facebook twitter

Chefpolitiinspektør tager job uden for politiet

Iklædt sin fineste politiuniform gik Niels Erik Nymark forrest i processionen på Færøernes nationaldag den 29. juli. Det var samtidigt hans sidste dag i politiet efter 31 år. De seneste to og et halvt år har været som chefpolitiinspektør i Færøsk Politi. Niels Erik Nymark tiltrådte den 1. august et nyt job i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Det er langt fra hver dag, at en chefpolitiinspektør vælger at søge uden for nummer. Men det er netop tilfældet i Færøsk Politi, der pr. 1. august sagde farvel til Niels Erik Nymark. Efter 31 år i politiet i Danmark, Grønland og på Færøerne har han valgt at søge orlov for at prøve kræfter med en chefstilling i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
- Primært er det for at afprøve om den ledelsesstil, jeg har haft i politiet, også er brugbar andre steder, siger Niels Erik Nymark.
  4/8-2017

 

Lørdag den 29. juli var Niels Erik Nymarks sidste arbejdsdag i politiet - efter 31 års tjeneste. Det var vemodigt, og følelserne sad uden på uniformen, men omvendt kunne politikarrieren ikke have fået en fornemmere afslutning.

Den 29. juli er nemlig Færøernes nationaldag, og den blev traditionen tro fejret med en procession gennem hovedstaden Tórshavn, hvor Lagtingets medlemmer, medlemmer af Færøernes Landsstyre, biskop og alle landets præster og de højeste embedsmænd gik i procession fra Lagtingshuset til Tórshavn Domkirke. Efter en særlig gudstjeneste gik turen tilbage til Lagtingshuset, hvor lagmanden holdt sin åbningstale.

- Som traditionen byder skal den øverste politichef gå forrest i processionen, så dér gik jeg i min fineste uniform – med hvid kasket og hvide handsker – og det var alt sammen meget stemningsfuldt, fortæller Niels Erik Nymark, der har været chefpolitiinspektør på Færøerne siden februar 2015.

Velovervejet beslutning

Hans opsigelse kom som lidt af en overraskelse for kollegerne i Færøsk Politi, for hans åremålskontrakt udløber først til februar 2018. Men det er efter moden overvejelse, at Niels Erik Nymark har søgt ud af politiet.

- Jeg er 53 år, så det er nu, hvis jeg skal prøve noget andet, inden jeg bliver for gammel. I efteråret afslutter jeg min master i offentlig ledelse, og jeg kunne godt tænke mig at bringe min ledelse i spil i en anden kontekst end politiet. Jeg vil gerne se, om den ledelsesstil, jeg har, er brugbar i en anden virksomhed, siger Niels Erik Nymark, der betegner sin ledelsesstil som moderne, uddelegerende, tillidsfuld og eksekverende.


Skal udvikle fælles organisationskultur

Det bliver som nævnt i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, at Niels Erik Nymark skal afprøve sine ledelsesevner. Styrelsen er for et års tid siden flyttet fra København til Augustenborg i Sønderjylland som led i regeringens udflytning af offentlige arbejdspladser. Kun 10 procent af de cirka 400 medarbejdere valgte at rykke med.

- Derfor er der rigtig mange nye medarbejdere, og jeg skal være med til at sikre og udvikle en fælles organisationskultur, der går på tværs af hele styrelsen. Det bliver spændende, fortæller Niels Erik Nymark, der helt præcist kan kalde sig for enhedschef for administration af jordbrugskontrol i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet.

Det var Niels Erik Nymarks ledelseserfaring, som sikrede ham jobbet.

- For jeg har ingen praktisk erfaring med jordbrugskontrol – altså om reglerne hos erhvervets kunder iagttages og overholdes. Dansk fiskeri og landbrug modtager cirka otte-ni milliarder kroner i årligt tilskud, og vi skal blandt andet medvirke til, at disse midler udbetales korrekt, siger Niels Erik Nymark.

 

Et fantastisk politiliv

Den nu tidligere chefpolitiinspektør fortæller, at det er vemodigt at forlade dansk politi, men ikke mindst Færøsk Politi. På de to et halvt år, som han nåede at sidde som øverste politichef, opnåede han og kollegerne flere positive og konstruktive resultater sammen. Eksempelvis penge til bygning af en ny politistation, oprettelse af en reaktionspatrulje samt et sags- og driftscenter og en fælles, succesfuld indsats mod miljøaktivisterne Sea Shepherd i 2015.

(Læs også: Politiet får travlt, når grinderne kommer – og Sea Shepherd slår til)

- I mine 31 år i politiet har jeg mødt fantastiske kolleger og prøvet meget forskelligt. Dels i Fyns Politi, men også som lærer på Politiskolens grunduddannelse og som kursusleder på lederuddannelsen. Det har også været utroligt spændende de gange, jeg har været i Grønland, dels som almindelig betjent på sommerassistance og ikke mindst som regionsleder i den nordlige region, og så har jeg været så heldig at slutte af på Færøerne, hvor jeg er fuld af beundring over færingernes gåpåmod og tålmodighed. Noget af det bedste ved politiet er, at man kan prøve så mange forskellige ting inden for samme organisation og møde en masse gode kolleger. Jeg har haft et fantastisk politiliv, konkluderer Niels Erik Nymark.

Indtil videre har han da også ladet en kattelem stå åben til dansk politi. Han er p.t. på et års orlov.

- Det er jo ret betryggende, at man har mulighed for at prøve noget andet, men at man også kan vende tilbage, siger han fra sin nye arbejdsplads i Augustenborg.

 

Færøsk chefpolitiinspektør?

Det er endnu uvist, hvem der skal overtage chefpolitiinspektørstolen på Færøerne efter Niels Erik Nymark.
I øjeblikket er en fungerende vicepolitiinspektør blevet udnævnt til fungerende chefpolitiinspektør, men det er kun tænkt som en midlertidig ordning.

Så vidt formand for Færøsk Politiforening, Absalon Áargarð, er orienteret, er planen at låne en dansk politiinspektør i en periode, indtil der kan findes en kvalificeret politileder med færøsk baggrund.

Håbet fra foreningsformanden er på sigt at blive ”selvbærende” i forhold til at rekruttere ledere. En mission, som også Niels Erik Nymark delte. Hidtil har øverste ledelse – politimesteren, vicepolitimesteren og chefpolitidirektøren ­– nemlig altid været danskere.

(Læs også: Chefpolitiinspektør på udkig efter færøsk afløser)

- Jeg synes, at vi selv har nogle egnede kandidater nu. Det, de mangler rent uddannelsesmæssigt, bliver vejet op af deres kultur- og sprogforståelse, siger Absalon Áargarð.