facebook twitter

Ti år som rigspolitichef

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har siddet i spidsen for dansk politi i 10 år. Der blev fejret af de nærmeste ansatte.
Jens Henrik Højbjerg kan i dag den 1. februar fejre ti års jubilæum som rigspolitichef. Det har været ti turbulente år for dansk politi, men, pointerer jubilaren, heldigvis er politiet på rette kurs.
- Her i 2019 står vi et andet og bedre sted, end vi har gjort længe, siger han.
  1/2-2019

Jens Henrik Højbjerg troede selv, at der var tale om en almindelig arbejdsdag.

Derfor mødte rigspolitichefen ind på Polititorvet 14 med huen godt nede over ørene, opsmøget jakkekrave og en næse, der dryppede koldt efter cykelturen.

Lidt tidligere end ellers, så de ansatte måtte løbe febrilske rundt for at gøre alt klar.

Døren til 3. sal var forseglet med et banner med rigspolitichefen på, og på den anden side stod direktionen klar med flag og hurraråb.

En tydeligt rørt rigspolitichef slog ud med armene og vidste ikke rigtigt, hvad han skulle sige.

- Jeg blev konstitueret den 1. januar 2009 og udnævnt en måned senere. Så helt ærligt vidste jeg ikke selv, om jeg har jubilæum i dag eller har haft det. Jeg regnede bare med, at det var en almindelig dag, fremstammede han.

- Og så må jeg vist i øvrigt hellere skifte til uniform, slog han fast.


 
Rigspolitichefen blev overrasket med flag og hurraråb i dagens anledning 

Ordentlighed er et must


I taler og kommentarer fremhævede flere, at Jens Henrik Højbjerg især udmærker sig ved sin ordentlighed, og at han brænder for det, han laver.

- Ting skal gå ordentligt til. Du er et meget ordentligt menneske. Du er en templayer, du lytter til alle ansatte og interesserer dig for os. Det er et privilegie og en fornøjelse at arbejde sammen med dig, lød det i talen fra direktionschefen.

Rigspolitichefen kvitterede selv ved at fastslå:

- Hvis ikke vi løser tingene i fællesskab, så løser vi dem ikke.

En sparestart

Så vidt fejringen af mærkedagen.

Jens Henrik Højbjerg blev i januar 2009 hentet ind til Polititorvet fra Nordjylland, hvor han var politidirektør.

Det skete i halen på to kaotisk år for politiet oven på politireformen i 2007, med utilfredshed, historier om politisvigt og en generel stemning af kaos. Det kostede til sidst rigspolitichef Torsten Hesselbjerg jobbet.

Jens Henrik Højbjergs opgave var at rydde op. Han kendte allerede Rigspolitiet indgående fra sin tid som politimester i politiområdet, og havde desuden et stort netværk fra sin tid som vicedirektør i Europol. Han havde også set og oplevet reformens konsekvenser på lokalt hold i Nordjylland.

Valget var dog overraskende, da Højbjerg ikke havde erfaringer fra Justitsministeriet, hvilket ellers hidtil havde været et uofficielt krav.

Efter en måned som konstitueret blev han udnævnt officielt som ny rigspolitichef.

Så skulle det gå fremad, og der skulle ryddes op.

Ingen, heller ikke Højbjerg selv, havde dog gjort sig begreb om omfanget.

Politireformen havde været underfinansieret og havde reelt slået hul i politiets kasse på flere hundreder millioner kroner. Penge som skulle hentes ved effektiviseringer.

Alt det kom frem efter få måneder, og den positive start blev til en sparestart.

Dertil kom, at finanskrisen generelt havde lukket for de statslige kasser.

Pengene skulle hentes internt.

Det faste politinormativ blev fjernet i januar 2011, politistyrken faldt i løbet af de næste år fra 11.100 til 10.500.

Utilfredsheden var til at føle på, og dertil kom, at en lang række reformer blev sat i søen. Blandt andet ledelsesreformen, som fjernede ledelseslaget af vicepolitikommisærer og reducerede politiuuddannede ledere med næsten en tredjedel. Målstyringen blev udfoldet. Det samme gjorde den styringsform, man kan kalde projektpoliti.

Jerns Henrik Højbjerg havde en klar målsætning om, at politiet skulle moderniseres, effektiviseres og geares til en ny virkelighed, men uden at partierne bag politiforliget skød ekstra penge i politiet.

 
En rørt Rigspolitichef blev rost for sin menneskelige tilgang til arbejdet og sine ansatte. 

2015 – et vendepunkt

De første fire-fem år blev derfor særdeles turbulente og betød voksende utilfredshed.

Utilfredsheden kulminerede for alvor i 2015, hvor terrorangreb og senere grænselukning ændrede politiets virkelighed markant, og pressede det sidste ud af et timeregnskab, som allerede var i minus.

2015 blev et vendepunkt for Højbjerg og politiet.

Ikke mindst i forhold til politisk indblanding og ny vilje til at udvide politistyrken igen, og tilmed genindføre en slags fast normativ.

Efter flere år, hvor mantraet havde lydt på centralisering, skiftede fokus igen til nærvær og borgertæthed.

Langt hen ad vejen betød det, at Politiforbundet fik genindført alle de stridspunkter, hvor den faglige organisation havde været uenige med såvel politiets øverste ledelse som den politiske dagsorden i regering og departementer.

Samtidig med at moderniseringen af politiet fortsætter.
I 2020 vil politiet igen tælle 11.100 polititjenestemænd, som på højdepunktet i 2011. Der rulles lokale polititaktikker ud, og beredskabet er igen i fokus.

Det er dog sket samtidig med, at der oprustes voldsomt i bekæmpelsen af helt ny kriminalitet på cybercrimeområdet.

Det er på den baggrund en tilfreds rigspolitichef, som kan fejre jubilæum.

- Jeg synes det går den rette vej. Her i 2019 står vi et andet og bedre sted, end vi har gjort længe, påpeger han.

DANSK POLITI ønsker tillykke med jubilæet.