facebook twitter

Politifolk vandt DM i politihundetræning

Foto: Dansk Politihundeforening
Nuværende politihundeførere var de store vindere ved Dansk Politihundeforenings DM i politihundetræning. Den nykårede danmarksmesteren, Jan Verner Larsen, bruger næsten alle vågne timer med schæferhunden Enzo. De arbejder sammen, og når de har fri, dyster de mod andre hunde i Dansk Politihundeforening.
  22/10-2018

En weekend i slut september blev politihunden Enzo og hundefører Jan Verner Larsen kåret til danmarksmestre i politihundeføring af Dansk Politihundeforening. Hele weekenden havde de dystet i discipliner som lydighed, sætte efter gerningsmænd, gå efter spor og afsøge områder. Søndag vandt de guld i deres klasse, Vinder-Klassen.

-Det er jeg selvfølgelig stolt over, for det er jo et skulderklap til os. Og det viser, at vi er gode til vores arbejde, siger han.

Jan Verner Larsen og schæferhunden Enzo arbejder til dagligt i Københavns Politis hundeafdeling. Jan har været patruljehundefører i stort set hele sin politikarriere. Han blev ansat i politiet i 1984 og har siden 1989 været i hundeafdelingen. Han er politihundefører for en af landets 281 patruljehunde.

Som 16-årig fik han sin første schæferhund, og kort tid efter meldte han sig ind i Dansk Politihundeforening, hvor har fandt interessen for at træne politihunde.

- Det er ville være løgn, hvis jeg sagde, at min interesse for hundetræning ikke har haft en indvirkning på, at jeg ville i politiet. Det var hele tiden min plan, at jeg ville være politihundefører, fortæller han.

Politifolk vandt i to ud af tre klasser ved DM. Ved tredje gruppe kom de på anden pladsen.

Politihundene vandt i år

Danmarksmesterskabet i politihundeføring er ikke forbeholdt nuværende politihundeførere og deres hunde. Alle med interesse for træning i politihundeopgaver kan være medlemmer af Dansk Politihundeforening, og langt størstedelen af medlemmerne er ikke ansatte i dansk politi. I år var det dog nuværende politihundeførere, der vandt to ud af tre klasser ved DM.

Formand for Dansk Politihundeforening, Lars Bræmhøj, der til daglig arbejder som chefpolitiinspektør i Fyns Politi, var tilfreds med resultatet:

- Det viser, at de danske politihundeførere er rigtig dygtige til deres arbejde, når de kan slå passionerede civile og tidligere hundeførere, som har trænet virkelig meget op til DM. Det kræver en anden form for træning, når det er til konkurrencer og ikke virkelighedens politiarbejde, siger han.

 

De mødes om hundene og træningen

Jan Verner Larsen bruger Dansk Politihundeforening som et mødested socialt og fagligt mødested for ham og hans schæferhund. En stor del af medlemmerne er pensionerede politihundeførere, der har mange års erfaring med sig.

- Jeg bliver udfordret fagligt, når jeg møder de andre, og det gør mig bedre til mit arbejde, når jeg deltager i konkurrencer. Opgaverne minder om dem, jeg møder på mit arbejde. Men forskellen er, at når jeg er ude på et gerningssted, har jeg ubegrænset tid og kan tilkalde assistance, fortæller han.

Til Danmarksmesterskabet er det opstillede øvelser, der skal ligne det en politihundefører møder i det virkelige arbejde. Hund og fører er alene om opgaverne, og der er sat tidsbegrænsninger på. I alt er der 11 øvelser til konkurrencen.

– Både udtagelsen og selve konkurrencen giver mig mulighed for at finde ud af, hvad jeg ikke er god nok til, og det er så der, jeg sætter ind og træner ekstra meget, fortæller han.

 En politimand til DM. I Dansk Politihundeforening er der 1821 medlemmer, heraf er 92 af dem nuværende politihundeførere i politiet

Gruppe 1-hunde

Politihunde får en stadigt større betydning for politiets daglige arbejde. Schæferen Enzo arbejder som patruljehund, og i politiet inddeles de i Gruppe 1, 2 eller 3, alt efter hvor gode de er. Gruppe 1-hundene er dem, der kan og må mest. Enzo er en de hunde.

Han kan snuse sig frem til alt fra gamle blodpletter, hår, sæd og spyt. Beviser, der kan være skjulte for det blotte øje, men som man, med en skarp snude som Enzos, kan lugte sig frem til. Ifølge den mangeårige politihundefører kræver det en del at blive Gruppe 1-hund:

-Det kræver en rigtig dygtig hund at komme i den gruppe, men den største forudsætning for det er jo, at hundeføreren er god til at træne hunden op. Det er altså kombinationen af hund og fører, der er afgørende, siger han og uddyber:

- En Gruppe 1 hund skal være selvstændig, førerbar, have høj søgelyset, god koncentration, og så skal den være god til at abstrahere fra udefra komne forstyrrelser, forklarer Jan Verner Larsen, der for tredje gang har en Gruppe 1 hund.

De dystede i 11 øvelser til DM, og den der havde flest point til sidst blev Danmarksmester.

Mere end et fuldtidsjob

Det er selvsagt umuligt at slippe arbejdet i fritiden, når ens tætteste kollega, sin politihund, bor og lever i hundeførerens hjem. De skal passes og luftes, som alle andre hunde skal, og derudover skal de trænes i politiopgaver, og det bruger Jan meget tid på:

- Jeg bruger meget tid sammen med Enzo. Det er egentlig svært at gøre op, hvor meget tid det egentlig er, men vi træner nok en time eller to om dagen i snit, siger han.

Politihundeførere og patruljehunde skal gennemgå 35 dages træning i arbejdstiden på et år, og hvis det er en Gruppe 1 hund, er det 40 dage. En gang om året er der mønstring, hvor politihundefører og hund skal testes i, om de passer ind i den gruppe, de tilhører på nuværende tidspunkt.