facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Sverige: Åbner 19 år gammel drabssag efter mediestorm

To brødre på 5 og 7 år blev udpeget som drabsmænd, efter at 4-årige Kevin i 1998 blev fundet myrdet i Sverige. Politiet afhørte 120 børn og foretog 30 afhøringer af brødrene. En dokumentar i svensk fjernsyn og har fået anklagemyndigheden til at genåbne sagen efter afsløringer omkring politiets metoder.
  19/5-2017

16. august 1998 blev den kun fire-årige Kevin fundet myrdet ved Kyrkviken strand i Sverige.

Små tre måneder senere fortalte politiet på en pressekonference, at de havde fundet de ansvarlige for drabet, et brødrepar på kun fem og syv år.

Den 19 år gamle drabssag skaber i disse uger stor stor debat i Sverige, efter at tre dokumentarprogrammer på SVT, den svenske pendant til DR, har afsløret, hvordan politiet afhørte børn, herunder de brødre.

Omtalen og kritikken har været så massiv, at anklagemyndigheden har åbnet sagen igen.

Politiet havde ingen tekniske beviser, og de to brødre måtte gennem 30 afhøringer, hvor der tilsyneladende også blev brugt ledende spørgsmål. Dertil kom, at de to brødre blev taget ud til gerningsstedet og forevist en dukke, der lignede Kevin, "for at genopfriske deres hukommelse".

Der blev ikke taget hensyn til at brødrene tidligere havde udpeget en anden gerningsmand, eller at der var andre som mistænkelige personer, som kunne have begået drabet. Det er også kommet frem, at en ti-årig dreng havde sagt, at han legede med de to brødre på drabstidspunktet.

Efterforskningen af Kevin-mordet indebar afhøringer af mange børn fra lokalområdet. Ialt 120 børn, hvoraf flere i dag står frem og husker forløbet som krænkende og traumatiserende.

Psykologer og eksperter har kritiseret politiet for deres metoder og i det hele taget måden tackle børn på som vidner.

KILDER: SVT.SE og SVD.SE