Nyhed

Ny politiuddannelse til civile efterforskere er klar til årsskiftet

Som led i den seneste flerårsaftale opretter Politiskolen en politiuddannelse, hvor civilt ansatte med akademisk baggrund i politiet kan videreuddanne sig og opnå en begrænset politimyndighed, så de for eksempel også er bemyndiget til at foretage afhøringer, rejse sigtelser med videre. Formålet er ifølge flerårsaftalen at ”styrke politiets efterforskning af den komplekse kriminalitet”.

Politiskolen Brøndby

Af Karina Bjørnholdt

Op til 25 pladser vil årligt blive udbudt på den nye politiuddannelse, der er rettet mod civile medarbejdere med akademisk baggrund, der allerede er ansat i dansk politi og typisk arbejder i SØIK, PET eller i kredsenes efterforskningsafdelinger for økonomisk kriminalitet.

Uddannelsen varer 24 uger, med seks uger på Politiskolen og 18 uger i praktik i egen afdeling.
Det er i hvert fald rammen, oplyser fungerende rektor på Politiskolen, Jan Bjørn.
Men man er endnu ikke kommet så langt i processen med den nye politiuddannelse, at han kan fortælle om den i detaljeret grad.
- Vi har sammensat en styregruppe, en projektgruppe og en følgegruppe med blandt andet repræsentanter fra de faglige organisationer, og første styregruppemøde er den 24. juni. Planen er, at uddannelsen bliver udbudt sidst på året, hvor der også vil ske et optag, men vi når ind i 2022, førend selve uddannelsesforløbet begynder, fortæller Jan Bjørn.


Begrænset politimyndighed

Når de civilt ansatte akademikere har gennemført politiuddannelsen vil de have en begrænset politimyndighed, så de også er bemyndiget til for eksempel at foretage ransagninger, afhøringer og rejse sigtelser.

- Jeg tror på, at man opnår en bedre udnyttelse af de akademiske kræfter, der allerede arbejder i politiet i dag i for eksempel PET og SØIK, siger Jan Bjørn.

Om uddannelsen på sigt også vil blive tilbudt til eksterne akademikere, der gerne vil ind i politiet som civile efterforskere, tør Jan Bjørn ikke spå om. 

- I første omgang er det allerede ansatte akademikere i politiet, som uddannelsen er rettet mod, siger han.