facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Britiske politifolk må overleve på madkuponer

En undersøgelse med mere 30.000 deltagere viser, at hver tiende politibetjent ikke har råd til de dagligdags fornødenheder, mens det er hver sjette, som er presset i bund i økonomisk, når det gælder de nyansatte, som er i gang med deres to-årige prøvetid.
Mens politiet i Storbritannien sætter livet på spil i et forsøg på at sikre civilbefolkningen mod terror, får en del af politifolkene så ringe en løn, at de har mere end svært ved at klare hverdagen. Dårlig løn og manglende bevæbning risikerer at skræmme politifolk væk fra arbejdet.
  1/1-0001

Terroren er en del af hverdagen i England. Tre gange i dette forår har islamistiske terrorister slået til og ramt englænderne med frygtelige tab til følge: I alt 35 mennesker døde og mere end blev 100 såret under angrebene.

Politiet i landet er under et voldsomt pres. Både fordi de enkelte betjente er omvandrende mål for terroristerne, men også fordi de forventes at kunne beskytte civilbefolkningen, samtidig med at politistyrken er blevet hårdt ramt af nedskæringer.

Og lønnen for en ny betjent er så ringe, at det er svært at brødføde sig selv for de mennesker, der skal beskytte resten af indbyggerne. I hvert fald uden hjælp fra velgørenhedsorganisationer, som deler mad ud. Det er resultatet af en årrække med fastfrosne lønninger for offentligt ansatte, mens inflationen har udhulet værdien af pengene.

Det fortæller Steve White, formand for det engelske og walisiske politiforbund, PFEW:

- Vi er endt i en situation, hvor politibetjentene på den ene side bliver bedt at udføre mere arbejde med færre ressourcer og med større personlig fare, og på den anden side nu får så ringe lønninger, at nogle politibetjente i Storbritannien er nødt til at gå i fødevarebanker (hvor der bliver delt gratis mad ud, red.), fordi de ikke har nok penge til at brødføde sig selv.Steve White er formand for Policefederation i England og Wales.

13.000 kroner om måneden

- Startlønnen for en politiansat her i landet kan være så lav som 19.000 pund om året (158.000 kroner). Vi har lavet en udregning, der viser, at når de gennemsnitlige regninger er betalt, er der 100 pund tilbage om måneden, som betjenten skal kunne leve af. Det er jo latterligt, det kan man absolut ikke! Det er helt uacceptabelt, især når man ser på de risici, som man forlanger, at de her betjente skal udsætte sig selv for. Den British Transport politibetjent, som var først til stede ved London Bridge-angrebet, havde 19 måneders anciennitet, og han får 22.000 pund om året (183.000 kroner), fortæller Steve White.

Han henviser til det seneste af de tre angreb, hvor tre terrorister med en varevogn kørte tilfældige ofre ned på London Bridge og siden sprang ud og angreb vilkårlige mennesker med lange knive.

Den perfekte storm

En undersøgelse med mere 30.000 deltagere, som PFEW har gennemført blandt forbundets medlemmer viser, at hver tiende ikke har råd til de dagligdags fornødenheder, mens det er hver sjette, som er presset i bund i økonomisk, når det gælder de nyansatte, som er i gang med deres to-årige prøvetid. Samtidig har 72 procent af de politifolk, der deltaget i undersøgelsen, erklæret, at de er utilfredse med deres løn.

Steve White er særdeles bekymret over udviklingen. Arbejdsforholdene er nu så uattraktive, at det både er svært at rekruttere nye betjente og fastholde de nuværende. Og det i en tid, hvor der måske aldrig har været et større behov for en stærk politistyrke.

- Det vi oplever nu er 'den perfekte storm'. Der har været en markant nedskæring i politistyrken. Samtidig er behovet steget, fordi kriminaliteten er vokset, både den traditionelle og den nye i form af cyber-kriminalitet og terrortruslen. Så vi har færre ressourcer, et højere behov og en større trussel, siger han.

- Vi befinder os nu i en tilstand i britisk politi, hvor vi i politiet ikke har oplevet et højere trusselsniveau nogensinde i fredstid i en længere periode. Og som vi har set i forbindelse med terrorangrebene i de forgangne måneder, så er truslen blevet realiseret.

Erfarne i terror

Den danske forfatter og mangeårige korrespondent i London for Berlingske og Politiken, Lone Theils, mener, at det engelske politi har nogle særlige forcer, som gør dem bedre til håndtere terror end mange af deres kolleger rundt omkring i Europa.

- De har været indstillet på terror op gennem årtier, tidligere på grund af truslen fra IRA. Derfor er de også enormt trænede i de her situationer, hvor det er en ny fjende, der truer briterne, politiet ved, hvad de skal gøre. Det har vi også set i forbindelse med de seneste angreb, hvor de reagerer lynhurtigt, får spærret af og undgår, at der opstår panik, siger hun.

