facebook twitter

Politiet passer på tusindvis af ishockeyfans – indtil videre går det glat

Med hjælp fra droner får Midt- og Vestjyllands Politi overblikket under VM i ishockey.Foto: Midt- og Vestjyllands Politi
København og Herning har i disse dage besøg af verdens største ishockey-nationer og af mange tusinde, tilrejsende fans. Der er solgt omkring 350.000 billetter til kampene i Jyske Bank Boxen og Royal Arena. Indtil videre har det været en forholdsvis rolig tjans for politiet at tackle det kæmpe store set-up. Det skyldes blandt andet mentaliteten blandt fansene.
  7/5-2018

- Det går helt fantastisk, og det er en kæmpe oplevelse.

Sådan siger Morten Bujakewitz, der er vicepolitiinspektør i Beredskabscentret i Midt- og Vestjyllands Politi.
I fredags gik startskuddet til VM i ishockey, og det var da ikke uden spænding, at politikredsen tog imod de tusindvis af besøgende.

- Vi har ikke tidligere erfaring med så stort et arrangement over så mange dage – 13 for vores kreds vedkommende. Vi har været spændte på, hvordan bevægelsesmønstret for fansene ville være. Hvilken type fans de er, og hvor mange der egentlig ville komme. I fredags var der solgt 17.000 billetter til de to kampe, som skule spilles, men vi vidste jo ikke, hvor mange gengangere der ville være fra den ene til den anden kamp, fortæller Morten Bujakewitz.

Herning er den suverænt mindste by, der nogensinde har lagt navn, gader, værtshuse og hoteller til et Ishockey-VM, men det er indtil videre gået godt. Infrastrukturen klarer eksempelvis belastningen fint. Desuden arbejder politi og de forskellige involvererede parter i afviklingen af VM’et godt sammen.

- Et eksempel er, at vi var lidt bekymret for en vejstrækning på ”fan-ruten” frem mod Boxen i for hold til sikkerheden, men kommunen løste det straks ved at opsætte et autoværn, beskriver Morten Bujakewitz.

Udrustningen er forskellig – smilet det samme

Herning bymidte er helt afspærret for trafik, og her patruljerer politifolkene på almindelig vis som led i en synlig og tryghedskabende indsats.

Ved Boxen har politikredsen oprettet en lille politibutik, der holder åbent i samme tidsrum som fanzonen. Herfra løses sager om hittegods, børn der er blevet væk fra deres forældre med videre.

Samtidigt patruljerer politiet uden for Boxen iført skudsikre veste og bevæbnet med maskinpistoler.
- Al vores politiarbejde sker med et smil. Vi vil gerne signalere, at vi er de samme flinke betjente uanset udrustningen, siger Morten Bujakewitz.

 

Midt- og Vestjyllands Politi er ekstra aktive på de sociale medier under ishockey-VM. 

Fredelige fans

Vicepolitiinspektøren var til ishockey-VM i Køln sidste år for at få et indtryk af, hvilken slags fans, sportsgrenen rummer. Her oplevede han, at ishockeyfans er ret fredelige af natur. De drikker en del øl, men er kammeratlige over for hinanden og de andre fans.
Det samme billede tegner sig indtil videre for VM i Herning og København.

Kun få episoder i forbindelse med den store sportsbegivenhed figurerer på den midt- og vestjyske døgnrapport.
Blandt andet en meget beruset, lettisk mand, som politiet først troede var i færd med at begå tyveri fra biler. Men han kunne ikke huske navnet på sit hotel og manglede et sted at sove rusen ud. Det blev i detentionen.

Desuden har der været et par voldelige episoder.
Et knytnæveslag blev tildelt en dansk fan, der var uenige med en landsmand om siddepladserne i Boxen.
Og så har der har været et mindre slagsmål i Herning mellem to berusede personer fra henholdsvis Norge og Letland.

Endnu en lettisk statsborger kom desuden i politiets søgelys, da en af de private vagter, som er tilknyttet Boxen, opdagede, at manden var i besiddelse af en kniv og et knojern.

Assistance fra Cirkus Nemo?

Midt- og Vestjyllands Politi klarer politioperationen omkring VM selv. Kun et par sprængstofshunde, som kredsen ikke selv råder over, er lånt ind.
I dag mandag er politikredsen dog ekstra hårdt spændt for i forhold til arbejdspresset, idet FC Midtjylland og FC Nordsjælland skal spille superligakamp – blot et stenkast væk fra Boxen, hvor der spilles to VM-ishockeykampe.

- Nå, ja, så er Cirkus Nemo i byen og har en forestilling her til aften på Festpladsen – tæt på de to andre begivenheder. Vi har heldigvis aftalt med ”Smadremanden”, at vi kan tilkalde ham, hvis der opstår problemer, griner Morten Bujakewitz.

En travl tid

Hos Københavns Politi nikker man genkendende til de mange operative bolde, der for tiden er i luften. 

Ud over VM i ishockey var der søndag topkamp mellem Brøndby og FCK i Parken, som mundede ud i ni anholdte. Samme aften blev en større eftersøgning af mulige gerningsmænd til en alvorlig forbrydelse sat i værk.
Fredag skulle et russisk atomkraftværk bugseres gennem Storebælt. Det krævede politiets bevågenhed, og midt i maj – hvor VM i ishockey stadig løber af stablen – er der stort ministertopmøde i Nordsjælland.

- Det er en travl tid. Flere af indsatserne planlægges med fælles stabs- og operative ressourcer for at alle involverede politikredse koordinerer ud fra samme situationsbillede. Styrken i dansk politi er, at vi er er skolet i de samme principper og arbejder ud fra samme begreber, siger politiinspektør Jens Jespersen fra KSN i Københavns Politi.

Fornemme VIP'er og kærlige fans 

Det er i Royal Arena, at semifinalerne og finalen i ishockey-VM skal spilles. Der kan betyde besøg af meget fornemme VIP’er, hvis eksempelvis USA og Rusland skal kæmpe om guldet. Det har Københavns Politi naturligvis planlagt ud fra. Heldigvis lader det til, at fansene ikke bliver nogle, der stjæler alt for mange af politiets ressourcer. 

- I forhold til de fangrupper, vi plejer at skulle håndtere til fodbold og andre større sportsbegivenheder, må jeg sige, at ishockeykulturen på landsholdsplan er en helt anden. Fansene går nærmest arm i arm med hinanden. Ja, de drikker en stor mængde alkohol, men de bliver heldigvis kærlige i stedet for voldelige, siger Jens Jespersen.