facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

På assistance i Grønland: - En stor oplevelse på en trist baggrund

Bygden Nuugaatsiaq blev oversvømmet, huse suget ud i havet, og fire mennesker er stadig savnet, efter at et fjeldskred og en flodbølge ramte lørdag den 17. juni. Foto: Grønlands Politis Facebookside.
Specialkonsulent Henrik Duus fra Nordsjællands Politi er en af de i alt 11 danske politifolk, som var i Grønland for at yde assistance efter et stort fjeldskred og flodbølge i det vestlige Grønland i forrige uge.
  26/6-2017

Søndag den 18. juni fik Henrik Duus et opkald fra sin stationschef:

”Du har et kvarter til at beslutte dig for, om du vil med til Grønland og yde assistance”. Sådan cirka lød beskeden fra stationschef vicepolitiinspektør Per Thuesen, Station Vest i Nordsjællands Politi. Han skulle også deltage i assistancen som KSN-leder.
 
Dagen før rullede en tsunami 100 kilometer gennem fjordsystemet ved Karratfjorden i Nordvestgrønland, udløst af et fjeldskred. Bygden Nuugaatsiaq blev oversvømmet, huse suget ud i havet, og fire mennesker er stadig savnet.

Henrik Duus takkede ja til stationschefens tilbud. Han ville gerne være med til at bistå de grønlandske kolleger – og han havde aldrig været i Grønland før.

Kort tid efter fløj han og Per Thuesen fra Roskilde til Aalborg Lufthavn, hvor flere jyske kolleger stødte til. Dernæst gik det fra Aalborg til Nuuk i et larmende Herkulesfly. I alt 11 danske politifolk var ombord. De ankom søndag aften, grønlandsk tid, til Nuuk – cirka 900 kilometer syd for katastrofeområdet.
Nogle gik direkte på vagt i KSN på politistationen. Andre fik lov at gå til hotellet og sove. Heriblandt Henrik Duus. Men næste morgen meldte han sig under fanerne i KSN.

Vpi. Per Thuesen foran det Herkulesfly, der fragtede de danske politifolk til Nuuk.

Evakuering og slædehunde-pasning

- Vi kørte med 12-timers vagter, og sammensætningen i KSN var således, at halvdelen var danske og halvdelen grønlandske kolleger. Det fungerede rigtigt godt i forhold til sprog og lokalkendskab. KSN’s overordnede opgave er jo at styre aktionen og hele tiden være et skridt foran. Vi evakuerede blandt andet to bygder, der var i fare, hvis der skete et nyt fjeldskred. Det skete via en helikopterbro og skibe fra Arktisk Kommando. Politikutteren, Sisak IV, var også indsat i aktionen. Cirka 200 mennesker blev evakueret og indkvarteret andre steder, fortæller Henrik Duus. 


De første par dag var hans opgave at være ”plotter”. Det vil sige, at han sørgede for at opdatere et kort over, hvor der var blevet evakueret, hvor mange det drejede sig om, hvor til de blev evakueret med videre.
Dernæst var han efterforskningsleder. Der skulle afhøres vidner og sikres dokumentation.

- Et lidt anderledes opgave var desuden at få taget os af de 200-300 slædehunde, som var blevet efterladt i katastrofeområdet. Dem fik vi tilset og sørget for foder til. Desværre var der også nogle døde imellem, siger Henrik Duus.
Mere end 100 slædehunde er blevet evakueret i de sidste dage.

 

Glæde og sorg

Han er netop hjemvendt igen til jobbet som driftskoordinator på Station Vest i Frederikssund.
Oplevelsen i Grønland sidder stadig i ham.

- Det var en stor oplevelse. Naturen var fantastisk, og alle var utroligt søde. Der er dog ingen tvivl om, at de grønlandske kolleger er meget berørt af situationen. Så ja, det var på en trist baggrund, at jeg fik oplevet Grønland. Men der var heldigvis også glæde. De grønlandske studenter sprang ud, og de dansede i kæde i deres nationaldragter lige uden for politistationen i Nuuk. Det var dejligt at overvære, siger Henrik Duus.

 

Nuuk. Studenterne sprang ud, mens Henrik Duus assisterede i Grønland, så der var også noget at glæde sig over.