facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Politihistorie: Et næsten perfekt drab

Det gør-det-selv-sæt, hvormed Hans Günther Stumpe parterede sit offer. Sættet var en firmagave til Stumpe.
Sagen omkring den døde og parterede journalist, Kim Wall, har vakt megen furore i pressen. Men hvordan opklarer politiet sådanne sager?
Et meget specielt parteringsdrab fra 1985 giver et godt indblik i politiefterforskningen, der ofte har karakter af et omfattende puslespil.
  20/10-2017

Andejagten stoppede brat søndag den 1. september 1985 ved Roddenbjerg Sø i Thy. Jagthundene havde fundet et højreben fra et menneske i sivkanten. Fundet blev øjeblikkeligt meddelt politiet i Thisted, som straks satte eftersøgningen af yderligere ligdele i gang. Samme dag kom også en højrearm til syne. 

Et sparsomt signalement, der var udfærdiget på baggrund af ligdelene, matchede ingen af de danske kvinder, der var meldt savnet.

Forbindelsen til Tyskland

Retsmedicinsk Institut kunne foreløbig fastslå, at der formentlig var tale om en 30-45-årig kvinde. Senere på dagen fandt eftersøgningsholdene kvindens venstre ben ved søen. Fem dage senere blev kvindens torso fundet i sivkanten ved Ørum Sø. Da torsoen næppe kunne være drevet fra Roddenbjerg Sø, konkluderede Rejseholdets efterforskere, at gerningsmanden havde kastet ligdele i begge søer. Efter fundet af torsoen var det muligt at sende mere præcise beskrivelser af kvinden ud – både nationalt og internationalt. Det gav bid i Tyskland.

Tysk politi kunne oplyse, at en tysk styrmand den 21. august havde ligget med sin båd i Hanstholm Havn sammen med sin kone. De havde om aftenen bemærket, at der kørte en tysk indregistreret bil ind i det øde havneområde. Føreren bakkede helt hen til kajkanten, hvor han steg ud, åbnede bagagerumsklappen og begyndte at bakse med noget i bagagerummet. Han tog noget ud, som han kastede i vandet. Efterfølgende tørrede han bagagerummet af med en klud, der også blev kastet i vandet. 

Styrmanden skrev bilnummeret ned, og han kunne beskrive bilen som en ”Mercedes-agtig, elfenbensfarvet personbil”. Det viste sig dog, at det registreringsnummer, han afleverede til politiet, var på en Opel, fordi han havde forbyttet sedlen med et andet registreringsnummer, han tidligere havde skrevet ned. Uheldigvis havde han smidt nummeret på Mercedesen ud. Politiet havde været meget tæt på at opklare den uhyggelige sag, men nu var man lige vidt.Foto: Den dræbte kvindes torso blev fundet i Ørum Sø (th), mens hendes arme og ben blev fisket op af Roddenbjerg Sø (den lille sø i midten).

Et vigtigt vidne

I slutningen af september modtog tysk politi oplysninger fra en beboer i Braunschweig om, at han i august havde været på ferie i Danmark. Under en køretur var han holdt ind på en rasteplads i Vorupør, hvor han bemærkede en udbrændt affaldscontainer. Heri lå en delvis brændt postkvittering med navnet Helga Casu samt en adresse på et hus i Braunschweig. Kort herefter henvendte en lokal fisker sig og fortalte, at han havde set et hoved flyde rundt ved mundingen til Hanstholm Havn. Man skønnede, at det var Helga Casu. 

Hvem var ofret?

Helga Casu liv boede alene i en lejlighed i Braunschweig. Den 11. september lod søsteren Helga efterlyse ved tysk politi, fordi hun ikke havde hørt fra hende i næsten en måned.

Familie og omgangskreds kunne oplyse, at Helga kort før sin forsvinden havde truffet en 50-årig mand ved navn Hans Günther Stumpe. Han blev omtalt som hendes økonomiske rådgiver og havde formået at gøre Helga interesseret i at åbne en restaurant. Helga havde optaget et lån i banken på 40.000 DM, som Stumpe fik overladt med henblik på investering i en restaurant. Det viste sig desuden, at Stumpe også boede i Braunschweig, var gift – og indehaver af en elfenbensfarvet Mercedes. Stumpe blev taget ind til afhøring. Han bekræftede at kende Helga, men kun som hendes økonomiske rådgiver. 

Gerningsmandens planlægning

Stumpe oplyste, at han havde været alene på ferie i Danmark, hvor han havde lejet et sommerhus på Ærenprisvej i Vorupør gennem et bureau. Bureauet kendte dog intet til denne udlejning, men havde derimod udlejet et sommerhus til Stumpe på Delfinvej i Vorupør. Sommerhuset på Ærenprisvej tilhørte en fisker, som havde udlejet sommerhuset ”sort” til Stumpe uden om bureauet.

Stumpe havde altså lejet to sommerhuse i samme område og i samme periode. På Delfinvej blev der fundet fingeraftryk på plankevæggene. Der blev også fundet blodstænk på væggene i et af soveværelserne. Man kunne ikke fastslå, om blod og aftryk stammede fra Helga, idet fingeraftrykket var for udvisket. Det lykkedes dog politiet at finde den familie, der havde boet i nabosommerhuset.

De fortalte, at de den 17. august havde set en lys Mercedes ankomme til sommerhuset, hvor en mand og en kvinde var steget ud og gået ind i huset. Kun én gang havde de set kvinden – ellers kun manden.

I det andet nabohus havde man en dag set manden køre fra huset med vognen fuld af sengetøj og et par madrasser på taget.

Stumpes kone kunne yderligere oplyse, at indtrækket i bagagerummet af deres bil var blevet udskiftet, efter hendes mand var kommet hjem fra Danmark. Desuden havde han afviklet en del af sin gæld – cirka 40.000 DM. 

Politiets teori

Politiets teori var nu, at Helga Casu både var Stumpes økonomiske klient og elskerinde – men antageligvis en besværlig en af slagsen, og da han havde fået pengene, besluttede han sig for at skille sig af med hende under den ferie, som han inviterede hende på i Danmark. Stumpe nægtede sig skyldig, men blev ved retten i Tyskland idømt livsvarigt fængsel på baggrund af de fremlagte indicier. 

Den hidtil mest udspekulerede parteringssag i Danmarkshistorien var blevet opklaret.