit og efterbevilling, sagde Heino Kegel fra talerstolen.

Han efterlyste derfor, at man fra politisk side investerer i faglighed og kvalitet i stedet for at udhule og lappe huller som hidtil.

- Husk på, at politiet har et magtmonopol, der er kombineret med handlepligt. Vi kan bruge magt, vi skal handle, og vi skal handle rigtigt. Det er en uhyre krævende balancegang. Det kræver faktisk politifaglighed af højeste kvalitet for ikke at snuble. Den balancegang bliver dag for dag sværere, fordi samfundet er stadig mere komplekst, splittet og krævende at agere i, sagde Heino Hegel og advarede om, at man er i færd med at undergrave velfærdsstaten og ligheden, hvis man ikke fremover øger fokus på kompetenceudvikling og uddannelse til politifolk.

- Vi kan ikke have en verden i rivende udvikling, og så samtidig sætte politiet i stå. Politifolk skal klædes på til at begå sig i en verden i rivende udvikling, fastslog Heino Kegel.

Heino  på talterstol
Forbundsformand Heino Kegel efterlyste på Politiforbundets kongres en langsigtet plan for dansk politi med fokus på kvalitet og uddannelse: - Vi kan ikke have en verden i rivende udvikling, og så samtidig sætte politiet i stå. Politifolk skal klædes på til at begå sig i en verden i rivende udvikling, fastslog han.

Risiko for underuddannede politifolk

Ifølge Politiforbundet er der en risiko for, at politifolk kan blive underuddannet i forhold til at agere i et komplekst, globaliseret, digitaliseret og højteknologisk samfund. Det gælder også i forhold til, at politifolk ikke er blevet efteruddannet og videreuddannet i flere år til andet end det mest nødvendige.

- Hvis politifolk taber øjenhøjde med dele af samfundet, eller ikke har fået opdateret deres kompetencer med tidssvarende uddannelse, så er det et problem, som kan udhule indsatsen og kvaliteten på længere sigt. Vi skal have verdens bedst uddannede politi, fordi det er med til at skabe et trygt, tillidsbaseret og ligeværdigt samfund. Det er slet og ret en god investering for alle, fastslår Heino Kegel.  

Forbundsformanden mener, at dansk politi i 2033 bør tælle 15.000 politifolk, og at målet bør indgå i en langsigtet politisk plan for politiet, så der ikke hver gang skal kæmpes fra finanslov til finanslov og fra forlig til forlig.

- 15.000 i 2033 er realistisk i forhold til optag, opgaver, samfundsudvikling og krav, og det er også nødvendigt. I den forstand har intet ændret sig – vi er for få politifolk. Det skal og bør der rettes op på. Men den kamp må ikke sluge al vores energi. For kampen for faglighed, uddannelse og kompetencer er mindst lige så vigtig, sagde Heino Kegel.

Hækkerup: Mere tryghed til flest mulige

Justitsminister Nick Hækkerup (S) deltog i kongressen med en optaget videotale. Han takkede blandt andet for politiets store indsats under Covid-19 og fortalte om de politiske hensigter bag flerårsaftalen, hvor der både er fokus på at styrke det nære i form af 21 nye nærpolitienheder og 100 ekstra nærpolitibetjente samt det svære i form af en ny national efterforskningsenhed.

Hækkerup
Justitsminister Nick Hækkerup deltog i Politiforbundets kongres via en optaget videotale.

Sidstnævnte har justitsministeren store forventninger til, sagde han:
- Vi har de seneste år set, hvordan hvidvask, bandekriminalitet, økonomisk skattekriminalitet og unddragelse vinder frem, og som koster samfundet millioner af kroner hvert år. Det vil vi ikke finde os i, og de kriminelle skal mærke, at det har konsekvenser, sagde Nick Hækkerup.

Han appellerede samtidigt til politifolkenes omstillingsparathed i forbindelse oprettelsen af den nye nationale efterforskningsenhed.
- Jeg kan godt forstå, at I kan blive trætte i koderne over ting, som kommer oppefra, men vi har det samme mål – nemlig at sikre mest mulig tryghed til flest mulige danskere.

Chikane er uacceptabelt

Apropos tryghed lovede justitsministeren, at han vil have kontinuerlig fokus på, om der kan gøres mere for at beskytte politifolk mod chikane, trusler og vold.

- Det er komplet uacceptabelt, at dem, der er ansat til at passe på os alle sammen, udsættes for dette. På det seneste har vi derfor skærpet straffen med en tredjedel for angreb med fyrværkeri eller andet mod ansatte i offentlig tjeneste, ligesom Rigspolitiet nu styrker sin psykologtjeneste for at tage godt hånd om sine ansatte, sagde Hækkerup.

Styrket psykologtjeneste

Rigspolitichef Thorkild Fogde var med via et videolink på den virtuelle kongres. Også han indledte med at takke for politiet store indsats under Covid-19.

- Det klare indtryk, jeg står tilbage med efter et rigtigt hårdt år, er, at den danske befolkning har et politi, der er dér for dem, når det virkelig gælder – som i 2020. I skal alle sammen have en stor tak for at have gjort en kæmpe forskel, sagde Thorkild Fogde.

Rigspolitichefen slog fast, at det ikke kun er Politiforbundets opgave at passe på politiet, men at det også er arbejdsgiverens. Derfor var han glad for, at det netop er lykkedes Rigspolitiet at få styrket Psykologtjenesten med blandt andet en døgnåben vagtordning og et psykologisk statustjek af især de yngre politifolk i beredskaberne.

- Hver politiansat, der knækker under sit arbejde, er én for mange. Men det kan være vanskeligt at vurdere, hvor forskellen ligger på, om man klarer den eller ej. Om det er en enkelt begivenhed, der vælter læsset, eller det er en rygsæk, der fyldes op, sagde Thorkild Fogde.

Fogde: Brug for en opkvalificering

Rigspolitichefen var desuden enig i Politiforbundets holdning om, at der skal ske en styrkelse af politiets basisuddannelse og efter- og videreuddannelse.

- Ikke kun fordi vi nu har de fysiske rammer på plads med den nye politiskole i Vejle, men også fordi det ikke er blevet lettere at være ansat i dansk politi, og der er derfor brug for en opkvalificering af blandt andet uddannelse inden for efterforskning og en nødvendig efter- og videreuddannelse til at supplere politiets basisuddannelse, sagde Thorkild Fogde.

Det ikke er blevet lettere at være ansat i dansk politi, og der er derfor brug for en opkvalificering af blandt andet uddannelse inden for efterforskning og en nødvendig efter- og videreuddannelse til at supplere politiets basisuddannelse.
Rigspolitichef Thorkild Fogde



Forbundsformand Heino Kegel kvitterede straks for den udmelding fra rigspolitichefen:
- I Politiforbundet ser vi frem til en ny rolle for Politiskolen, og at du er indstillet på at give uddannelsen et nyt fokus, sagde Heino Kegel.