facebook twitter

Det svenske politiforbund: Vi har åbnet politikernes øjne

Flere års benhårdt kampagne- og lobbyarbejde har betydet, at mange af de svenske partier havde flere politifolk og højere politilønninger som en del af deres valgprogram. Ifølge formand for det svenske politiforbund, Lena Nitz, skal politikerne levere resultater så hurtigt som muligt efter valget.
  17/9-2018

Interview med LENA NITZ, formand for det svenske politiforbund:Hvad har været vigtigst for det svenske politiforbund i forbindelse med Rigsdagsvalget?

- Det er, at vi får flere politifolk. Vi er for få til at klare vores arbejde, og det påvirker trygheden i samfundet. Det påvirker også politifolkenes arbejdsmiljø, når vi ikke kan løse de opgaver, vi får.

- Der findes ingen genveje til at blive flere politifolk. En politiuddannet kan tjene mange tusinde kroner ekstra, hvis han eller hun får arbejde uden for politiet. Derfor skal vi have hævet lønnen. Vi har i mange år løftet lønkampen for politifolk og gjort det til et samfundsspørgsmål. Nu har vi fået alle partier til at bakke op om højere løn og bedre ansættelsesvilkår.

 

Alle partier har lovet flere politifolk og flere penge under valgkampen, hvad vil Polisförbundet gøre for at sikre, at det sker?

- Det vigtigste er at sikre, at valgløfterne indfries så hurtigt som muligt. Vores kampagne har haft en effekt i og med, at flere partier har gjort spørgsmålet til en del af deres valgprogram. Når vi har en ny regering klar, så vil vi invitere justitsministeren til en snak om det. Vi vil også holde tæt kontakt til oppositionen for at sikre os, at de forfølger spørgsmålet i Rigsdagen.

 

Hvad er den største udfordring for svensk politi nu og i de kommende år?

- Politikerne har lovet, at vi skal være flere politifolk, hvilket vi naturligvis hilser velkommen. Samtidig er målet sat højt. Vi skal have 10.000 ekstra ansatte i politimyndigheden, og det betyder, at hele organisationen vokser fra 30.000 til 40.000 ansatte i 2024. At vokse så hurtigt på kort tid er en enorm udfordring for hele organisationen. Det vigtigste er, at det sker ved at bibeholde kvaliteten, og at det ikke sker ved at sænke kravene. 

- Der findes politiske kræfter, som ønsker, at vi skal nå målet med tusinder af flere politifolk ved at forkorte uddannelsen, hvilket ville være en forkert vej at gå. Polisförbundet må derfor fortsætte med at være drivkraften bag at udvikle politiarbejdet og være klar til at møde de udfordringer, som fremtiden byder på. Vi skal have mere forskning i politiarbejde, en moderne og ordentlig grunduddannelse samt den efteruddannelse, som skal til.

 

Polisförbundet har ført flere lønkampagner og flere kampagner for flere politifolk. Tror du, at det har hjulpet med at åbne politikernes øjne for problemerne i svensk politi?

- Ja, det har det virkelig gjort. Men det har taget lang tid at få politikernes opmærksomhed. Det var først sidste forår, at samtlige politiske partier krævede flere politifolk og højere politilønninger. At påvirke den politiske stemning tager bare lang tid.