Godt etnisk mix

Og udover erfaringen er politistyrkens etniske blandede sammensætning et andet trumfkort, mener den danske kender af britiske forhold.

- Det britiske politi har i mange år rekrutteret fra alle dele af samfundet, også de etniske minoriteter. Derfor har du eksempelvis også muslimske kvinder, hvor uniformen er tilpasset, så de stadig kan bære deres tørklæde. Når der er store grupper i samfundet, som ikke har tillid til politiet, er det en stor hjælp at have nogle betjente, som disse mennesker har mere tillid til, fordi de kommer fra deres egen etniske gruppe. På den måde får man bedre kontakt til de lokale samfund, som ellers kan svære at nå ud til, fortæller Lone Theils.

Svækket indsats

Men ifølge Steve White er det blevet meget sværere for politiet at nå ud i disse lukkede samfund. Nedskæringer har tvunget politiet til at prioritere anderledes.

- En af de største bekymringer, som forbundet har haft i forbindelse med terrortruslen, er, at vores muligheder for at nå ud i disse svært tilgængelige dele af samfundet, hvor terroren udspringer fra, er blevet kraftigt begrænsede, fordi man har været nødt til at fjerne ressourcer fra lokalpolitiet for i stedet at tage sig af de pludseligt opståede nødsituationer.

- Vi har ikke længere ressourcerne til at nå ud i disse områder, og det går ud over vores muligheder for at afspejle de befolkningsdele, som vi skal betjene. Jeg var tidligere selv overbetjent i lokalpolitiet, og det er meget frustrerende at måtte se, at det bliver opgivet for at spare nogle få pund, siger han.

- Så vores evne til at tage os af terroren, inden den udvikler sig til en egentlig terrorplan, er blevet alvorligt svækket.

Flere overvejer at forlade politiet

Ifølge Steve White er det afgørende, at den nye britiske regering under Theresa May hurtigt sætter ind på flere fronter, hvis politiet fortsat skal kunne sørge for briternes sikkerhed.

- Først skal de se på den nuværende tilstand i styrken. Højt kvalificerede og meget erfarne politifolk overvejer at forlade politiet. Det handler om lønnen, så det er et område, hvor der skal sættes ind.

- Vi skal løbe derhen, hvor andre løber væk fra. Og samtidig er vi af de få politistyrker i verden, der er ubevæbnede. Vi er nødt til at få den beskyttelse, som kan gøre os i stand til at udføre det arbejde, som regeringen og offentligheden forventer, at vi gør.

Efterlyser strømpistoler

Det handler ifølge fagforeningsformanden også om bevæbning og sikkerhed.

- Derfor skal der øremærkes midler til at bevæbne betjentene med strømpistoler, sådan som vi længe har foreslået. Alle betjente, som selv ønsker det, skal udstyres med en strømpistol. Efter de seneste terrorangreb er der flere ledende betjente, som gerne ønsker det, men vi har ikke fået flere midler fra regeringen til det. Og det skal der ændres på. Fortæller Steve White.

- Vi har i dag færre betjente på gaden, som er bevæbnede, end vi havde for fem år siden, hvor terrortruslen var helt anderledes, end den er nu. Selvom regeringen har sagt, at den har øremærket midler til at bevæbne yderligere 1500 betjente, så sker det simpelthen ikke. Betjentene siger, hvorfor skal jeg gøre det, hvorfor skal jeg tage den ekstra risiko og det ekstra ansvar, når jeg bliver flået økonomisk?

May bærer skylden

Inden hun blev premierminister var Theresa May indenrigsminister med ansvar for politiet, og hun stod derfor bag de voldsomme nedskæringer, hvor 21500 ansatte blev skåret væk.

Dengang beskyldte hun politiets medlemsorganisationer for at råbe 'ulven kommer', når de advarede mod at skære så dybt i politiets ressourcer.

- Nu bider det hende i røven. Hun har måttet erkende, at der blevet skåret for hårdt og for hurtigt. Vi er kommet til et punkt, hvor jeg kan stå og sige til Theresa May 'hvad sagde jeg', for alt hvad jeg forudså, er blevet til virkelighed, konstaterer Steve White.

Han opfordrer til, at Theresa May og hendes regering for en stund glemmer om alt om Storbritanniens udfordringer med Brexit og i stedet fokuserer på politiet:

- Det politiske perspektiv og samtale er længe blevet domineret af Brexit, alle er ved at kaste op over Brexit. Men til helvede med Brexit, det vigtigste lige nu er sørge for vores borgeres sikkerhed, alt andet må komme i anden række. Alt andet bliver ligegyldigt, hvis du ikke sørger for tryghed og sikkerhed for dine borgere. Så lad os først få styr på vores egne ting.