facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Sverige: Højere løn er eneste vej ud af politikrisen

Politiet i Sverige er under pres og kræver højere løn. Sidste år opklarede svensk politi 10 procent færre sager.
Den svenske politikrise kan kun løses med bedre arbejdsvilkår og lønninger. Sådan lyder kravet fra det svenske politiforbund, Polisforbundet.
  25/4-2017

I et par dage oplevede svenske politifolk noget de næsten havde glemt: Positiv stemning, sammenhold, tillid og god omtale. 
Det skete i forlængelse af terrorangrebet fredag den 7. april, hvor en lastbil kørte ind i varehuset Åhléns City i Stockholm og dræbte fire og sårede 15.

Politiet løste situationen, det efterfølgende kaos og genskabte følelsen af tryghed på en måde, som fik svenskerne til at lovprise og takke politiet. Medierne var fulde af ros.

Den korte opblomstring og taknemmelighed mindede i på mange måder om dagene og ugerne efter terrorangrebet i København i 2015. 

Alle ville hjælpe og takke politifolkene.
Derefter kølede det ned - og blev til mere af det samme og hverdag.

Hverdagen er også ved at vende tilbage i Sverige. Og med den snakken om politikrise. Faldende tillid. Manglende dækning af yderområder. Mangel på timer. Politifolk som søger væk. Fortællingen om politiet i Sverige har længe været en negativ fortælling. 

Det sker trods en ekstra bevilling på 700 millioner kroner, som er kommet over i to milliarder svenske kroner som skal fordeles ud over politiet til med 2020.

Men det rækker ikke til meget - når rigspolitichefen selv har efterlyst mindst 1.500 ekstra politifolk og gerne flere.

Når et svensk parti fra oppositionen har krævet 4.000 ekstra politifolk.

Politiet er kriseramt og ikke i stand til at levere hele vejen rundt - slet ikke efter en kaotisk reform, som inddelte landet i syv politiregioner under et rigspoliti, som styrer alt centralt.

Det har fået det svenske politiforbund, Polisforbundet, til at kræve mere end blot flere politifolk. Det er arbejdsmiljøet som halter og lønnen. Politiet har ikke den status, der skal til som arbejdsplads og lønkonto til betaling af regninger.

Formanden Lena Nitz siger således i dag i en kommentar i de svenske medier, at højere løn og bedre arbejdsmiljø er eneste rigtige vej til at vende nedturen.

Svensk politi har siden 2014 kæmpet hårdt og med adskillige kampagner for at løfte lønnen for politifolk, som ligger pænt under såvel dansk som norsk niveau.

 

Læs Lena Nitz kommentar til udviklingen i Sverige