facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Politi-robotterne kommer.....

25 procent af politistyrken i Dubai skal i 2030 udgøres af robotter, lyder det fra regeringen.
Sidste år sendte Dubai den første Robocop på gaden og Ford udvikler selvkørende politibiler. Robotterne er på vej.
  19/2-2018

I maj 2017 kunne internationale medier fortælle historien om, hvordan Dubai sendte verdens første "rigtige" politirobot på patrulje.

Robotten skulle patruljere i indkøbscentre, talte flere sprog, og skulle først og fremmest være en attraktion.
Planen var, at 25 procent af politistyrken i 2030 skulle udgøres af robotter, lød det i følge BBC fra regeringen i Dubai.

Der var ikke tale om at erstatte menneskelige politifolk, men supplere styrken med et godt værktøj, forsikrede Brig Khalid Al Razooqi, chef for politiet i Dubai.  

Politirobotterne skal indsamle data, modtage anmeldelser og skabe tryghed. Data og optagelser fra robotterne bliver sendt videre til kontrolcentre, hvor almindelige politifolk overvåger robotternes arbejde.  

Der har været relativt stille omkring politirobotten i Dubai lige siden. Om den har været en succes vides således ikke.

Men tendensen er ikke til at tage fejl af.

En stor del af politiets fremtidige arbejde vil med tiden få hjælpende metalhænder, algoritmer og digitaliseret understøttelse.

Selvkørende patrulje

For et år siden indgav bilgiganten Ford således en patentansøgning på udvikling af en selvkørende politibil, der af egen drift skal filme færdselsforseelser, scanne nummerplader, foretage trafik-kontroller og være synlig i gadebilledet.

Ford er meget stille omkring projektet, men det er alvorligt ment, og blander sig med den eksplosive udvikling af selvkørende biler, som alle større bilproducenter og virksomheder som Google, er ved at flytte fra sci fi-stadiet og tæt på bybilledet.

Uber har forsøg med selvkørende biler i Pittsburgh, og et Google ejet firma sender biler på gaden i storbyen Phoenix i år.

Der er dog et stykke vej endnu til gaderne patruljeres af selvkørende biler, og imødekommende robot-betjente.

Teknologien er ikke helt i højde med gadens udfordringer. Og helt let er det ikke, at erstatte de menneskelige fodpatruljer.


Den russiske robot Fedor viser, hvad den kan.

Faldt i vandet

En R2D2-lignende sikkerhedsrobot, Knightscope K5, som kørte rundt i Washington, blev således 17. juli 2017 fundet ”druknet” i et vandbassin. Robotten kørte rundt i indkøbscentre og kontorer som en slags ”spion”, der kunne være øjne og øre for vagter og politi. Robotten var snublet over trapperne. Og sådan har der været flere lignende uheld med sikkerhedsrobotter i private hjem.

Til gengæld har en helt ny video fra en producent af selvlærende robotter, hvor to robothunde samarbejder om at åbne en dør – med succes – også vist hvilken vej, det går. I forhold til indtrængning, bomberydning, sikring og overvågning er perspektiverne klare.

Robotterne kommer.

Måske endda en del mere vidtgående end de fleste håber.

I april kunne russiske myndigheder således offentliggøre videoer, hvor en robot, kaldet Fedor, havde ”lært” selv at affyre skydevåben. Fedor kan i følge udviklerne også køre bil, bore huller i vægge og klare en række simple opgaver. I første omgang Fedor i følge udviklerne tiltænkt rummissioner.....