facebook twitter

- Mit arbejde i politiet gav ikke længere mening

Fotograf: Flemming Højer, Danmarks Jægerforbund
46-årige Henrik Vestergaard Hove-Nielsen stoppede ved årsskiftet i politiet. Efter godt 24 år i den lyseblå uniformsskjorte gav hans arbejde ikke længere mening for ham.
- Vi jagtede måltal og gode statistikker i stedet for at være et serviceorgan og et beredskab for borgerne. Jeg kunne ikke længere leve med det. Det var ikke for at opfylde måltal, at jeg i sin tid søgte ind i politiet, siger han.
  11/2-2016

Tankerne om søge orlov fra politiet havde rumlet i Henrik Vestergaard Hove-Nielsen i nogle år, inden han sprang ud i det pr. 1. januar 2015 til fordel for et job som jagthundekonsulent i Danmarks Jægerforening. Et år senere er han nu helt stoppet i politiet. Han sagde op, da han ikke kunne få sin orlov forlænget.
Henrik var senest i afdelingen for efterforskning og forebyggelse i Østjyllands Politi. Forinden var han i 13 år hundefører i kredsen.

- Jeg søgte orlov, fordi det ikke længere var det politi, jeg i sin tid havde søgt ind til. Jeg har ikke noget imod forandringer. Jeg var en af de store fortaler for politireformen. Men at man fra ledelsens side direkte negligerer politiets opgave med at servicere borgerne – det kunne jeg ikke leve med. Servicen er helt væk. Politiet jagter måltal og gode statistikker, og mit arbejde gav slet ikke mening til sidst, fortæller Henrik.

Ude af øje ude af sind

Hans nære omgivelser – kone og to voksne børn – reagerede positivt på, at han søgte ud af politiet. Hans bedre halvdel var ligefrem glad, fordi det så var slut med et stadigt større arbejdspres, hyppige omlægninger af vagter og så videre. Mange af kollegerne var lidt overraskede og ærgerlige over hans beslutning.

- Jeg har altid været meget kollegial anlagt. Det var også mit incitament for at blive så længe, som jeg gjorde. Men faktisk er jeg blevet lidt forundret over, at ordsproget ”ude af øje, ude af sind” rammer så godt plet. Jeg har arbejdet over 24 år i politiet og har haft rigtig mange gode kolleger - endda nogle som jeg næsten betragtede som venner - men siden jeg stoppede, har jeg mistet kontakten med dem alle. Det går selvfølgelig begge veje, og jeg ved godt, at mine tidligere kolleger er superpressede, og at de derfor bruger den smule fritid, de har tilbage, sammen med deres familier, siger Henrik.
New Public Management-politi

Han er oprigtigt bekymret for politiet og de ansattes fremtid.
- Ledelsen har fået det, som den gerne vil have det. Et New Public Management-politi. Med tiden forsvinder de gamle kolleger, som har prøvet, at det fungerede anderledes. De nye har ikke prøvet andet end at have travlt og jage måltal, og de brokker sig ikke nævneværdigt. Jeg var tillidsrepræsentant i det sidste år, jeg var i afdelingen for forebyggelse og efterforskning. Jeg forsøgte at sige, hvad jeg mente om tingene. Men der skal en ledelsesændring til, før det sker forbedringer. Desværre er det fuldstændigt korrekt, det man af og til hører om ytringsfriheden i politiet: Hvis du brokker dig, ved du, hvad du risikerer. Jeg har selv set unge kolleger blive beordret i 112 i flere år, fordi de har sagt deres mening. Ledelsen arbejder gennem frygt i stedet for at skabe engagement, mener Henrik.

Nyder fleksibilitet og tillid

I dag arbejder Henrik som jagthundekonsulent ved Danmarks Jægerforbund, der er en politisk ledet, grøn organisation. Hans arbejde består i at tilrettelægge træning og uddannelse for de godt 40.000 jægere, der har jagthund, så de bliver dygtige til at avle gode jagthunde.

- Det er helt fantastisk at arbejde i det private. Jeg har fået frihed under ansvar. Hvis jeg siger til min chef, at jeg har behov for fred og ro til en opgave og derfor tager en hjemmekontordag, spørgers der ikke om noget. I politiet er det blevet sådan, at man stort set ikke kunne gå på toilettet uden at spørge sin leder om lov først. Jeg har medbestemmelse i opgaveløsningen. Jeg gør nogle mennesker glade og tilfredse. Det gjorde jeg ikke længere i politiet. Jeg skulle udskrive bøder eller anholde folk. Ikke servicere.


Spring ud i det

Henrik opfordrer andre i politiet, der pusler med tanken om at søge orlov, om at springe ud i det.
- Man skal ikke være nervøs for at søge et års orlov, hvis man kan finde noget interessant at beskæftige sig med. Faktisk skylder man sig selv at prøve et år uden for politiet, hvis man kan få orlov. Græsset er nogle gange grønne på den anden side. Det har jeg i hvert fald fundet ud af.

Men er der slet ikke noget ved politiet du savner?
- Havde du spurgt mig to måneder efter, at jeg var gået på orlov, havde jeg svaret, at jeg savnede kollegerne. Men som jeg nævnte har det været ude af øje, ude af sind, og i dag har jeg fået nogle nye – og mindst lige så gode – kolleger. Det får man jo. Dybt inde kan jeg godt savne det, der var baggrund for, at jeg i sin tid søgte ind til politiet. At ens job er en livsstil, en identitet, en barnedrøm. Det finder man ikke igen, men ellers savner jeg ikke noget, fortæller Henrik Vestergaard Hove-Nielsen.