Forebyggelse

Ghettodrengene betaler tilbage til samfundet

Dandelions er navnet på en frivillig forening i Ringparken i Slagelse, som er blevet en succeshistorie. De to stiftere, Ahmet og Mohammed, er begge vokset op i, eller tæt på, Ringparken og har levet et liv på kanten af loven. Nu har de taget et opgør med deres kriminelle fortid. Deres mission er at holde de unge på den rigtige side af loven og hjælpe dem, der træder ved siden af.

Ahmet og Mohammed
Ahmet og Mohammed
Fra venstre ses Ahmet på 27 år og Mohammed på 26 år. De har stiftet foreningen Dandelions i Ringparken i Slagelse. - Vi føler os ansvarlige over for dem, der ser op til os, så nu prøver vi at vise de unge, at der er andre måder at opføre sig på, fortæller Ahmet.

Af Stine Svarre Gaardhøj og Karina Bjørnholdt

Fagbladet DANSK POLITI møder Ahmet og Mohammed ved en opgang i Ringparken, over for kiosken med de mange vandpiber i vinduet. Opgangen var tidligere et fast tilholdssted, hvor der er foregået mange lyssky ting. De to fyre ser sig konstant over skulderen og holder øje med folk, der går forbi, mens de prøver at finde læ for vinden til at tænde en cigaret. Ahmet har trukket sin hue og hætte godt ned i panden, og Mohammed er iført bandana og skriggul hættetrøje – symbolikken i farven er ikke til at tage fejl af. Gul som en mælkebøtteblomst. På dansk betyder Dandelions mælkebøtterne, og det skal forstås som et billede på ukrudtsblomster, som gror trods hårde betingelser. Symbolikken kan let overføres til de to medstiftere af foreningen og de unge i Ringparken.

Skiftede spor

For lidt mere end et år siden kom Mohammed ud af fængsel fast besluttet på, at han skulle ændre retning i sit liv, ellers ville det ende helt galt. Ahmet og Mohammed følte begge, at de havde noget at give tilbage til de unge i området, som desværre begyndte at følge i deres kriminelle fodspor.

- Vi ville vise det gode eksempel, og så stiftede vi foreningen Dandelions. Vi føler os ansvarlige over for dem, der ser op til os, så nu prøver vi at vise de unge, at der er andre måder at opføre sig på, fortæller Ahmet.

Mohammed supplerer:

- Vi har en anden troværdighed, for vi kan tale med de unge, fordi vi selv har været dér, siger Mohammed.

Den frivillige forening blev stiftet med god hjælp fra den lokale fritidsklub, Rosenkildegården. Her viste den daværende leder de to fyre tillid og gav dem en chance for at føre deres idé ud i livet. Foreningen er hurtig blevet en succes, og der er allerede sket mærkbare fremskridt i lokalområdet. I dag er de otte medarbejdere, og der er skabt et stærkt fællesskab og mere sammenhold blandt de unge med mange løbende aktiviteter. Ahmet og Mohammed er begge blevet ansat som pædagogmedhjælpere i Rosenkildegården og godt i gang med pædagoguddannelsen.

- Vi henvender os til drenge og unge mellem 10-25 år, men vi prøver at få fat i dem så tidligt som muligt for at få dem ind på den rigtige vej. Vi hjælper også med lektier eller med at skaffe lærepladser, så de kan komme i gang med en uddannelse. Det er afgørende at få en uddannelse, og det er også noget, vi fortæller dem, siger Mohammed.
 

Ros og stolthed

Det er sket store forbedringer i Ringparken, når det kommer til tryghed og kriminalitet, mener de to unge mænd. Der er stolthed i stemmen, da de fortæller, at leder af lokalpolitiet, politikommissær Peter Skriver, har rost deres arbejde.

- Det betyder, at vi gør en forskel. Tidligere var der en meget hadsk stemning, når politiet dukkede op herude. Men vi prøver at forklare de unge, at politiet bare passer deres arbejde, siger Ahmet.

Nytårsaften er et godt eksempel på, hvordan Dandelions har været med til at gøre en forskel i lokalmiljøet. Gennem mange år har denne aften været præget af ballade, voldsomt fyrværkeri og containerafbrændinger. Men i år var det meget mere roligt, og Dandelions er ikke blege for at tage deres del af æren.

- Vi opfordrede de unge til at blive hjemme og fejre nytåret med deres familie og venner i stedet for at løbe rundt på gaden og lave ballade. Og det lykkedes – de lyttede til os, fortæller Mohammed stolt.
 

Gør en forskel

Det er foreningens håb, at den kan hjælpe med at få de unge væk fra gaden og i stedet tænke mere langsigtet på deres liv og få en uddannelse, og på den måde være med til at bryde den negative sociale arv. Og de to fyre har fået smag for at sætte initiativer i gang. For nylig arrangerede de en workshop for beboerne i Ringparken for at få folk til at komme med forslag til, hvordan man styrker beboerdemokratiet. Borgmesteren og byrådet i Slagelse fik derefter fremlagt forslagene fra Dandelions.

- Det har dannet os, og det er en god fornemmelse, når de unge ser op til os og lytter til os. Vi kan mærke, at vi gør en forskel, afslutter Mohammed.