facebook twitter

Midlertidig politiskole: Politielever er rykket godt ind på Ryes Kaserne

Foto: Rigspolitiet
Lærere og elever er så småt begyndt dagligdagen på Politiskolens midlertidige afdeling i Fredericia. Afdelingen ligger midt på Forsvarets område ved Ryes Kaserne. Her har de opført en ny bygning, der snart skal huse næsten 300 politielever. Da fagbladet Dansk Politi besøger dem, er kun to klasser startet, og flytningen er stadig i fuld gang, men stemningen er god.
  19/10-2018

De blå politiskjorter blander sig med militærtøj og grønne vogne på Ryes Kaserne. Midt mellem kasernens brede veje, grønne områder og ældre murstensbygninger ligger en nyopført pavillon i støvet mørkegrå. Her skal omkring 300 politielever og undervisere have deres daglige gang de næste to år. Stedet hedder Midlertidigt Uddannelsescenter Vest (MUCV). Midlertidigt indtil Politiskolens nye, jyske afdeling i Vejle står klar i 2020.

Afdelingsleder for MUCV Lars Bo Hansen har været med i hele tilblivelsen af afdelingen, og han mener, det er ideelt at være på Forsvarets område.

- Det er den bedste løsning, vi kunne forestille os. Det giver rigtig god mening, at vi er her, hvor der i forvejen er de faciliteter, politieleverne har brug for. Vi kunne sagtens have fundet nogle kontorlokaler, der kunne bruges til klasseundervisningen. Men her er der en idrætssal, udendørs træningsarealer, skydebane, opbevaring til våben og kantine, vi kan bruge. Det havde vi ikke fundet andre steder, forklarer han.

Lars Bo Hansen er en af tre afdelingsledere på MUCV. Her er leder for alle 3. semester elever.

En skole, der afspejler virkelighedens arbejde

Der emmer ikke af midlertidighed, når man træder ind i politielevernes nye uddannelsescenter. Lokalerne er helt nyopførte, flotte, lyse og indbydende. Det er tydeligt, at der er tænkt på detaljerne. Centrum er et stort åbent rum – magtanvendelseslokalet - som er omkranset af store vinduespartier ud til gange på begge side. Alle kan se ind, når de går til undervisning, og det er bevidst. Gennemsigtighed er netop ideen med bygningen, og det går igen i alle rum.

– Hele tanken er, at man skal kunne se ind alle steder. Når politieleverne skal arbejde i politiet, er der altid borgere omkring dem, og det giver derfor god mening, at de vænner sig til, at man kan se ind, når man øver sig, siger afdelingslederen, der er utrolig tilfreds med de nye lokaler.

Der dufter stadig nyt, og flyttekasserne i lokalerne og lidt manglende udstyr vidner også om, at skolen lige akkurat er åbnet. Her på tredjedagen er der endnu få elever og lærere på gangene. Mandag rykkede lærere ind, tirsdag en 3. semester klasse og onsdag endnu en.

Magtanvendelseslokalet er centrum i bygningen. Der er vinduer, så det er muligt at se ind fra bygningens to etager. Fra 1. sal kan man gå igennem lokalet.

En stor holdindsats

Lars Bo Hansen har taget en halv stue med på arbejde i dag. Traileren er spændt bag på hans bil, og den er fyldt op med møbler, han ellers ville have afleveret til genbrug. Stole, skab, maleri, spejl og fjernsyn.

Han kører bilen op til en af kasernens ældre garager, der i dag er lavet om til patruljetjenestelokaler i form af to lejligheder og en bar. Her kan politieleverne øve sig i diverse situationer som ransagning, anholdelse, husspektakel, slagsmål og andre opgaver, de kommer til at møde i deres politikarriere.

Indretningen er endnu spartansk, men der kommer hele tiden nye møbler til, og ligesom Lars er der flere kolleger, der har taget aflagte møbler med til rummene. For ham indrammer det ret godt tilblivelsen af MUCV.

- Jeg har virkelig oplevet, at folk vil det her. Vi er alle sammen - både lærere og ledere - frivilligt flyttet med til Fredericia, og det betyder altså, at der ikke er nogen, der er blevet prikket på skulderen og blevet bedt om at rykke med. Det har gjort det til en rigtig god oplevelse, og folk har lyst til, at det skal blive godt. Derfor vil de også gerne bidrage eksempelvis med møbler, som jeg gør i dag, siger Lars Bo Hansen.

Alle undervisere og ledere i Fredericia-afdelingen kommer fra Politiskolen i Brøndby, og hele tanken er, at politieleverne skal opleve, at der er én Politiskole fordelt på to matrikler. Ifølge afdelingslederen bliver det næsten en selvfølge, når hele den nuværende medarbejderstab kommer fra Brøndby.

Der er fortsat en samlet ledelse til de to afdelinger, og undervisningen bliver ens. I pavillonen er der installeret videoskærme i alle mødelokaler, som skal gøre det nemt at kommunikere med deres sjællandske kolleger.

Et af tre patruljetjenestelokaler, hvor eleverne skal øve sig i virkelighedens politiopgaver.

Eleverne er glade

I Forsvarets idrætssal står omkring 20 politiklædte elever klar til undervisning. De er 3. semester og er derfor nogle af de elever, der kommer til at gå på både afdelingen i Brøndby og i Fredericia i løbet af deres uddannelse. Undervisningen forløber som planlagt, selvom lokalerne er skiftet ud, og eleverne er godt tilfredse med at være i Jylland. En af dem er Michelle Hansen på 27 år.

– Det fungerer rigtig godt for mig, at jeg kan få lov at færdiggøre i Fredericia. Jeg bor i Silkeborg, og jeg har været i praktik ved Midt- og Vestjyllands politi. Så for mig er det alt andet lige bedre end at skulle tilbage til Brøndby, siger hun.

For hendes klassekammerat Kim Birk Larsen er der også kun positive meldinger efter to dage på skolen:

Jeg havde fået af vide, at det var nogle pæne skurvogne, vi skulle rykke ind i, så jeg var godt nok positivt overrasket over, hvor god bygningen og faciliteterne var, fortæller 25-årige Kim Birk Larsen, der har været i praktik i Nordjyllands Politi og nu bor i Fredericia.

Skolens officielle åbning er den 5. november, hvor der bliver afholdt indvielse af de nye lokaler. Til den tid satser afdelingsleder Lars Bo Hansen på, at de er faldet godt på plads.

- Der er startet en hel del elever på det tidspunkt, og det meste udstyr og tjenestebiler er nok kommet. Men det er jo ret naturligt, at det tager lidt tid at komme på plads, men det jeg er sikker på, vi er det til den tid, siger han.

Michelle Hansen er en af de nye elever på Politiskolen i Fredericia.

 

Om skolen

- Politiskolen i Fredericia åbnede d. 15. oktober, hvor to 3. semester klasser er startet.

- Skolens officielle åbning af er 5. november. Her vil der komme repræsentanter fra Rigspolitiet, Justitsministeriet, Forsvaret og Politiforbundet.

- I december er alle nye klasser rykket ind på afdelingen. I alt vil der være 13 klasser.