Fagligt

Køreprøvesagkyndiges Landsforening: - Vi jubler

Det var med stor glæde, at Køreprøvesagkyndiges Landsforening modtog nyheden om, at ansvaret for afvikling af køreprøver, udstedelse af kørekort, takografkort og særtransporttilladelser alligevel ikke resortomlægges til Færdselsstyrelsen.

Skolevogn køreprøver

Af Karina Bjørnholdt

- Vi kan slet ikke få armene ned. Vi jubler over, at fornuften sejrede.

Sådan lyder det fra formand for Køreprøvesagkyndiges Landsforening, Orla Hougaard Nøhr, efter at regeringen har meldt ud, at resortomlægningen af køreprøveområdet, som den tidligere Venstre-regering besluttede, trækkes tilbage. Begrundelsen fra Socialdemokratiet er, at omlægningen har vist sig for dyr og besværlig.

For Orla Hougaard Nøhr handler glæden ved de droppede planer primært om to ting.

Den ene er, at afvikling af køreprøver og udstedelse af kørekort på baggrund af et prøveresultat altid bør være en myndighedsopgave. I yderste konsekvens kan det ellers gå ud over færdselssikkerheden, mener Køreprøvesagkyndiges Landsforening, der er en faglig klub under Politiforbundet.

For mange af de politifolk, som tilbringer den sidste del af deres tjenestetid som køreprøvesagkyndige, handler det om, at de har haft fysiske eller psykiske problemer. Derfor er det så vigtigt at bevare nogle af de ”bløde” jobs i politiet, så man har mulighed for at blive fastholdt inden for det erhverv, man har bestridt gennem måske 30-35 år
Orla Hougaard Nøhr, formand for Køreprøvesagkyndiges Landsforening

- Det er nødvendigt med en vis myndighedskontrol med et liberalt erhverv som kørelærerbranchen. Vi har været nervøse for, at denne kontrol ville mistes ved en resortomlægning. Kørelærerne er selv trætte af de brodne kar, som ødelægger ryet i deres branche, siger Orla Hougaard Nøhr.

Den anden ting, der får smilet frem hos formanden for Køreprøvesagkyndiges Landsforening, er, at man ved at bibeholde køreprøveområdet i politiet bevarer nogle opgaver, som er mere skånsomme, såvel fysisk som psykisk, end politiets traditionelle kerneopgaver.

- For mange af de politifolk, som tilbringer den sidste del af deres tjenestetid som køreprøvesagkyndige, handler det om, at de har haft fysiske eller psykiske problemer. Derfor er det så vigtigt at bevare nogle af de ”bløde” jobs i politiet, så man har mulighed for at blive fastholdt inden for det erhverv, man har bestridt gennem måske 30-35 år, siger Orla Hougaard Nøhr.

Han håber – og tror da også noget på – at såvel Politiforbundets som Køreprøvesagkyndiges Landsforenings argumenter over for diverse politikere, retsordførere og justitsministeren har været med til at få taget resortomlægningen på færdselsområdet af bordet.

- Det er i hvert fald fantastisk, at vi har oplevet denne her 180 graders vending, og nu slipper vi for at opløse Køreprøvesagkyndiges Landsforening, som vi ellers var på nippet til, siger Orla Hougaard Nøhr.

Politiforbundets forbundsformand Claus Oxfeldt udtrykte mandag også tilfreds med regeringens beslutning.

- Det er sund fornuft, der sejrer, fordi området allerede lå godt i politiet. Når det er sagt, så er jeg ærgerlig over, at så mange dygtige og engagerede ansatte, har skullet leve med uvished og al den tvivl og frygt, som følger med den slags store ændringer. Det er slet ikke godt nok, og en brutal behandling af ansatte. De har været gennem et grimt halvår, og det håber jeg, man lærer af fremadrettet, sagde Claus Oxfeldt.