facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Politifolk: Tv-selskaber og Divisionsforeningen ødelægger planlægningen

Fodboldkampe kræver ofte større logistik og flere hundreder af politifolk i indsats. Derfor er det også problematisk, når kampe flyttes eller fastlægges med kortere varsel end fire uger.
Politiet arbejder med fire ugers planlægning af tjeneste. Divisionsforeningen og Viasat planlægger og flytter dog kampe med kortere varsel. Det koster politiet og samfundet millioner af kroner ekstra, samt vælter i forvejen pressede tjenesteplaner. Alene den korte planlægning af Brøndby/FCK-kampen i april trak måske en million kroner ekstra ud af budgetterne, oven i de mange millioner, det allerede kostede. Og flytning af kampe sker oftere med den ny turnerings-struktur.
- Fodbold har i forvejen særstatus. Og selvom vi ikke siger det højt, så irriterer det os voldsomt i hele politiet, fastslår tillidsmand Lars Wolsgaard fra Københavns Vestegns Politi.
Hos Divisionsforeningen kan direktør Claus Thomsen dog ikke genkende det billede.
  18/5-2017

Når Brøndby og FCK mødes vil der typisk være sat omkring 4.500 polititimer af alene til den opgave. Tallet er dog højere, da politifolk ofte skal hentes ind fra andre kredse, og dermed planlægge med længere tjenestetid end længden på typisk 10-timers tjeneste. Men når spilletidspunktet fastlægges med kortere varsel end fire uger, som eksempelvis skete med kampen 17. april, så stiger timeforbruget måske til 7.000 eller mere.

Kort sagt, det bliver endnu dyrere for politiet – og dermed for samfundet – at afvikle fodboldkampen.

Kampen blev fastlagt 21. marts, og spillet 2. påskedag den 17. april. Det er Divisionsforeningen og tv-selskaberne, som fastsætter spilletidspunktet.

Ovennævnte kamp er slemt nok, fordi politiets planlægning er afhængig af fire ugers varsel. Men endnu større kilde til frustration er de omlægninger af spilletidspunkter, som ofte finder sted med endnu kortere varsel. Igen fordi Divisionsforeningen efter tv-selskabernes ønske rykker rundt.

- Eksempelvis når Brøndby tager imod Lyngby i aften. Den kamp blev flyttet for ni dage siden fra 17. til 18. maj. Det betyder, at vi til sådan en kamp skal gennem mange omlægninger, kompensationer og gener for politiet og de ansatte. Måske drejer det sig om 100 politifolk, fortæller Lars Wolsgaard, næstformand i Politiforeningen hos Vestegnens Politi.

Han er en af flere politikilder, DANSK POLITI har talt med, som oplever store frustrationer i forhold til Divisionsforeningen og tv-selskabernes omgang med politiets ressourcer og arbejdstid.

Går ud over kerneopgaver

Lars Wolsgaard og Vestegnens Politi har flere højrisiko-kampe årligt i forbindelse med superligaklubben Brøndby.

- Det irriterer os voldsomt, når de bare flytter en kamp, og er - set fra mit synspunkt - også urimeligt mod politifolk og skatteborgere. Skal tv-selskaberne virkelig styre politiet? Når man tager noget ét sted fra, så går det ud over noget andet, og en flyttet spilledag betyder mindre politi til kerneopgaver og borgerservice. Lad gå, at fodbold i forvejen kræver mange ressourcer hos politiet, men når tjenesteplanlægningen til med – og gang på gang – væltes, så er det faktisk urimeligt, fastslår Lars Wolsgaard.

Divisionsforeningen ikke enige

Hos Divisionsforeningen kan direktør Claus Thomsen ikke genkende kritikken.

Ifølge ham er foreningen meget opmærksom på, at politiet skal have de letteste og bedste arbejdsbetingelser.

- Vi gør rigtigt meget for at øge integrationen af planlægning, så den tager hensyn til de fire ugers vindue. Vi kommunikerer kampplaner ud så hurtigt, vi kan. Vi er ikke interesserede i, at politiet skal have ekstra besvær. Jeg kender kun til en kamp, hvor det er sket, at vi har rykket spilletidspunktet med kortere varsel. Det er noget, vi er opmærksomme på, og vi arbejder hele tiden på at imødekomme politiet, siger direktøren til DANSK POLITI.

Claus Thomsen efterlyser dokumentation for, at det skulle være et problem, eller at flere kampe skulle være blevet flyttet med kort varsel.

Urimeligt for alle andre

Eksemplet FCK-Brøndby er blot et af mange, hvor kampene er meldt ud med kortere varsel end det fire-ugers vindue, der er altafgørende for politiets planlægning, og er hele kernen i arbejdstidspuslespillet. Det hænger faktisk ikke sammen uden fire-ugers vinduet.

- I tilfældet med FCK- Brøndby betyder det dels, at vi med kort varsel skal fortælle flere hundreder af politifolk, at de alligevel ikke kan holde fri den her søndag. Dertil kommer naturlig kompensation i forhold til arbejdstidsreglerne, som gør indsatsen væsentligt dyrere. Det er på alle måder en minusforretning for politiet og de ansatte. Tid og penge trækkes fra et beredskab, som i forvejen er spændt benhårdt for, og hvor fridage med familien allerede er en mangelvare, fastslår tillidsmanden. 

