Nyhed

Politifolk: Behov for bedre beskyttelse mod chikane

”Vi har brug for en højere grad af anonymisering og beskyttelse”. Det var budskabet fra politifolkene, da Politiforbundet holdt virtuelt medlemsmøde om chikane. Politifolk oplever nemlig ofte at blive filmet, mens de arbejder, og efterfølgende hængt ud på sociale medier. De og deres familier oplever også at blive opsøgt og truet, på trods af hemmelige adresser. Blandt udfordringerne er, at de skal oplyse deres fulde navn, når de vidner i retten, ligesom aktindsigt i deres personalemapper kan misbruges mod dem.

Politichikane

Af Karina Bjørnholdt

En højere grad af anonymitet står højt på ønskelisten hos landets politifolk.
De og deres familier føler sig i ekstremt udsatte i en digitaliseret tid, hvor der ikke skal mange klik med musen til, førend man er identificeret med navn og bopæl, selvom man måske både har navnebeskyttelse og hemmelig adresse. Oplysningerne kan misbruges – og bliver misbrugt – til at chikanere politifolk og deres familier. Derfor bør der ses nærmere på både lovgivning og nuværende praksis i politikredsene for at undersøge, om politifolk kan skærmes bedre mod chikane. Det fremgik af debatten på et virtuelt medlemsmøde om chikane, som Politiforbundet holdt i går aftes.

Hele 83 procent af deltagerne svarede da også ja på en afstemning om, hvorvidt de mener, at der er behov for at anonymisere politifolk mere i forbindelse med blandt andet retssager og aktindsigt i personalemapper.

- Det er helt klart et område, som der er stort behov for, at vi i Politiforbundet får fulgt tæt og forsøgt ændret, så politifolk ikke bliver forfulgt og chikaneret, blot fordi de passer deres arbejde. Det skal være trygt at gå på arbejde, lød det fra Politiforbundets formand, Heino Kegel, der sammen med forhandlingsudvalgsmedlemmerne, Michael Bergmann Møller og Henrik Skriver Jensen, sad i panelet.


Arbejder for anonymisering

Fængselsbetjente har allerede mulighed for at optræde anonymiseret, når de er vidner i en retssag. En ordning, som Politiforbundet arbejder for også kommer til at omfatte politifolk. En løsning kunne være, at man som polititjenestemand kun skal oplyse sit tjenestenummer og politikreds og ikke sit fulde navn, som det er i dag.
Dog ville en sådan anonymisering ikke have den fulde virkning, hvis ikke man samtidigt ser på muligheden for at søge aktindsigt i personalemapper, pointerede Henrik Skriver Jensen.

- Hvis man ”går fri” for at blive identificeret i retten, kan en person, der ønsker at chikanere dig, efterfølgende søge aktindsigt i din personalemappe ud fra dit tjenestenummer og på denne måde få oplyst dit navn, tjenestested, lønforhold med videre, sagde han og tilføjede, at offentlighedsloven er et vigtigt element i en retsstat, men at  det ikke altid er hensigtsmæssigt, set med Politiforbundets briller, at man kan søge om aktindsigt i en personalemappe, uden at man er part i en sag, der vedrører den pågældende polititjenestemand.

- Vi ser flere og flere tilfælde, hvor aktindsigten, efter vores opfattelse, er benyttet i chikaneøjemed, fortalte han.

Optagelser af politiforretninger

Et andet emne, som optog politifolkene, der deltog i medlemsmødet, var de mange videooptagelser af dem under en politiforretning. Optagelserne risikerer at ende på de sociale medier sammen med en identifikation af de pågældende politifolk.
Også her var der ønske om, at Politiforbundet på det område får set nærmere på lovgivningen og mulighederne for en bedre beskyttelse. Fordele og ulemper omkring kropskameraer blev også vendt i den forbindelse.

Anmeld og registrér
Fra Politiforbundets side kom der en opfordring til medlemmerne om at få registreret alle episoder med chikane – enten som straffelovsovertrædelser eller hændelser. Kun på den måde får man tegnet det fulde billede af, hvor meget chikane politifolk oplever som følge af deres arbejde – lige fra fornærmelig tiltale, trusler, vold til at ”blive fulgt hjem” eller hængt ud på de sociale medier.

- Politifolk skal kunne tåle meget, men der er bestemt også en grænse, og den skal vi også selv blive bedre til at trække, lød opfordringen fra Michael Bergmann Møller.

Forbundsformand Heino Kegel sluttede mødet af med at takke for mange gode kommentarer fra medlemmerne.
- Chikane er desværre ikke et nyt fænomen, men karakteren har ændret sig i takt med, at vi lever i en mere digitaliseret verden. Tak for jeres gode input. Der er ingen tvivl om, at der er behov for nogle ændringer for at kunne beskytte jer kolleger bedst muligt, og det vil vi arbejde videre for, sagde Heino Kegel.

Læs mere om chikane mod politifolk herunder:

https://www.dansk-politi.dk/nyheder/chikanerede-politifolk-foeler-sig-ladt-alene

https://www.dansk-politi.dk/nyheder/forfulgt-truet-svinet-til-paa-sociale-medier

https://www.dansk-politi.dk/nyheder/handler-om-signalvaerdi

https://www.dansk-politi.dk/nyheder/paa-fri-fod-kort-efter-trussel-med-koedoekse

https://www.dansk-politi.dk/nyheder/justitsminister-vigtigt-offentligt-ansatte-ikke-foeler-sig-usikre-naar-gaar-paa-arbejde