Europa League ødelægger sommeren

I det hele taget kolliderer måden at planlægge fodboldkampe på elendigt med politiets måde at få tjenesten til at hænge sammen.

- Den 19. juni er der lodtrækning i Europa Leauge, den 13. og 20. juli skal kampene afvikles. Igen med kortere varsel end vores planlægning, og midt i sommerferien, og uden vi kender modstanderen og ved, hvilket setup og hvilken risiko, vi står med. Hvis det bliver af samme dimensioner som en FCK-kamp, så taler vi mange hundreder af politifolk. Og det bliver endnu værre for den næste runde. Her finder lodtrækningen sted 14. juli og kampene afvikles allerede 27. juli og 3. august. Det hænger os alle sammen ud af halsen og er urimeligt for dem, som skal planlægge og for dem, som tror de kan holde fri, siger Lars Wolsgaard.

Raseri i Østjylland

En af de politikredse, som mærker, hvad det vil sige at have fodboldklubber i Superligaen, er Østjyllands Politi, der huser såvel Randers FC som AGF. Her nikker fællestillidsmand Heino Kegel genkendende til problematikken med sent ud meldte kampplaner og spilletidspunkter som flyttes med kort varsel.

- Frustrationerne er store over det her. Det er en fornemmelse af, at det sker stadig oftere og er en tendens. Vi havde et eksempel så sent som i påsken, hvor en pokalkamp mellem Randers og Brøndby blev flyttet med kort varsel fra en hverdagsaften den 6. april og til Skærtorsdag ugen efter. Flytningen blev meldt ud den 23. marts. Det er en højrisikokamp, og det skabte mildt sagt dårlig stemning på stationen, fortæller Heino Kegel.

Han fortsætter:

- For politiet er det en kæmpe og dyr omlægning. For at sige det ligeud, så var alle rasende, også ledelsen. Og især de mange politifolk, som fik inddraget en fridag med familien med kort varsel. Mange af dem er altså mennesker, som i forvejen har svært ved at se familien i øjnene på grund af presset på beredskabet. Det frustrerer os voldsomt, fortæller han.

Ny struktur gør det værre

Den ny turneringsstruktur har kun gjort tingene værre for politiets planlægning.

- Problemet er meget større nu med den nye turneringsstruktur. Efter grundspillet var færdigspillet den 19. marts, blev kampprogrammet for de efterfølgende kampe først meldt endeligt ud den 24. marts. De første kampe derefter blev spillet den 31. marts, siger Heino Kegel.

Han uddyber:

- Kampene efter grundspillet, i den nederste halvdel med undtagelse af nr. 2 eller 3, bliver planlagt inden for de fire uger. Der går op mod en uge, efter kampene er færdigspillede i grundspillet, indtil Divisionsforeningen, klubberne og ikke mindst tv- rettighederne har planlagt de efterfølgende kampe. Det er en dyr måde for de forskellige politikredse og en meget lidt personalevenlig måde, siger foreningsformanden.

Dyr pokalfinale

Indsats ved fodboldkampe er som nævnt allerede en tidssluger for politiet. Pokalfinalen i Parken på torsdag mellem FCK og Brøndby er eksempelvis en højrisikokamp, der i sig selv vil kræve anslået omkring 6.000 polititimer på en helligdag. Dertil kommer særlige afspærringer med betonklodser og en bagvedliggende logistik og planlægning, som også trækker store ressourcer ud af budgettet.

Regnskabet er svært at gøre op, men det er mange, mange tusinder timer alt i alt.

Ifølge Lars Wolsgaard fra Vestegnen er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt politiet skal løse opgaven eller ej. Eller at klubberne skal betale. Kritikken går på, at tv-selskaber kan skalte og valte med politiets ressourcer og ansatte i en i forvejen presset tid.

- Fodbold er omkostningstungt for politiet, men det er et vilkår. Det er ikke det, jeg kritiserer. Det er derimod Divisionsforeningens og Viasats omgang med spilletidspunkter. De rykker rundt på tidspunkter for at tjene penge, men det er faktisk kampe, som har været planlagt længe. Skatteborgerne og politiet får til gengæld en ekstraregning, hver gang en kamp flyttes, fastslår Lars Wolsgaard.

Særstatus

Ifølge Lars Wolsgaard er frustrationerne store og omfatter hele politiet.

- Det er noget, vi alle snakker om. Også på ledelsesniveau. Det kan godt være, at vi ikke siger det højt. Men det betragtes som et stort problem. Fodbold har en særstatus, som ingen andre. Jeg kender ikke andre, som med så kort varsel slår store og risikofyldte arrangementer op, om det så er en koncert, et marked eller en demonstration. Når man tager risikoen og faren i betragtning, så tror jeg heller ikke, de ville få tilladelse af politiet. Den særstatus bruger fodbold-parterne til at tjene ekstra penge, mens alle andre betaler, forklarer han.

Lars Wolsgaard mener, at der i det hele taget er behov for debat omkring planlægning af fodboldkampe og politiets indsats og ressourceforbrug.